Фотиново – прекрасно местенце за отдих сред природата

Здравейте приятели,

Природата започна да се събужда и ще опитам да бъда по-постоянна с това да ви разказвам за местата, които съм посетила и съм имала възможност да снимам, тъй като виждам, че голяма част от вас проявяват интерес.

Днес ще ви разкажа за разходката ни до село Фотиново, където бяхме края на лятото на 2018 г. Фотиново се намира в Южна България, в община Батак, област Пазарджик и е разположено на двата бряга на Фотинска река.

В самото село са се някои къщи са запазили автентичния си вид, което ги прави интересни, за хората които го посещават. Предлагат се и къщи за гости на добри цени. В близост е крепостта Перистера, което означава, че ако си отделите един уикенд да разгледате местността, съвсем няма да скучаете.

Във Фотиново има екопътека, която води до Фотинските водопади. Това беше и нашата основна цел – да посетим именно тях. Маршрутът е дълъг около два часа, може и повече, спокойно ходене, като се има предвид, че ние сме и с дете и придвижването ни не е особено бързо.

Маршрутът до водопадите може да бъде минат с деца спокойно, тъй като не е екстремен или стръмен. Пътят е приятен. През цялото време се чува поточе, което ромоли, виждате красиви мостчета, огради, стари къщи, растителност, високи дървета.

Особено приятно е посещението му пролет и есен, според мен, когато слънцето не е прекалено силно и природата се е събудила.

Водопадите във Фотиново са общо три. Пътеките до водопадите са две – едната води до Първи водопад, а другата – до Втори и Трети. Ние бяхме там доста късно и не можахме да видим всеки от тях. Спускането до водопадите е стръмно, особено до Първи водопад. Слизането с 5 – годишната ми дъщеря беше предизвикателство, но това зависи изцяло от темперамента на детето, защото имаме приятели с по-малки деца, които се справят съвсем спокойно с него.

 

Снимките, които виждате тук са от Втори и Трети водопад. В близост до тях е пътека, която води до панорамна гледка. От нея се виждат трите водопада и предполагам и цялото село. Сигурна съм, че гледката е възхитителна, но решихме да я пропуснем, тъй като и без това се стъмни докато стигнем до колата. В самия ден се организирахме по-късно за разходката ни там, а и не предполагахме, че ходенето до водопадите е толкова много.

 

Ако ви е харесала публикацията и ако мислете, че ви е била полезна, споделете я с приятели.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.