Плаж Силистар, Синеморец

Здравейте, приятели! В миналия пост ви споделих впечатленията ми от плаж Велека в село Синеморец. Днес съм ви подготвила публикация за другия голям плаж там – Силистар.

Къде се намира плаж Силистар и как се стига до него

Плаж Силистар се намира на 5 км южно от Синеморец, близо до село Резово, при устието на едноименната река. Това е последният голям плаж преди границата ни с Турция. Силистар се намира в пределите на Природен парк Странджа. През 1992 г местността е обявена за защитена зона. Там можете да намерите около 500 вида растения,  над 30 вида сладководни риби, над 200 вида птици и над 40 вида бозайници.

До паркинга на плаж Силистар се стига с кола. Минава се през черен път от 1 км, който е по-лесно проходим и от този до плаж Велека. Паркингът е платен. Забавленията, които можете да намерите в местността са бази за конна езда и гмуркане. Силистар е едно от най-предпочитаните места за каране на сърф на Българското Черноморие. Поради опастност от водовъртежи в подводните пещери, любителите на гмуркането трябва да бъдат много внимателни. Преди самия плаж се намира къмпингът на Силистар.

Плажуване на Силистар

Силистар също е див, неохраняем плаж. За разлика от плаж Велека, Силистар е залив и силното морско вълнение е рядкост. Често, когато има силно вълнение на Велека, на Силистар е спокойно. Морето също е плитко, спокойно и чисто, което за мен е повече от прекрасно, понеже знам, че когато отида там, ще мога да плувам колкото си искам. Изглежда трябва да се внимава с плуването на дълбоко, заради наличието на водовъртежи.

Плаж Силистар е дългъг около 1000 м, дължината на пясъчната му ивица е 50 м и има средна дълбочина 70 м. Пясъкът е фин и мек. Ако сте решили да плажувате там, носете си чадър. Поне ние, когато летувахме там, лиспваше зона с чадъри. Възможно е да е било така, заради Ковид мерките. На плажа също почти липсваха и заведения. Имаше няколко будки непосредствено преди плажа, от които можете да си вземете питие или нещо бързо за хапване.

От едната страна на плажната ивица се издигат високи скали, а  морето около тях е плитко. Именно и затова в тази част на брега, почти постоянно могат да бъдат забелязани малки деца, които си играят.

Плаж Силистар е един от най-красивите и спокойни откъм морско вълнение плажове. В случай че и вие като нас обичате недокоснатите от човешка намеса брегове, на които липсват навалицата и силната музика, Силистар ще ви хареса. Можете да ми споделите в коментар дали сте били там и какви са ви впечатленията. А в случай че публикацията ви е била полезна, споделете я с приятели. До нови срещи!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.