Аладжа манастир – скалният манастир, в близост до Варна

Привет, приятели! Днес ще ви разкажа за посещението ни на Аладжа манастир, в началото на септември месец, тази година. От много години насам, имаме семейна традиция септември месец  да почиваме за кратко на морето. Тази година бяхме избрали Варна за тази цел. Но както си спомняте, метереологични условия не бяха особено дружелюбни и голяма част от вас отмениха резервациите си за почивка на родното черноморие. Ние също го направихме, но след това повторихме резервацията си, въпреки опасенията, че може и да не успеем да плажуваме. И наистина, вятърът на беше силен, а температурите малко нас 20 градуса.

След като нямахме възможност за плаж, решихме, че ще разгледаме Варна и околността за тези няколко дни, докато сме там. Това ме накара да се свържа с прекрасната @m_rozovaa, която ми препоръча да посетим Аладжа манастир. До този момент, лично аз съм нямала идея за съществуването на скални манастири в България. След като прочетох за мястото в Интернет, реших, че разходката до там не е за изпускане.

Аладжа манастир се намира на 14 км северно от Варна, близо до курорта Златни пясъци. Няма конкретни данни кога точно е възникнал манастира, но е известно, че през X – XII в. вече е съществувал.

Помещенията в манастира са разположени на две нива в скала, която е висока почти 40 метра. На първото ниво се намират манастирската църка, монашеските килии, трапезарията, кухнята, малка гробищна църква, костица и стопанските помещения. В източния край на второто ниво е изграден манастирският параклис. Като се качите на второто ниво, в далечината се вижда Черно море.

След падането на България под османско владичество, манастира е изоставен. Не е известно християнското му име, но названието „аладжа” на турски език означава „пъстър”.

Освен самия манастир, на обекта има и музей, в който можете да разберете повече за мястото, да видите разкопки и снимков материал.

Аладжа манастир е много красива и интересна дестинация. Спомням си, че не ми се тръгваше от там, останах много впечатлена и заредена от разходката. В случай, че не сте били там, препоръчвам ви да отидете, а тези от вас, които са били, съм сигурна, че ще потвърдят думите ми. А сега ви оставям да разгледате снимките, които направих за вас. Приятно четене и до нови срещи!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.