Ботаническа градина Балчик, част 1

Посетихме Ботаническата градина в Балчик в края на лятото на 2020 г. Отидохме сутринта и за моя изненада си тръгнахме привечер, малко преди да затвори, а дори не успяхме да я разгледаме цялата. Докато бяхме там не спрях да снимам, всяко кътче в нея ме вдъхновяваше. Кадрите станаха толкова много, че реших да  ги споделя в две публикации. Тази, разбира се е, е първата.

Къде се намира Ботаническата градина в Балчик

Ботаническата градина в Балчик се намира на 40 км от Варна и на  2 км от центъра на Балчик. Тя е част от Архитектурно-парковия комплекс „Двореца”. Градината е паметник на културата от национално значение. През 2005 г  Ботаническата градина е обявена за защитена местност. Можете да я срещнете и под името Университетска Ботаническа градина в Балчик.

Кога е създадена Ботаническата градина в Балчик

Градината е създадена през 1955 г от проф. Даки Йорданов, който по това време е ректор на СУ „Св. Климент Охридски”. Площта, която взема е 194 дка, а растителните видове са над 4900 като техния брой постоянно се увеличава.

Три обособени части

Ботаническата градина се разделя на три обособени част – градина „Разсадника”, Архитектурно-парков комплекс Двореца и Защитена зона. В следващите редове ще ви разказжа по малко за всяка една от тях.

Градина „Разсадника”

Градина „Разсадника” е проектирана да бъде посещавана от хора с увреждания. Открита е през 2005 г във връзка с 50-годишнината на Университеска Ботаническа градина в Балчик. Площта й е от 0,7 дка. Тук могат да се видят различни цветни композиции от сезонни цветя, водни площи, кактуси и сукуленти. Пред всеки растителен вид е сложена табела с името му.

Архитектурно-парков комплекс Двореца

Университетската Ботаническа градина възниква като лятна резиденция на румънската кралица Мария (1867 – 1938 г), която се влюбва от пръв поглед в малкото късче земя на брега на  българското Черноморие. Дворецът е дело на италиански архитекти. Изграждането на резиденцията започва през 1924 г и завършва през 1936 г.

Дворецът се превръща в уникално произведение на изкуството, съчетавайки в себе си различни стилове като старобългарски, византийски, мавритански, римско-арабски и други. Изградени са сгради, параклиси, чешми, паркове и дворове.

Швейцарският ботаник Жул Жани проектира парковия комплекс в резиденцията. Софийски университет „Св. Климент Охридски” създава на това място ботаническа градина, която първоначално  е с площ 65 дка.

Кралица Мария е била ценител на изкуството, самата тя е рисувала. В Двореца можете да разгледате нейни картини, както и творби на други автори.

Повече за третата обособена част в Ботаническата градина в Балчик – защитената зона,  ще ви разкажа в следващата публикация. Очаквайте я скоро!

Leave a Reply

Your email address will not be published.