Село Долен

Къде се намира Долен

Село Долен се намира в планината, между Пирин и Родопите, на 28 км източно от град Гоце Делчев. Чухме за него от една книга е ни се прииска да го посетим. В нея имаше снимка на Родопски възрожденски къщи, а както вече сте забелязали обожаваме  да посещаваме подобни местнеца в България. Първият път, когато бяхме в Лещен и Ковачевица, видяхме, че в селото липсват автентичните родопски къщи – приличаше ни на новосъздадено планинско селце. Вторият път, когато пътувахме в района обаче, слязохме от колата и попитахме местните хора за старата част на Долен. Хората ни насочиха към западната махала на селцето.

Атмосферата в село Долен

Още с пристигането ни там, селцето ни посреща със спираща дъха гледка. Старите родопски къщи са се сгушили между планинските баири и буйна растителност. Улиците в селцето са тесни и стръмни, къщите са каменни. Покривите им са направени от каменни плочи, наречени тикли. Основен поминък в областта е каменоделството.

Тъжното при село Долен е, че то е почти изоставено. Както можете да видите от снимките, новите къщи са малко. Голяма част от тях са рушащи се, а от други са останали само руини. Бяхме там почти 2 часа, но хора почти не срещнахме, за жалост, бездомните кучета бяха повече на брой. Селцето е било обявено за резерват и е доста тъжно, че е толкова западнало, но хубавото е, че все още носи потенциала в себе си, и съществува възможността отново да бъде изпълнено с живот, както е със съседните на него села.

Какво можете да видите в Долен

В село Долен се намира и църквата „Свети Никола”, която е построена през 1837 г, заедно с килийното училище. Тя и на заглавната снимка на статията. Бяхме там лятото и беше затворена. Доколкото разбирам през повечето време е така, поради липса на посетители.

В селцето също така лиспват кръчми и механи, но някои къщи за гости предлагат храна.

В случай че си търсите място за активна почивка сред природата, далеч от градския шум и навалицата от хора, село Долен, ще ви допадне. Атмосферата на старите същи, калдаръмени улички и красивата природа са много зареждащи, но и изоставените къщи и липсата на хора, носят на местенцето лека призрачност. То се намира много близо до Лещен и Ковачевица и в случай, че сте в района, си заслужава да го посетите. Ще останете очаровани от природата и може и да имате късмета да си поговорите с някой местен, на нас не ни се случи.

В случай че статията ви е била интересна, споделете я с приятели! Благодаря ви, че протетохте статията докрай! До нови срещи!

Leave a Reply

Your email address will not be published.