Един пролетен ден във Велико Търново

Велико Търново

е град в Северна България, който се намира на 221 км от София, 174 км от Пловдив, 227 км от Варна. Той е разположен по поречието на река Янтра. Градът е бил столица на Втората българска държава, през Средновековието.

Разходихме се до Велико Търново пролетта на 2021 г. Прекарахме целия ден там, като по-голямата част от времето – на крепостта Царевец. Именно поради тази причина, видяхме голяма част от забележителностите, единствено и само от панорамната гледка от крепостта.

Архитектурно-музеен резерват Царевец, е най-значимият паметник на културата в града. Разкопки показват, че Царевец не е бил затворена крепост, а средновековен град, в центъра на който се е издигал Дворец, там са се намирали още църквата „Св. Петка”, бойни кули, жилищни и стопански сгради, водохранилища. На най-високата част на крепостта, била резиденцията на патриарха, в непосредствена близост и патриархическата църква „Възнесение Христово”. Времето, което прекарахме, за да я разгледаме беше около 4-5 часа. Затова, може би, е най-удачно да бъде посещавана пролет или есен, тъй като горещите месеци, не би било особено комфортно преживяване. Лично за мен, беше изненада колко много време ни отне разходката там и не знам дали това, че беше толкова дълга, не е свързано с факта, че бяхме с дете.

В близост до крепостта Царевец, се намира храмът „Свети Четиридесет Мъченици”. Той е построен в чест на победата на Цар Иван Асен II над епирския деспот Теодор Комнин. В църквата са погребани българските царе Калоян, цар Иван Асен II, тук се съхраняват и паметниците на хан Омуртаг, хан Крум и други.

Успяхме да видим и малка част от Стария град, центъра на Велико Търново, но за съжаление, привечер бяха затворени част от магазинчетата и беше пълно с млади, готини, цветни и усмихнати хора. Градът е древен, което съзадава специфична атмосфера и другото нещо, което много ми допада е, че е пълно с млади, творящи хора. По алеята със заведенията се забелязват и няколко отбивки, от които може да се види градът отвисоко, откриват се красиви и романтични гледки към Стамболовия мост, река Янтра и паметника „Асеневци”.

Вечерта имахме удоволствието да се насладим на светлинно-звуковото шоу „Звук и светлина”. Шоуто включва светлинни ефекти и авторска музика, чрез която се пресъздава историята на Българската държава. Останахме много впечатлени от преживяването, въпреки умората, която бяхме събрали от дългия ден, но си заслужаваше и много се радвам, че дъщеря ми беше с нас и успя да го види.

Други интересни места за посещение в града са Трапезица, Самоводската чаршия, Археологическия музей, къща-музей Емилиян Станев, къщата с маймунката, наблизо се намира и местността Арбанаси, има множество екопътеки и водопади.

Вярвам, че Велико Търново е еднакво харесван град за посещения, както от младите хора, така и от семейните. От всичко, което прочетох за града, докато пишех статията, си мисля, че и една почивна седмица прекарана там, ще е интересна и разнообразна. Лично аз нямам търпение да дойде моментът, в който да се върна там отново. А кое е вашето любимо място в града?

Leave a Reply

Your email address will not be published.