Актрисата Божана Мановска “Вярвам, че винаги има светъл изход за нещата”

Привет, приятели! Дойде време да ви споделя и първото ми фотоинтервю за 2022 година, а то е с прекрасната актриса Божана Мановска. Познавате я от театралните постановки „Калуня-каля”, “Дванадесета нощ.. или как желаем”, “Антигона и хората”, “И възрасните са били деца”, танцовия спектакъл „ДеветТе”, игралните филми „11А”, „Капитанската дъщеря”, телевизионните сериали „Дявослкото гърло”, „Откраднат живот”, „Столичани в повече”, „Скъпи наследници” и други. Освен актриса, тя е и балерина.

Божана е много красива, слънчева, има желание да се развива и е всеотдайтна в това, което прави. Във фотосесията, която ви споделяме днес, успяхме да уловим различни състояния, с които се надявам  да направим денят ви по-цветен и хубав.

Във фотоинревюто си говорим за увереността, позитивизма и любовта към сцената. Останете с нас и го прочетете докрай! До нови срещи!

Здравей, Божана! Много се радвам, че си ми на гости! Благодаря ти, че прие покана ми! Би ли ни разказала повече за себе си и проектите, в които участваш?

Здравей! Благодаря за поканата! Много ми е приятно, че съм тук. На 29 години съм, от Пловдив. Още от съвсем малка се преместих да живея в София. Завърших Националното училище за танцово изкуство с „Класически балет” и след това НАТФИЗ в класа на Стефан Данаилов, със специалност – „Актьорство за драматичен театър”. В момента съм актриса в Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“. Както и на свободна практика. Съвсем скоро имах премиера в театъра на „Юдина ела“, реж. Юрий Дачев. Прекрасно изживяване. Може да ме гледате също и в няколко танцови спектакъла. Предимно  се играят в София, заради положението в страната.

Как се роди любовта ти към сцената и актьорското майсторство?

Още от дете танцувах из стаите вкъщи. Летях по всички мебели! Майка ми утвърди тази любов, като ме записа в една школа по класически балет. Голяма радост беше! Спомням си, че на един от концертите ни участвах в „Танцът на хлебчетата“, по филма на Чарли Чаплин „Треска за злато“. Играех едно от хлебчетата. Бях приела ролята си много сериозно. Може би тук някъде започна всичко. След време разбрах, че Чарли Чаплин е казал: „Това е филмът, с който искам да бъда запомнен.“  След това дойде ред на Националното училище за танцово изкуство, а след това и НАТФИЗ. И така до ден днешен.

Ти си учила и в балетно училище. На какво те научи тази творческа професия и защо предпочете актьорството пред нея?

Обичам ги и двете! Те са доста свързани. В балетното училище се научих на дисциплина. Голяма казарма беше. Обучаваха ни да владеем тялото и духа си. Един преподавател казваше: „Опознай се. Владей емоциите си, за да не те владеят те.“

Как успяваш да съхраниш позитивизма си? Винаги, когато те видя си много усмихната.

Борба си е. Усмихна ли се без повод и ето, че след това изкачат много поводи за усмивки. Сякаш са били точно до мен и са чакали да ги повикам! Чувала съм: „Божана, голям си фантазьор, слез на земята!“  Е, няма пък! Земята, може да бъде чудно място, но често гледаме повече към тъмната страна, отколкото към светлата. Вярвам, че винаги има светъл изход за нещата.

 

Какво те кара да се чувстваш уверена в това, което правиш? Увереността мускул, който сами развиваме ли е, според теб

Не знам дали съм уверена. Дори съм много критична към себе си. Мисля, че увереността идва с ясна преценка къде точно се намираш в развитието си, с много работа, със себеопознаване и с много, много любов!

Кой е твоят начин да релаксираш? Какво те зарежда?

Много са. Общуването ми с природата е основното сред тях. Обичам да се гмуркам. Морското дъно е удивително! Там не се чува градския шум. Веднъж, когато се гмурках, пред очите ми застана една риба. Малка. Шарена. Почувствах се като натрапник. Но тя не се скри, както очаквах. Стоеше си точно срещу мен и ме гледаше. Тя мен и аз нея. И така известно време. Никакъв градски шум! Пълна тишина. Точно там, из морското дъно, срещу една малка рибка, получих отговор на всичките си въпроси. Може би, точно там е това чувство на мир и спокойствие. В тишината. Не бях виждала толкова красива риба. 🙂

 За какво мечтаеш?

Всички  хора да са здрави и усмихнати до уши!

Какви нови проекти да очакваме от теб?

В днешно време…. и аз бих желала да знам, какво да очаквам!

Leave a Reply

Your email address will not be published.