Есенна приказка в село Лещен

Привет, приятели! Днес ви каня на виртуална разходка в село Лещен, което посетих за пръв път миналата есен.

Лещен е село в Югозападна България в област Благоевград, което се намира на 7 км от село Гърмен, на 14,5 км от Гоце Делчев и на 200 км от София. Село Лещен е разположено в Западните Родопи, като от него се разкрива красива гледка към Пирин планина.

Лещен е място, в което няма как да не се влюбиш от пръв поглед. Това лято се върнахме втори път там и бих го направила отново, при първа възможност. В селцето живеят много малко местни жители, но заради красивата природа е добре развит туризмът. Както се вижда и от снимките, е запазен духа на миналото, къщите са в автентичен стар стил, което създава специфичната атмосфера на селото, в съчетание със зеленината, спокойствието и спиращите дъха гледки.

Мястото е идеално за двойки, както и за семейства с деца. Атмосферата е романтична, спокойна. Щом стъпиш на това парче земя се потапяш в един друг свят, където времето е спряло и няма и помен от забързания начин  на живот, на който сме свикнали в големите градове. Може би това е и една от причините селският туризъм да търпи развитие последните няколко години.

В центъра на Лещен, се намира църквата „Света Параскева”, точно срещу Кметството. Друга забележителност е „Глинената къща”, която няма как да сбъркате с друга, снимките са в края на публикацията. Освен, че е атрактивна за разходка, „Глинената къща”, се дава и под наем. Снабдена е с всички съвременни удобства като луксозни бани, кабелна телевизия и други, а атмосферата в нея и е като в каменната ера.

Селцето е малко, къщите са малко над 50 на брой и това е място, което бих препоръчала за отдих, презареждане и бягство от обичайното натоварено ежедневие. Надявам се да имам възможност да ви споделя след време и кадрите от лятната ни разходка до Лещен, тъй както вече споменах – лятото посетихме селцето отново.

Сега ви оставям с фотографиите, които заснех в Лещен и се надявам есенните пейзажи,  да ви заредят положително и да усмихнат денят ви. Приятно разглеждане! Пазете се и бъдете здрави!

Leave a Reply

Your email address will not be published.