Трявна

Едно от любимите ми места за посещение в България е град Трявна. Намира се в област Габрово, Централна Северна България, на 226 км от София. Посетихме градчето пролетта на 2021 година. Тогава имахме няколко часа да разгледаме града и за съжаление посетихме само три къщи музеи – Славейковата къща, Старото школо и Даскаловата къща.

Останаха и такива, които не успяхме да видим и това е един чудесен повод да се върнем  там отново. Атмосферата в Трявна е магична и заслужава да й се отдели повече време за снимки, което тогава очевидно нямах. А ето ги и някои от най-емблематичните за града места.

Часовниковата кула

Моята асоциация с Трявна е именно площадът Капитан дядо Никола и красовата Часовникова кула, извисена над стари къщи, които са обществени сгради и къщи музеи. Кулата е построена през 1814 г, а механизмът й датира от 1815 г. Тя е сред най-ценните архитектурни паметници на България. Общата й височина е 21.15 м. Часовниковата кула е  построена с помощта на местното население от майстори, чийто имена са неизвестни.

Кивгиреният мост

Кивгиреният мост, или още Гърбавият или Старият мост е другото емблематично място в Трявна, с което всеки постител на градчето я свързва.Построен е през 1844-1845 г от уста Димитър Сергюв. Характерна за моста е сводестата му конструкция, която е в римски стил. Мостът е силно изгърбен в средата, парапетът е от каменни плочи, заловени с железни щифтове и оловна пропойка. Той също е част от площада Капитан Дядо Никола, заедно с Часовниковата кула и Старото школо.

Старото школо

Построено е през периода 1836-1839 г. То е сред първите светски училища в България. С известни прекъсвания, големият Петко Славейков е преподавал в него, в продължение на осем години. В музеят можете да видите изложби на братя Казакови, документи от българското просветно и учебно дело от периода на Възраждането и други.

Особено интересна е стаята, в която е направена възтановка на българско възрожденско училище. Дава се възможност на посетителите да седнат на чиновете, както и да пишат с пясък. Това беше и най-интересно място за посещение на Дени от музейната част на Трявна.

Улица „Петко Рачов Славейков”

Улица „Петко Рачов Славейков” е главната улица в Трявна, наричана още „Старата улица”. През 1939 г тя е обявена за архитектурен и исторически резерват. На нея се намират Славейковата и Даскаловата къща. На главната улица можете да посетите различни заведения и капанчета, на които се продават какви ли не лакомства, познати ви от детските години. Магазините за сувенири, разбира се, също бяха обходени от нас и е изключително ценно колко много красота от български творици и ръчно изработени занаятчийски предмети можете да намерите. За творящите хора и хората, ценители на изкуството, там е истински рай.

Даскаловата къща

Даскаловата къща е една от най-красивите възрожденски къщи в Трявна, запазила се и до днес. Строена е от 1804 г до 1808 г за двата от синовете на чорбаджи Христо Даскалов. Най-впечатляващи са двата резбовани тавана  в къщата. От кадрите можете да видите единия от тях.

Славейковата къща

Петко Славейков пристига в Трявна през 1849 г, за да преподава. В градчето той среща съпругата си Ирина и живее там до 1876 г. На втория етаж от къщата са запазени стаите и някои битови предмети на семейството. Има и изложбена част, долу, в която са съхранени записки, спомени и снимки от живота на Петко и Пенчо Славейкови. Къщата музей на Славейкови беше най-интересния за мен музей, който посетихме в онзи ден. С огромно любопитство четях за битието им по онова време, добих представа що за личности са били те и изпитах истинско възхищение от делото на Петко Славейков, и целия принос за страната ни, който е оставил след себе си.

Това са местата в Трявна, които успяхме да разгледаме, приятели! Ще се радвам да споделите други интересни забележителности или къщи музеи, които си заслужава да бъдат посетени в или около Трявна, тъй като, разбира се, при първа възможност бих се върнала там. В случай, че статията ви е била полезна, ще се радвам да я споделите с приятели. До нови срещи!

Leave a Reply

Your email address will not be published.