Лили Георгиева”Щастлива жена е онази, която обича себе си и предава тази любов на другите”

Привет, приятели! Днес на гости ми е една красива и интелигентна дама – консултантът по кариерно развитие Лили Георгиева. Тя е създател на програмата за кариерна промяна „Устрем”, автор на книгата „От любов към себе си”, работи с прекрасни успели жени, на които помага да се чувстват щастливи, удовлетворени и смислени в работен план, и не само.

С Лили животът ни срещна преди около 5 години, когато взаимно разменихме услугите си. До ден днешен се чувствам подкрепена от нея и от общността от прекрасни жени, която е създала с много любов, търпение и внимание. Реших, че е крайно време да я поканя да гостува в моя блог и съм много щастлива, че тя прие предложението ми и че както винаги вложи цялото си сърце при срещата ни, събитието, на което присъствах, както и отговорите на въпросите в настоящото интервю.

Благодарим искрено на „Къщата на София” за гостоприемството и уюта при заснемането фотосесията с Лили. В самото интервю тя ни дава и много практически съвети относно вътрешното удовлетворение, бърнаут и щастието в различните му проявления. Искрено се надявам да бъде толкова интересно и за вас, колкото е за мен. Приятно четене!

Здравей, Лили! Благодаря ти, че прие поканата ми да гостуваш, много ми е приятно! Би ли ни разказала малко повече за себе си и това, с което се занимаваш?

Здравей, Криси, много ти благодаря за поканата за твоята красива рубрика. 🙂 Наричам себе си консултант по кариерно развитие и промяна и помагам на осъзнатите и способни хора да си върнат радостта и смисъла от работата и да чакат понеделника така, както други чакат петъка. От началото на дейността ми през 2015-а насам съм натрупала около 2000 часа опит  с над 300 клиента в индивидуална, и над 1000 – в групова работа. Преди две години написах настолната книга за кариерна промяна с истински истории на български жени „От любов към себе си“, от тогава развивам и  изпитаната методология за кариерна промяна „Устрем“.

Какво трябва да знаят дамите, които търсят по-голямо удовлетворение в кариерен план? Какво би им казала?

Дамите, с които работя, обикновено имат позиции на средно или мениджърско ниво, в компании с добра репутация, с много адекватно заплащане, или пък работят на свободна практика или имат малък бизнес. Но въпреки това им липсва удовлетворение, усещане за смисъл и принос, а понякога качествени взаимоотношения и адекватно признание. Това е така, защото добрите титла, статус и възнаграждение не са никак маловажни, но не те водят до постигане на истинско удовлетворение. Всъщност, то идва, когато съобразим кариерните си избори, роля и среда, в унисон с нашата същност, а именно ценностите ни, естествената ни роля, разбирането ни за принос, и т.н.

Така че, бих посъветвала дамите (и господата!), на които им липсва удовлетворение, да не търсят задължително промяна отвън, в ‘опаковката’, преди да са опознали онова отвътре, т.е. собствената си същност. Именно това правим, когато работим заедно с моите клиенти. 🙂 Това е като да си наемеш стилист: заедно определяме цветовете, кройките и материите (ценности, качества, суперсили и т.н.), показващи човека в най-достойна и автентична светлина, и създаваме гардероб (работа/ кариера/ бизнес), който да пасне на неговата същност и начин на живот… а не обратното. Това, което те постигат, е да променят отношението си към себе си, към работата/ кариерата/ бизнеса си и към себе си в работата, в посока радост, смисъл и лекота. 🙂

Когато  на някакъв етап от професионалния ни живот се почувстваме неудовлетворени, кои са първите неща, за които да помислим и да направим?

Първо, да се замислим какво се случва в най-важните ни житейски роли и да преценим дали наистина неудовлетворението идва от кариерната роля. Понякога е по-лесно да обърнем фокуса си върху нея, вместо към друга житейска роля. Второ, да анализираме дали става дума за неудовлетворение породено поради вътрешни (убеждения, ценности, очаквания и т.н.), отколкото външни фактори (статус, възнаграждение, взаимоотношения и т.н.), или обратното, или и двете. Трето, да не бързаме да ‘бягаме’ като правим външни промени, преди да сме изследвали темата в дълбочина.

 

Бърнаутът е модерно заболяване на нашето съвремие и е срещан както при мъже, така и при жени. Има ли начин да не попадаме в неговия плен, според теб? Защо е толкова трудно да намерим баланса между работата и личния живот?

Строго индивидуално е, но ако трябва да изтъкна начини за превенция на бърнаут-а, които важат за всеки, то те биха били следните:

– работа със самооценката, вътрешния критик, перфекционизма – често те ни карат да полагаме свръх-усилия и да гоним мега резултати, което дългосрочно често води до бърнаут;

– адекватна почивка и презареждане, по нашия си начин, редовно, не веднъж в годината по време на летния отпуск;

– ежедневно планиране на енергията ни и времето, така че да сме ефективни и продуктивни, а не просто много заети;

–  развиване на умения за делегиране и приемане на помощ;

– познаване на нашата същност и избиране на дейност/ професия/ позиция, където тя ще се въплъти, а не където ще се наложи да бъдем онези, които не сме, и това дългосрочно ще ни изтощи.

А относно баланса между работата и личния живот – аз предпочитам концепцията за вътрешния баланс, и усещането за хармония и интегритет. Без значение колко часа отделяме на всяка наша роля и какво е мнението на другите. Тоест, за да постигнем ‘баланса’ за нас, трябва да започнем с дефиниране на наши собствени критерии за този баланс, след което да отстоим правото си да живеем спрямо тях – пред нас самите и пред значимите други. 🙂

Каква е твоята формула за щастливи отношения? Има ли такава според теб?

За мен тя е познаване и зачитане на собствената ни личност и пространство, същото – към партньора/ приятеля/ колегата до нас, фокус върху тук и сега, а не върху илюзорни очаквания, открита комуникация и свързване през сърцето. Не, не е лесно, и се учим цял живот…

А коя жена е щастлива, според теб?

Онази, която се приема такава каквато е, или ако не се приема и променя нещо, го прави от любов към себе си, а не от страх. Онази, която умее да обича себе си и да предава тази любов и към другите. Онази, която се смее с лекота в душата.

Какви нови проекти да очакваме от теб?

Оооо, има, има. 🙂 Няма да издавам за сега, само ще кажа, че предстоят много интересни формати по темите кариерно удовлетворение, смисъл, увереност, личен брандинг, и не само, а защо не и… нова книга. 😉

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.