Сопот – родното градче на поетът Иван Вазов

Здравейте, приятели! Днес ще ви разкажа за следобеда, който прекарахме в град Сопот и забележителностите, които успяхме да разгледаме.

Сопот родното градче на поетът Иван Вазов

се намира на 5 км от Карлово и на 64 км от Пловдив, в подножето на централната част на Стара планина. Както се досещате, отидохме до там, за да покажем на Дени родната къща на великия български поет Иван Вазов, която е един от 100-те туристически обекта. Беше мрачен пролетен следобед, на откритите места вятърът беше силен, но сравнително високите температури направиха разходката приятна.

Точно пред къщата на Иван Вазов, която се намира в центъра на Сопот, е разположен паметника на великия поет. Къщата-музей на Иван Вазов е разделена на две части – експозиция на родната му къща и музейна част.

Къщата е била разрушена, но след това е реставрирана, като от 1935 г е отворена за посещения. В нея са запазени част от вещите на братята и майката на поета. В една от стаите на къщата присъства фигурата на Вазов, с която той е изобразен като 18-годишен младеж, продаващ в дюкяна на баща си. В съседното помещение е поместена сцена от творбата на поета – „Хаджи Ахил”, чрез фигурите на героите от разказа.

В музейната част са поместени снимки на Вазов и семейството му, разкази за него от хора, живяли по неговото време, откъси от велики негови творби. Само в музейната част бихте могли да прекарате повече от час, информацията съхранена за поета не е никак малко. От всичко написано за него, ще добиете по-ясна представа, що за човек и творец е бил той – нещо, което ми се струва много любопитно, тъй като по някакъв начин имаме възможност да се докоснем до същността на една от най-запомнящите се фигури в българското изкуство. Няма човек, нито дете в страна ни, който да не знае кой е той.

След като видяхме къщата-музей на Иван Вазов, решихме, че ще се разходим до Сопотския водопад. Той се намира на 2 км североизточно от град Сопот, на левия бряг на река Манастирска. Мястото, където трябва да паркирате колата си, е много красиво. Планината е пред вас, поляните са безкрайни и нерелано красиви, има и семейства с палатки. Видяхме, че там се намират и манастирът „Свети Спас” и сопотския лифт. Заради силния вятър, решихме, че ще пропуснем лифта и се отправихме към манастира.

Манастирът „Свети Спас” е бил опожаряван много пъти.  Бил е посещаван от видния български книжовник Неофит Рилски и е свързан с живота и революционната дейност на Васил Левски. Там е поместен чифт от одеждите на Дякона.

Пътят към водопада, се намира от лявата страна на оградата на манастира. Тръгва се по черен път, като ходенето до самия водопад е около 20-30 минути. Пътят е проходим , спокойно може да бъде изминат и от деца. Вървейки по брега на реката, стигате и до водопада. Водопадът на река Манастирска е висок 15 м и образува два големи вода.

Други места, които да посетите в Сопот са Радиново училище, Воденичката на Дядо Стоян, църквата „Св.св. Петър и Павел”, Девическия метох и други. Лично аз останах изненадана от всички забележителности, които могат да бъдат видяни в това малко китно градче. Но най-хубавото и най-ценното от посещението на Сопот е, че възпитаваме родолюбие в децата ни, като ги запознаваме с героите на България, като в случая това е Иван Вазов.  Именно затова Сопот е задължителна дестинация за всеки един българин. В случай че не сте били там, отидете. До нови срещи!

Leave a Reply

Your email address will not be published.