Село Старо Железаре – Арт галерия на открито

Приятели, днес ви каня на виртуална разходка в село Старо Железаре. Бяхме там в първия ден на тази календарна година.

Село Старо Железаре се намира в община Хисаря, област Пловдив, в близост до Старосел. Когато стигнахме в селцето, паркирахме пред читалището, където се намират още църквата на селото и сградата на общината. В този район е разположен и „Домът на традициите”, който за жалост, не успяхме да посетим, тъй като беше празничен ден. „Домът на традициите” е популярен с това, че  в него се организира ритуално месене на хляб с бабите от селото. Цялата ограда на дома, както и не малка част от къщите и оградите в Старо Железаре, са изрисувани с творбите на Венцислав Пирянков и неговите ученици.

Пирянков е преподавател по рисуване в град Пловдив. Живял е в Полша, а неговата съпруга Катажина, е полякиня. Художникът е родом от Старо Железаре и е изрисувал голяма част прекрасните графити, с които селото привилича туристи от цяла България. По стените на къщите и сградите са изобразени известни световни и български личности, които са популярни в различни сфери, сред които са Фреди Меркюри, Мерилин Монро, Карл Лагерфелд, Луис Армстронг, Петър Дънов, героите от култовата сага „Междузвезди войни” и много други.

В деня, в който се разхождахме,  бях леко разочарована от липсата на слънце и зеленина, които мисля, че щяха да направят кадрите много по-пъстри и живи, но когато отидохме на улица „МоМа”, сякаш се случи чудо и зимното слънце изгря. Това направи и част от снимките магични, с издължени сенки и отчетлив контраст. Като човек на изкуството бях много впечатлена от разходката и атмосферата в цялото село, но най-много ми хареса именно тази улица. Тя е изключително пъстра, а освен това там можете да видите изрисувани картините на велики художници като „Викът” на Едвард Мунк, „Водните лилии” на Клод Моне, както и творби на Фрида Кало и Пабло Пикасо.

Старо Железаре се е превърнало в прекрасно място за любителите на изкуството и не само. Място, което вдъхновява и ни отвежда извън рамката и ограниченията. Всеки, който не е бил там, силно му препоръчвам да си подари  тази разходка, а аз си обещавам да отида отново там, когато времето е топло, тъй като вярвам, че тогава селцето ще е още по-красиво. Това беше от мен за днес, приятели! Пазете се и бъдете здрави!

 

One thought on “Село Старо Железаре – Арт галерия на открито

Leave a Reply

Your email address will not be published.