Талантливата актриса Доротея Толева “Вярвам в постоянството и дисциплината”

Привет, приятели! Днес на гости ми е една млада, талантлива, вдъхновяваща и красива дама – актрисата Доротея Толева. Познавате я от телевизионните сериали „Господин Х и морето”, „Пътят на честта”, игралните филми „Куршуми на правосъдието”, „Фалшив герой” и други. Преди да стане актриса е работила като модел.

Доротея е много земен и приятен човек, в нея няма и капка превзетост. Харесвам топлината, която носи в себе си и искреността й. Във фотоинтервюто си говорим за всекидневните усилия, които полага, за да бъдат във форма като актриса, за моделството и нейната формула за успех. Много съм щастлива, че имах възможност да се докосна до таланта й и ви призовавам да прочетете интервюто докрай, за да го направите и вие. Приятно четене!

Здравей, Доротея! Благодаря ти, че прие поканата ми! Радвам се, че си ми на гости! Би ли ни разказала повече за себе си? Коя всъщност е Доротея?

Много ми е трудно да говоря за себе си, а и не обичам. Винаги съм казвала, че човек говори най-добре с делата си. Но ще се опитам възможно най-обективно да се обрисувам.;-) Аз, преди всичко, съм здраво стъпила на земята и това по никакъв начин, не се конфронтира с артиста в мен. Смятам, че съм все по-наясно със себе си и с годините все по-успешно успявам да се фокусирам върху истински важните неща и да приоритизирам по значимост събитията, хората и случките в живота си. Обичам да уча, да пътувам, да гледам хубави филми, да се гмуркам, обичам природата, пролетта, изгревите, работата си, България и най-вече приятелите си и семейството си. Смятам се за широко скроена и толерантна, вярвам в правото на личен избор, когато това не нарушава правата и добруването на другите.

Кога и как реши да тръгнеш по пътя на актьорското майсторство?

Реших да се посветя на актьорското майсторство преди около 6 години. Тогава не знаех дали ще ми се получи, но си дадох шанс, защото прекалено много го исках. Преди това имах някакъв незначителен опит, но все пак достатъчен, че съвсем осъзнато да мога да преценя всъщност колко много ми харесва целият снимачен процес.

Преди да се гмурнеш в актьорската професия си била модел. Кое е най-ценното нещо, на което те научи тази професия?

Аз бях модел по неволя и това си личеше по много неща. 🙂  Първо, никога не успя да ми хареса тази професия, а за да си успешен в нещо подобно, са нужни три неща: да имаш все пак някакви данни, да имаш късмет и да ти харесва поне малко. Не знам какви данни съм имала, нито колко късмет, но знам, че хич не ми допадаше. Самосаботирала съм се безброй пъти. Това са десетки нелепи истории, в които аз се стягах да заминавам да работя в чужбина за периоди от по 5-6 месеца и всички пътувания до едно ги осуетявах в най-финална фаза… и това не беше от липса на професионализъм или дисциплина, а от абсолютната ми неприязън към самата работа. С цялото ми уважение към всички здраво работещи момичета в този бранш, защото такива има много, просто моделството не беше моята професия. За кратко време припечелвах добри пари, които просто ми трябваха. Винаги съм знаела, че това е преходно. Нещото, което си взех като урок от този няколко годишен опит е, че никога нищо не е лично. Научих се да приемам безболезнено, че понякога не ме харесват за определен ангажимент, не съм точния типаж, понякога не съм достатъчно слаба, друг път съм прекалено тъмна или висока. Това е просто бизнес и се свиква. Така правя и сега с  всичките си прослушвания, минава кастингът и аз забравям за него, не го мисля, не чакам да ми звъннат за повторно прослушване, просто го изтривам от главата си и продължавам да следвам повелята на деня си.

Освен телевизионните сериали, в които те гледаме, ти се снимаш и в много чужди продукции. Как определяш нивото на кино в България, спрямо това в чужбина?

Аз не мога да давам такива оценки на киното в България… нито съм авторитет, нито критик. Като актьор се радвам, че все повече български продукции се снимат, защото каквото и да е нивото, то от части е функция и на опита. Вярвам, че вървим в правилна посока и пожелавам на себе си и всичките си колеги да имаме възможността да играем във все по-добри и смислени филми и сериали.

По какъв начин се подготвяш за кастинги в периодите, в които не снимаш? Как поддържаш форма?

Истината е, че през годините научих, че актьорът трябва да се грижи ежедневно за уменията и таланта си. Аз поне 3 пъти седмично правя упражнения и различни техники, на които ни научиха в академията. Няма ден през последните 4 години, в който  да не съм си направила упражненията за стандартен американски акцент, дори понякога се случва това да става в колата, докато карам, което най-вероятно, ако някой ме съзре и забележи странните ми мимики, много би се смял. Често работя и за дикцията си, тъй като аз съм склонна да не артикулирам добре. Това се случва с винена тапа и стискайки я със зъби, в продължение на 20 мин, казвам различни любими мои монолози. Също доста често го правя, карайки кола 😉

За физиката си се грижа, като спортувам, ежедневно гледам да ходя, колкото мога, повече пеша, често се разхождам в планината и все пак съобразявам  храненето си.

 

 

Каква е твоята формула за успех? 

Аз нямам формула за успех. Вярвам в постоянството и дисциплината. Мой принцип е да правя, каквото трябва, пък да става, каквото ще. Знам, че Господ винаги е на моя страна и в крайна сметка, ще се случи най-доброто за мен.

С какво светът е по-различен, когато имаш сестра близначка? Сигурна съм, че с Емануела сте много близки и се чувствате едно цяло, макар да сте различни личности.

Аз не знам какъв е светът без Еми и не искам да разбирам. Тя е мой спътник в този живот на тази земя от ден 1. Велико е да имаш сестра близначка. Винаги сме се подкрепяли и сме споделяли всичко заедно. Тя е човекът, към когото мога да се обърна за всичко, във всеки един момент и знам, че ще е там за мен. Респективно и аз за нея по същия начин. Поради факта, че цял живот сме били заедно, егоизмът ни е нещо доста чуждо и непривично. Всеки ден благодаря на Бог, че ми я е подарил.

Какви нови проекти да очакваме от теб?

Има няколко проекта, които очаквам да излязат на голям екран в обозримо бъдеще, но предвид трудното време, в което живеем последните 2 години, не мога да кажа нищо с точност, така че няма да влизам в повече детайли.

Leave a Reply

Your email address will not be published.