Копривщица – градчето, в което се връщам отново и отново

Приятели, днес ще ви разкажа за посещението ни на град Копривщица, което се случи септември месец на 2021 г. Копривщица е място в България, което безкрайно обичам  и именно затова се връщам там отново и отново. Градчето е изключително красиво, атмосферата  е невероятна, всяко кътче там е история.  Радвам се, че в деня, в който бяхме там, времето беше приятно, небето беше синьо и слънцето ни радвашe с топлите си лъчи. Вярвам, че градът изглежда много по-красив в кадър, когато е времето е слънчево. Надявам се, че и вие ще се съгласите с мен.

Колкото и пъти да съм била в къщите-музеи на Копривщица, винаги научавам нещо ново, което да ме впечатли – както за града, така и за хората, живели и живеещи там. Последния път попаднахме на занаятчии, които се занимават с дърворезба. Видях толкова много красиви дървени предмети, които си спомням от детството ми и които, за жалост,  не мога да намеря обикаляйки по магазините в големите градове. Мисля, че всеки попаднал там, ще го връхлетят спомени, както се случи и с мен в онзи момент.

В следващите редове, ще ви разкажа накратко за местата, които видяхме в града, разхождайки се този прекрасен следобед. Местата, които посетихме не бяха малко, но трябва да си призная, че се изморихме доста. Особено, ако децата са ви по-малки, оставете си повече време или съкратете обиколката си.  Дори да се отделят 2-3 дена за Копривщица, времето ви ще бъде запълнено, още повече че в района има места, сред природата, които също могат да се разгледат, стига да е приятно за разходка в балкана.

Едно от първите места, на които заведохме дъщеря ми, беше на мостът на Първата пушка. Този мост е едно от местата, които са ключови в историята на България. Именно от него започва Априлското въстание през далечната 1876 г.

Къщите-музеи в града не са никак малко. Хубавото е, че в Копривщица има възможност за закупуване на един билет, в който са включени таксите за входовете на пет от къщите-музеи. Това са Лютовата къща, къщите на Димчо Дебелянов, Тодор Каблешков, Георги Бенковски и братята Каравелови.

Лютовата къща е най-богатата от всички в града. Петко Лютов, собственика й е бил търговец. В обзавеждането й си проличава взаимстването на идеи, обзавеждане и облекла от Западна Европа, с които малко от хората по онова време са разполагали. Таванът е впечатляващо красив, стаите са много цветни и красиво изрисувани.

Къща-музей Димчо Дебелянов е една от най-популярните и най-посещаваните в Копривщица. През цялото време, докато къщата е отворена за посещения, се чуват рецитали на неговите стихове. А с всичко, което е изложено за него в малката китна къща, е докосващо сърцето – снимките от младите му години, стиховете, които са подбрани и закачени, спомените му от фронта, от майка му, от града, в който е роден.

Къща на Георги Бенковски се намира до къщата-музей на Яко Доросиев и точно под паметника на Георги Бенковски, чийто надпис гласи „Ставайте робове! Аз не ща ярем”. Той е един от най-изявените български революционери, който е ръководител на Априлското въстание в Панагюрище. Посещавайки родната му къща, ще добиете представа що за човек е бил и колко много е горял в идеята за освобождение на родината.

От къщата-музей Тодор Каблешков, винаги излизам изключително впечатлена и респектирана. Той е председател на тайния революционен комитет в Копривщица и е автор на „Кървавото писмо”. В къщата можете да видите портрети на него и семейството, части от кореспонденцията му с други членове на комитета и да разберете повече за всичко, което е постигнал за краткия си, но достоен живот.

Къщата на Каравелови е разделена на лятна и зимна къща, и селскостопанска постройка. В едната постройка, можете да разгледате експозиция на печатарската машина, на която са се печатали вестниците „Свобода” и „Незивисимост”, които са били част от делото на великия Любен Каравелов. В двора на къщата е поместен и паметник с неговия облик.

В другата част от къщата-музей, са поместени истории и фотографии от живота на Петко Каравелов, братът на Любен и баща на Лора Каравелова, която е съпруга на поета Пейо Яворов. Винаги много се вълнувам да се докосна на толкова големи личности от българската история, оставили незаличима следа след себе си. В случай че и с вас е така, всяка една от тези къщи-музеи е задължително да бъде посетена.

Палавеева къща се намира в близост до къщата-музей на Димчо Дебелянов. Тя е дарена на града от Ненчо Палавеев , който е бил наречен „Благодетел на Копривщица”. В къщата видяхме много впечатляващи изложби на местните творци и прочетохме историята на Ненчо Палавеев, както и всички прекрасни неща, които е направил този човек за града с лични средства.

Други интересни за посещение къщи са Ослековата, Начално училище Найден Геров и къщата на Яко Доросиев. В къщата-музей на Яко Доросиев е направена възстановка на килийно и взаимно-спомагателно училище, които бяха безкрайно интересни за дъщеря ми. Там е разказана и историята на Найден Геров и развитието и възникването на училищата в България.

При посещението ми на Копривщица, всеки път успявам да се докосна до историята на нашата родина и да добия представа какви хора са се борили за освобождението на страната ни, от какво са се лишили, какво са жертвали, за да се борят за идеалистичните си цели. Става ми тъжно за всичко, което са преживели, но едновременно с това, съм горда, че съм потомка на такива хора и на такъв народ. За всички, които не са били там, горещо ви препоръчвам да отидете. Надявам се, че публикацията ви е била интересна, със сигурност е най-дългата, която съм писала досега. В случай, че е така, споделете я с приятели. До нови срещи!

 

One thought on “Копривщица – градчето, в което се връщам отново и отново

  1. I was just looking for this information for some time. After 6 hours of continuous Googleing, at last I got it in your website. I wonder what’s the lack of Google strategy that don’t rank this kind of informative sites in top of the list. Normally the top websites are full of garbage.

Leave a Reply

Your email address will not be published.