Жеравна – малкото китно селце в Котленския балкан

Жеравна е село в Юзоизточна България, което се намира на 12 км от Котел, 50 км от Сливен и на 330 км от София. В селото живеят около 400 жители, има 300 къщи, като 200 от тях са със статут на културен паметник.

Посетихме селото в началото на септември месец 2021 година. Това, което ми направи впечатление за краткото време, в което бяхме там е, че в Жеравна времето е спряло. Не се срещат много хора по улиците, всички се познават, помагат си, усмихват се и се забавляват, въпреки че всеки от нас може да си представи, с какви трудности се сблъскват хората в малките селца като Жеравна.

Въздухът е чист, тъй като селцето се намира далеч от големите градове и промишлени центрове. Лятото там е хладно, темпрературите са около 21 градуса. Дори в началото на септември месец, от коминчетата на някои от къщите, излизаше дим.

Както се вижда и от снимките, къщите в селото са реставрирани и за щастие са запазили автентичния си вид, което всяка година привлича много туристи. Тесните калдаръмени улички и изящна дърворезба, са отличаващи черти на малката китна Жеравна.

Една от къщите-музеи, които посетихме беше на Руси Чорбаджи. Неговата къща е една от най-заможните в цялото село. Той е бил животновъд, търгувал е с Гърция и Турция, по-късно е бил и кмет на селото. В къщата можете да видите Експозиция „Бит и култура на Жеравна през Възраждането (XVII – XIX в)”.

Родната къща на писателя Йордан Йовков, в която е живял до 13-годишна възраст е другата къща-музей, която успяхме да видим. Беше невероятно преживяване да се докосна до родната къща на този велик писател, малките стаи, в които е живял, заедно близките си. Да видя снимки на него и на семейството му и да прочета откъси от познатите на всички нас разкази. Това беше най-вълнуващото и специално преживяване, което имах за малкото време прекарано в Жеравна.

Направи ми впечатление и една от чешмите в центъра на селцето, до която е сложена табела от желязо, на която са издълбани имената на велики хора, живяли в Жеравна, един от които е Йордан Йовков. На оградите на някои къщи, можете да прочетете и имената на четници, дали живота си за родината. Почитта, гордостта и уважението към хората, които са дали на народа и са прославили малкото им селце, говори много за местното населени там.

В селото има още няколко къщи-музеи, които не можехме да разгледаме, тъй като бяхме там едва за няколко часа. Това е една от причините да искам да се върна отново в Жеравна. Интересно събитие, което бих била щастлива да преживея е Фестивалът на фолклорната носия, което се провежда всяка година в началото на август месец. Мисля, че това събитие би накарало всеки един от присътващите на фестивала да се чувства горд, че е българин.

Пожелавам на вас и на себе си, да бъдем здрави и тази година да имаме възможност да посетим интересни дестинации и да имаме много и прекрасни преживявания! До скоро!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.