Плаж Велека, Синеморец

2020 г избрахме Синеморец за спирка в едно от безкрайните ни пътувания. В днешната публикация ще ви споделя впечатленията ми от мястото и още по-специално от един от най-красивите български плажове – Велека. Пясъчната ивица на плажа, се намира между устието на река Велека и морския бряг, което го прави неповторим, необикновен и изключително красив.

Почивка в Синеморец

Синеморец се намира в Югоизточна България, област Бургас, община Царево. Точно тогава, когато го посетихме, Ковид беше в разгара си и останах с впечатлението, че в селцето липсват места за забавление. Тук-там забелязвах кафета, бутки, заведения за хранене и едно пространство с wi-fi, което беше пълно с млади хора с лаптопи.

Синеморец е място, което е подходящо за активна почивка, връзка с природата. На първо четене, звучи сякаш, би било предпочитано от хора с деца, но докато бяхме там, беше пълно и с млади хора.

Как да стигнете до плаж Велека

2020 година пътувахме до Синеморец два пъти  – през август и септември. Първият ден, в който пристигнахме през август месец, за наша спирка бяхме  избрали плаж Велека. Навигацията ни прекара през черен път, края на който беше паркинга на плажа. Този черен път се намира на главното шосе между Синеморец и Ахтопол.

Освен черният път, през който достъпването на плажа е с кола, другото място, от което можете да стигнете до Велека е по стръмна пътека от едната страна на плажната ивица. Тази пътека е откъм паркинга и щом я изкачите, стигате до красива панормана гледка, от която са заснети голяма част от кадрите в публикацията. Именно оттук е и пътят към село Синеморец.

Плажуването на Велека

В този ден, в който пристигнахме, неочаквано за нас, вълнението на морето беше доста силно. По принцип плаж Велека  е дълбок и е неохраняем и хората бяха заболи чадърите си от страната на реката. За щастие, тогава сладката вода беше бистра и това ни позволи да не изпуснем плажуването през този ден.

Приятели, които често са посещавали Синеморец, ни споделиха, че силното вълнение на морето там е нещо обичайно и често им се е случвало, когато са го посещавали,  да пропуснат плажа, или поне влизането в морската вода. Това може би е един от недостатъците на плаж Велека, поне за мен, понеже обожавам да плувам и времето ми извън морето, когато съм на плаж, не е особено много.

Природата около Велека

Плаж Велека е известен с това, че точно там, устието на река Велека се влива в морето. Мястото наистина е много красиво, диво е и в единия край на плажа, където пясъчната ивица се стеснява, ясно се вижда точно това вливане на сладката в солената вода. Неслучайно плаж Велека е обявен за резерват. Природата е неповторима, истински рай.

Както вече споменах, плажът е неохраняем. По устието на реката, имате възможност да карате кану-каяк, а по пясъчната ивица , се намират няколко заведения, от които можете да си вземете освежаваща напитка или нещо бързо за хапване. Плажната ивица е доста дълга и рядко може да се види да е претъпкана с хора.

Плаж Велека е едно от задължителните места за посещение в България. Чисто е, диво и безкрайно красиво. Гледката над плажа е радост за сетивата. Мислите, които ми минаваха, докато бях там, бяха на изключително щастие и благодарност, че мога да бъда на това място, да се насладя на красотата на природата и да запазя тези безценни мигове в кадър. Надявам се, че съм успяла да заредя положително и вашия ден. И ако не сте били там, препоръчвам ви да го посетите.

В следващата публикация ще ви разкажа за другия разкошен плаж в Синеморец – Силистар. До нови срещи, приятели!

Leave a Reply

Your email address will not be published.