Дорина Пунчева „Ако искаш нещо много силно и вярваш, то ще ти се даде”

Привет, приятели! Днес на гости ми е една слънчева, талантлива и красива дама – Дорина Пунчева. Тя се занимава със съвременен танц и се развива като танцьор, преподавател и млад хореограф. Дорина е завършила Театър на движенето в НАТФИЗ, а в момента е преподавател по съвременни танцови техники.  Печелила е стипендия в САЩ от ARTIFACT DANCE PROJECT. В момента е част от ATOM THEATRE. Представления, в които е участвала са „Копнеж”, „Кукери ”, „Между дявола и дълбокото синьо море” , „Студ”, „Тъмносиньо”, „Клопка”.  На 28-ми март предстои премиера на новото  най-представление, в което тя участва – „Верижна реакция”.

Думите, с които бих описала Дорина са светлина, нежност, талант. Любовта и отдадеността й към танца са много видими, а заложбите й – неуспорими. Освен това Дори е позитивна, усмихната, работата с нея  е удоволствие и се случва с лекота.

С  Дорина се видяхме една дъждовна неделя в началото на месец март. Времето все пак беше благосклонно към нас и успяхме да заснемем това, което си бяхме наумили, че и повече. Във фотоинтервюто си говорим за любовта към танца, за пътувания, вдъхновение и какво още, че разберете като прочетете публикацията докрай! Приятно разглеждане!

Здравей, Дори! Благодаря ти, че прие поканата ми! Много се радвам се, че си ми на гости. Би ли ни разказала малко повече за себе си?

 Здравей, Криси. За мен е удоволствие! Какво да споделя за себе си… На първо място съм човек, който обича живота, хората около себе си, животните, обичам да пътувам, да се разхождам сред природата, да спя на палатка и да търся позитивното в негативното. По душа и професия съм артстит, работещ в сферата на съвременното танцово изкуство. Животът до сега ми е минал в танц и се надявам, така да продължа и занапред (живот и здраве).

Как се роди любовта ти към танците?

Не знам дали любовта ми към танца се е родила или винаги е била в мен. Този дълъг път зaпочна от Роберта балет, когато бях на 4 годинки и тогава пламна огънчето. Продължи през Iv Dance, след това премина към НАТФИЗ, докато не стигна до ATOM THEATRE. Минавайки през всички тези места, не спирах да откривам нови страни от танца, да опознавам все повече себе си, да разбирам тялото си, да надграждам възможностите си, да прескачам бариери и да излизам извън зоната си на комфорт. Не знам как да ви обясня каква Вселена е това нещо танца.. трябва да се преживее лично!

Спечелила си стипендия в САЩ от ARTIFACT DANCE PROJEST. Кои са най-важните уроци, които научи за себе си от този обмен?

Урок номер 1: Ако искаш нещо много силно и вярваш, то ще ти се даде. Урокът ми започна още преди да съм заминала за САЩ. Толкова много си мечтаех да стигна до Америка с танц, че дори не разбрах кога вече имах самолетен билет и пътувах. Преживяването там ме научи, че няма невъзможни неща и с много постоянство и работа, всичко е възможно.

Преподаваш и на деца. Какво ти дава работата с тях?

 Всъщност, на деца все още не преподавам. Имала съм малък опит в една детска градина, но истината е, че работата с деца е огромна отговорност. Как ще работиш с тях, на какво ще ги научиш, какво ще им дадеш, какъв е подходът ти, примера който оставяш и т.н. За момента работя със студенти и възрастни, но някой ден пак ще стигна до децата. Харесва ми да преподавам, защото това е двустранен процес.

От социалните мрежи виждам, че обичаш да пътуваш. Би ли ни разказала някоя вълнуваща случка от твое пътуване?

Много обичам да пътувам и ми се иска по-често да имам тази възможност. Последната най-вълнуваща случка беше заедно с моята половинка в живота – Цветан. Трябваше да пътуваме за някъде и аз до последно не знаех къде отиваме. Минахме през два полета, после през 12 часа път с влак и аз все още не знаех къде точно се намираме (имах представа, разбира се, в коя част се намираме, но не и където точно ще се озовем). Та чак когато слязохме от влака и видях снежно бялата покривка и приказната красота, разбрах, че ние сме в Лапландия! Лапландия?! Повярвайте ми, до тогава мислих, че е само в приказките за дядо Коледа. Това беше седмица, наситена с вълшебни мигове! Така започна най-вълнуващото ми пътешествие , но някой друг път ще ви разкажа повече за това как продължи.

Каква е тайната на щастливите дългосрочни взаимоотношения, според теб?

 Бих казала конуникацията, уважението, доверието и свободата. И четирите изброени неща са от огромно значение за една връзка (поне за нас двамата). Най-важната подправка към тях е: малко танци, пеене и смях вкъщи; споделени пътешествия;  малки жестове за всеки ден.

Откъде черпиш вдъхновение?

С усмивка отговарям на този въпрос – от всичко! Всеки ден, всяко едно нещо което виждаме или преминава през нас, което ни се случва, което чуваме, е вдъхновение! Всичко е въпрос на гледна точка и избор.

Какви нови проекти да очакваме от теб?

 Точно на 28.03.24 г. предстои премиера на АТОМ ТЕАТЪР с най-новото представление “Верижна реакция” в ATOM DANCE STUDIO, а освен това, с компанията подготвяме разнообразни танцови класове до края на сезона. Предстоят няколко представления на “КЛОПКА” извън София и България, както и проекти, които все още са в процес на случване, така че съвсем скоро ще споделя повече и за тях.

Leave a Reply

Your email address will not be published.