Мелник

Посетихме град Мелник края на пролетта и началото на лятото на 2020 г. Градът наистина е много малък, с 208 жители. Пеша може да се разгледа за по-малко от половин час. Забележителностите, които видяхме, докато бяхме там бяха Кордопуловата и Болярската къща. Както се вижда и от снимките, градът е заобиколен, от красивите Мелнишки пирамиди, за които ни казаха, че са трудно достъпни и се отказахме да ги видим отблизо, но до ден-днешен си мисля, че това описание на трудно достъпни, беше преувеличено.

Къде е разположен Мелник

Мелник се намира в Югозападна България, в полите на Пирин планина, на 176 км от София, на 323 км от Пловдив, на 23 км от Сандански. Градчето е обявено за културно-исторически резерват и както всички знаем е популярно като най-малкия град в България.

През 1395 г, Мелник пада под османска власт. Не след дълго, градът запада, но в края на XVIII в и началото на XIX в, бележи разцвета си.

Кордопуловата къща

Изградена е през 1754 г. Наричана е още Цинцаровата къща. Това е не само най-голямата къща в Мелник, но и най-голямата и представителна Възрожденска къща в България. Само гостната й стая има 24 прозореца, с венециански стъклописи. В подземието й се намира голяма винарска изба, която е впокана в пясъчника. Мен лично това помещение силно ме впечатли, приличаше на пещера. Там виното се съхранява при специални условия. Освен това можете да дегустирате от виното и при желание да си вземете за вкъщи.

Другото впечатляващо в Кордопуловата къща е лятната й тераса. Там е изобразена картата на България по време на Възраждането. В центъра й се намира слънчев часовник, направен с камъни, който се твърди, че е изключително точен.

Болярската къща

До Болярската къща се слиза директно от Кордопуловата къща. Можете да питате хората накъде да поемете, за да стигнете до нея.

От Болярската къща за жалост са останали само каменните стени и празни прозорци. Тя е средновековен архитектурен паметник. Била е построена началото на XVIII в като резиденция на деспот Алексий Слав. По това време Мелник е бил столица на княжеството му. В средата на XVIII в част от нея е била опожарена и опостушена, а по-късно е реставрирана.

Въпреки че са останали само руини от нея, направете си труда да я разгледате. Гледката над къщата е спираща дъха. Вижда се цялото градче с красивите бели Възрожденски къщи, Мелнишките пирамиди, красивата природа на България. Надявам се кадрите успяват да ви покажат дори и една малка частица красота от това, което видяхме, докато бяхме там.

Какво друго можете да видите в Мелник

В Мелник и около градчето се оказа, че е пълно с красиви манастири. На 7 км например, се намира Роженският манастир. В Мелник можете да видите и паметника на Яне Сандански и Пашовата къща.  Интересно ми е да видя отблизо и Мелнишките пирамиди. Надявам се скоро да мога да ви споделя наистина ли са толкова недостъпни, както ни казаха нашите приятели тогава.

Изглежда, отново сме отишли с ненаписана домашна и въпреки прекараното време там до залез слънце, сме изпуснали да разгледаме не малка част от забележителносите в и около градчето. И ето че имаме повод да се върнем отново там, което ще бъде огромно удоволствие за мен, предвид красивата природа и неповторимата атмосфера на най-малкото градче в страната ни.

А вие посещавали ли сте Мелник? Коя ви е любимата забележителност? В случай че статията ви е била полезна и интересна, споделете я с приятели!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.