Един дъждовен ден в есенна Ковачевица

Ковачевица е село в Западните Родопи, което се намира на 8 км от Лещен, 64 км от Банско и 24 км от Гоце Делчев. В селцето са останали малък брой местни жители, но поради красивата природа и архитектура, е развит туризмът.

За първи път посетихме Ковачевица миналата есен. Оставихме си цял ден за разходка, но времето не беше благосклонно към нас, денят беше дъждовен и прекарахме около един час в селцето. През цялото време снимах с чадър, но бях толкова вдъхновена от красотата, която виждам, че дъждът не успя да ме спре. Есента беше обагрила селото с прекрасни топли цветове, които ни сгряваха вътрешно, въпреки хладното време.

Това, което отличава Ковачевица от други кътчета в България е това, че къщите са каменни. Улиците са тесни, стръмни, също са направени от камък. Атмосферата в Ковачевица е спокойна, сякаш времено е спряло, всяко кътче, към което се обърнеш да погледнеш пленява с красотата си. В селото са снимани няколко български и чуждестранни филми, като най-популярният от тях е „Мъжки времена”.

Една от забележителностите в Ковачевица е църквата „Света Никола”. Тя се намира в началото на селото и няма как да остане незабелязана. Смята се, че е била построена от 1841 г до 1848 г. като за постояването й са взели участие всички тогавашни местни жители.

Около Ковачевица има и няколко екопътеки, до които не успяхме да се разходим, заради атмосферните условия, въпреки желанието.

Това лято посетихме селото за втори път. Следващите няколко месеца ще можете да видите кадрите, които заснех тогава и да добиете по-обширна представа за атмосферата в  селцето. Селото е по-голямо от Лещен, хората, къщите са повече на брой. Ковачевица предоставя  възможност за активна почивка, със или без деца. Бих го препоръчала на всеки, който цени красивите градове и села, със съхранената атмосфера на България от по-старите времена. За мен винаги е магия да се докосна до подобно селище, тъй като животът на местните хора е съвършено различен, цари едно спокойствие, което за нас, хората, които живеем в големите градове е необичайно, духът на мястото е изключителен и не може да бъде описан с думи, трябва да се почувства.

Надявам се снимките от този прекрасен есенен ден  да ви харесат и публикацията да ви е била интересна. В случай, че е така, последвайте ме във Фейсбук и Инстаграм, или споделете поста с приятели.

Leave a Reply

Your email address will not be published.