„Етъра” – единственият музей на открито в България

Регионален архитектурно-етнографски музей „Етър”, се намира на 9 км от град Габрово.

Етъра

е единственият музей на открито на територята на България. Отваря врати е на 7 септември 1964 г, а 1971 г е обявен за паметник на културата.

В музея има общо около 50 обекта – водни съоръжения, къщи със занаятчийски работилници, други сгради. Там се намира и единствената в страната ни колекция от технически съоръжения, които се предвижват изцяло от вода. Това са воденици, валявици, точило, тепавица, бичкиджийница, гайтанджийска одая, два струга за гаванки и за бъклици.

В обекта са построени 16 къщи, които са направени по подобие на съществуващи къщи в района на Габрово. Всяка една от тях предлага запознаването с различен български занаят, като можете да видите как майсторите работят в реално време, можете да си вземете от тях сувенир за спомен или пък да се запознаете съвсем отблизо със занаята, чрез курсове, които се предлагат в неактивния период на годината. Едни от занаятите, които можете да видите са хлопарство (изработка на ковани хлопки – звънци за животни), грънчарство, шекерджийство (изработка на захарни изделия), кожухарство, бакърджийство (изработка на медени съдове) и други. Голяма част от къщите са с отворен втори етаж за посещение, което прави разходката още по-любопитна и по-интересна. Хората, които работят там са отзивчиви, приветливи и разговорливи. Няма и помен от напрежението, което изпитваме в ежедневието в големите градове.

В комплекса се намира и къщата на Петър Саков, която е най-заможната къща в „Етъра”. Самият той е бил виден габровски търговец, а това, с което се отличава неговата къща са многобройните прозорци на втория етаж – по време на Възраждането, такива къщи са били рядкост.

По занаятчийската улица на „Етъра” се намира и автентично възрожденско кафене, в което можете да опитате симид, баница, халва, бяло сладко или кафе, сварено на пясък.

Освен водните съоръжения и къщите със занаятите, в „Етъра” впечатление прави и часовниковата кула. Тя много напомня на тази в Трявна, която предполагам голяма част от вас сте виждали, а тези, които не сте, ще ви я покажа в някой от следващите постове.

В „Етъра” е построен и кът за деца, който е активно действащ през последните няколко години. Когато бяхме там, Дени беше с нас, но беше запленена от това да разглежда това, което предлагат малките занаятчийски къщички и не прояви интерес към детския кът. Все пак имайте предвид, че бяхме там само за няколко часа, но ако планирате да прекарате целия ден в комлекса, със сигурност би бил в помощ на младите родители.

Посетихме „Етъра” май месец на 2021 г. Бяхме там за около 2-3 часа, а времето беше толкова променливо, че човек като разгледа снимките, може да реши, че са правени в различни дни. Валеше дъжд, пече слънце, после пак заваля, започна да се стъмва.. Ситуацията бързо се менеше. Впечатленията, които събрахме не бяха никак малко. Освен прекрасната атмосфера, любопитството от това, което можем да научим там, невероятно ценно е спокойствието, което ни дава мястото.

В случай че не сте били там, района на Габрово предлага прекрасни местенца и забележителности за разглеждане, за които ще ви ракзажа в следващите публикации. Това е един от любимите райони за почивка на семейството ми и съм сигурна, че е такова и на голяма част от вас.

Надявам се, че публикацията ви е била интересна и сте се заредили положително от начинът, по който видях „Етъра” През обектива ми. До нови срещи!

Leave a Reply

Your email address will not be published.