Йерисос, Халикидики

Здравейте, приятели! Днес ви споделям за едно място в Халкидики, което не е толкова популярно в България. Посетихме го за пръв път през 2022 г, останахме доволни и се върнахме отново там през 2023 г. Става въпрос за Йерисос, едно малко градче в Халикидики, което бих оприличила повече на селце.

Къде се намира Йерисос

Йерисос е малък град в Гърция, намиращ се на третия ръкав на Халкидическия полуостров, на няколко километра от монашеската република Света гора и на около 160 км от Солун.

От пристанището Трипити в града, можете да хванете ферибот до остров Амулиани, като пътуването с ферибота до острова е не повече от 15-20 минути.

Плажовете Какудя и Ксиропотамос бяха най-често посещаваните от нас. До тях се стига с кола за около 10-15 минути, в зависимост от местоположението ви в селцето. Нито един от тях не е разположен до близки хотели или студия. Пътят до плажовете е асфалтиран, има много малко черен път до пристигането им, като до Какудя участъкът е и леко стръмен.

Плаж Какудя

Какудя се намира на северния бряг на полуостров Атон.  Той е част от дълга пясъчна ивица в Йерисос. Има свободна зона, както и част с чадъри и малък бар. Зад плажа има хотели, но голяма част от тях са изоставени, а за работещите нямаме наблюдения колко са приветливи.

От двете страни на дългата пясъчна ивица на плажа, се разполагат скални образования, които виждате и на снимките. Втората година както водата, така и пясъка бяха замърсени от туристите. При първото ни посещение, бяхме впечатлени от чистотата, но може би с напредъка на сезона и наличието на повече хора, променят условията на плажуване.

Първата година този плаж ни се стори сравнително плитък, но 2023 г, бяхме на друго мнение. Не е от най-дълбоките плажове, но не е и толкова плитък, че да оставите децата да влизат във водата сами, без притеснения.

Понякога на Какудя излиза вятър, което води и до по-голямо вълнение на морето.  В такива случаи, обикновено на плаж Ксиропотамос, морето е спокойно, и се местим там.

Плаж Ксиропотамос

Ксиропоматос отново е с дълга плажна ивица. Плажът е див и липсват бар или чадъри, нужно е да носите свои. Ивицата е пясъчна, но се намират и ситни камъчета. Мен лично не ме притесняваха, но мъжът ми и дъщеря ми, понякога си слагаха аква обувки.

Този плаж е по-плитък от Какудя, в морето може да забележите и някоя малка лодка или яхта, която е решила  да спре там за момент.

Посещавахме го за разнообразие или в случай че има вълнение на Какудя.

Плаж Комица

Плаж Комица или Кумица (среща се и по двата начина), се намира по-близо до Ниа Рода, отколкото до Йерисос. Ние пътувахме до него 30-40 минути с кола. Голяма част от пътя е черен и  въпреки навигацията, се изгубихме и в двете посоки – при пристигането, и при тръгването.

Когато бяхме там, ентусиастите, пристигнали до плажа не бяха много, беше почти празен. Пясъчната му ивица и е дълга, има чадъри на място, както и свободна зона. Комица е много красив плаж, плитък е, със ситен пясък. Денят, в който ние бяхме, беше абсолютно спокойно, не се чуваше дори обичайно усилената музика, въпреки наличието на малък бар. Плажа огласяха само виковете на малкото деца, които бяха там.

Най-големият му недостатък е трудният достъп до него, и това че е доста отдалечен от малките градчета наоколо.

Центърът на Йерисос

Центърът на града е малък. Всички заведения и забележителности са разположени покрай морето. Има няколко морски кея, до които е приказно красиво, особено на залез.

Една от най-големите атракции в града е вятърната мелница, която можете да видите и на снимките. Тя е един от символите на града, може да я забележите изобразена на голяма част от сувенирите на Йерисос и разбира се, е обект на много снимки от туристите.

В края на алеята, преди пристанището, са разположени множество лодки, като там се намира и работилница, в която се строят някои от тях. От кадрите в статията, се виждат някои от етапите на построяването им.

За финал

Йерисос е малко, спокойно градче на третия ръкав на Халкидики. Подходящ е за спокойна семейна почивка или такава с приятели, на която да се наслаждавате на дълги дни на плажа. Разказвали сме на много наши познати и приятели за местенцето, които също са оставали впечатлени от природата и спокойствието, които предлага. Един от недостатъците му е, че ви е нужна кола през цялото време на почивката – не е от дестинациите, които плажът е близо до мястото, което сте наели за спане. Всеки може да прецени дали си заслужава да летува там.

Надявам се, че статията ви е била полезна. В случай че е така, споделете я с приятели! Хубаво лято на всички и до нови срещи!

Leave a Reply

Your email address will not be published.