Село Добърско

Привет, приятели! Днес ще ви разкажа за разходката ни до село Добърско и разбира се, ще ви споделя снимки от деня. Посетихме го в началото на лятото на 2020 година. Тогава нощувахме в Разлог и всеки ден разглеждахме забележителности в района. Добърско беше първата ни спирка.

Обикновено в Интернет се разпространяват кадри на различни дестинации, които са толкова обработени, че когато човек посети даденото място, остава разочарован. В случая си мисля, че фотографията не можа да обхване красотата на това китно селце. До ден днешен не мога да забравя планините в далечината, залезът, цветовете, редуващите се слънце и сянка. Красотата на природата е неописуема.

Къде се намира Добърско и кратка история

Село Добърско е високопланинско село в Югозападна България. Намира на 18 км от Банско, 17 км северно от Разлог, 70 км от Благоевград и на 170 км от София и Пловдив. Разположено е в южните поли на Рила на 1050 км надморска височина. От селцето се разкрива изглед към Разложката коткловина, Пирин и Родопите.

Добърско е най-старото село в района. За пръв път за него се споменава в исторически документ, през 1378 г от цар Иван Шишман. Боляри от Плиска и Преслав се заселват тук, за да пренесат своите богатства и култура. През XVIII век, тук е било е развито животновъдството, отгеждал се е памук, който се е изнасял за Турция и Европа,  била е развита и търговията. Селцето е близо до Рилския манастир и е обградено от 8 манастира. Смятало се е за център на християнството.

Водопадът Щрокалото

Една от забалежителностите в района е водопадът Щрокалото. Висок е висок 30 м и е защитена зона в Национален парк Рила. Пътят от центъра на селото до водопадът е кратък. Когато ние бяхме там, беше пресъхнал. Местните хора ни казаха, че е най-пълноводен през пролетта.

Въпреки, че не успяхме да го видим в разцвета му, не съжалявам, че му отделихме време, тъй като пътят до него е много красив. Имахме удоволствието да сме там малко преди залез слънце. Само можете да видите величествените стари дървета, планината в далечината, зеленината и спокойствието, което излъчва природата.

Какво друго можем да разгледаме в Добърско

Ние бяхме в Добърско един следобед и не успяхме да видим всички забележителности в района. Но ще ви споделя и за тези, които не сме видели, за да ги имате предвид, в случай че решите да се разходите до там.

На 7 км от Добърско, се намира вековното дърво Доклюва ела, което е на 500 г също  е част от защитенета територия на Национален парк Рила.

Около селцето се намират няколко екопътеки, сред които са „Пътеката на глухара”, „Пътеката на рислката иглика”. Банско пък е на 18 км от селото.

Както споменах по-рано, около селцето  можете да разгледате няколко манастира. Най-интересния от тях се намира в центъра на Добърско.  Това е храмът „Св. св. Теодор Сторин и Теодор Стратилат”. За да не става прекалено дълга тази публикация, реших да ви разказа накратко за него в следващата. Посетихме го в последния ден от почивката ни, преди да отпътуваме за Пловдив. Така село Добърско се превърна в първата и последна дестинация, която разгледахме по време на почивката ни в Разлог. Очаквайте я!

Други храмове в околоността са „Свето Сретение Господне” и „Света Троица” (Копаната църква).

Село Добърско е подходящо за активна почивка и за хора, които обичат връзката с природата. От пътуването ни тогава, най-впечатлена останах именно от това селце, което беше голяма изненада и за мен самата.  Надявам се, че публикацията ви е била интересна и сте се заредили положително от снимките от там. В случай че е така, споделете я с приятели! До нови срещи!

Leave a Reply

Your email address will not be published.