Село Боженци

Семейно посетихме Боженци един слънчев пролетен следобед на 2021 г. Пристигнахме там около 16:30 – 17:00 ч, което се оказа проблем, понеже месец май всички музеи в селото затварят в 17:00 ч. Това, което успяхме да направим е да се разходим  – обиколихме селцето за около час, два.  Разбира се, вдъхновена от Възрожденската обстановка, нямаше как да не снимам и именно тези кадри споделям с вас в тази публикация.

 

Информация за Боженци

Село Боженци се намира на 16 км източно от Габрово и е с 750 м надморска височина. Селцето е малко и за щастие е запазило автентичния си старинен вид от периода на Възраждането на България. На 6-ти септември 1964 г, Боженци е обявен за архитектурно-исторически резерват.

Забелжителности в Боженци и околността

Местата, които можете да посетите там са църквата „Свети Илия Пророк”,  къщите музеи „Баба Райна” и „Данчо Попа”, Менгема – работилница за пречистване на восък, Килийното училище, Експозиционна зала в Новото школо и Изложбена зала в Старото школо. За съжаление не успяхме да видим нито едно от тези места, понеже пристигнахме късно следобед, но това е един чудесен повод да се върнем отново там.

Забелязахме също, че има екопътека между Боженци и Трявна, което звучи прекрасно, но не намерих информация колко дълъг е прехода. Около селото се намират и други екопътеки. Можете да посетите и Габрово, Трявна, Етъра или  Дряновският манастир, които са разположени на няколко километра от Боженци.

 

Атмосферата в селото

Атмосферата в Боженци е приказна. Още при влизането в селото, след паркинга, ще забележите дюкяни, от които можете да си купите сувенири, картини или други занаятчийски изделия. Още няколко крачки и ще стигнете до центъра на селото, където ще забележите няколко заведения, декорирани с автентични български покривки и глинени съдове. Излишно е да споменавам и за невероятната миризма на прясно приготвена храна, която се носи от тях. Представете цялата тази идилия, заобиколени от бели Възрожденски къщи и зеленина. Бих казала, че това е споменът ми от онзи следобед, който се е запечатал най-много в съзнанието ми.

Боженци е място за активна почивка, презареждане и наслада за сетивата. Силно се надявам следващия път, когато посетя селцето да мога да му се насладя с дни, а не с часове. А на всички вас, които обичате красивите места в България, със запазен старинен вид, в Боженци със сигурност ще ви хареса. А вие посещавали ли сте селцето? Можете да споделите в коментари. В случай, че публикацията ви е допаднала, споделете я с приятели.

Leave a Reply

Your email address will not be published.