Илиян от One Ticket Just Go „Колкото повече пътувам, толкова повече разбирам и научавам за света”

Здравейте, приятели! Днес на гости ми е Илиян от One Ticket Just Go. Той определя себе си като мечтател, авантюрист, пътешественик, изследовател, любител фотограф. До момента е посетил 44 държави, което за мен е цяло богатство.

С Илиян се запознахме на събитието Bring the bloggers в град Пловдив и взаимно харесвахме работата си. Така се роди и идеята за колаборация между нас и това фотоинтервю.  Снимките направихме в началото на месец октомври в един от последните слънчеви и топли дни, които позволяваха да се разхождаме навън с летни дрехи.

С ръка на сърцето мога да кажа, че с Илиян се работи изключително лесно и леко. Надявам се да съм предизвикала интереса ви да прочетете интервюто докрай, защото мисля, че срещата с човек, докоснал се толкова много култури, хора, места, може само да ни обогати. Приятно четене!

Здравей, Илияне! Благодаря ти, че прие поканатa ми, радвам се, че ми гостуваш. Би ли ни разказал повече за себе си и за блога ти “One Ticket Just Go”?

Здравей, Кристина! Преди всичко, бих искал да ти благодаря за поканата да бъда твой гост, както и за прекрасната фотосесия. Както вече знаеш за мен пътуването е начин на живот и при всяка възможност, която ми се отдаде, гледам да метна раницата на гърба. Като запален пътешественик обичам да опознавам различни култури, да опитвам различна кухня и да срещам нови хора. Освен пътешествията съм любител и на футбола, като реално пътуванията ми започнаха от посещения на мачове на любимия ми футболен отбор Ювентус.

Как реши да го стартираш?

Стартирах блога в началото на 2017 година, след няколко далечни пътешествия в Азия. След първото ми пътуване извън Европа, което беше до Япония, много приятели и познати ме помолиха да напиша фото пътепис. Така и направих. После повторих с Китай и така се роди идеята да си направя едно мое пространство във виртуалната мрежа, където да споделям информация, съвети, впечатления и снимки от моите пътешествия. С течение на годините блогърството се превърна в мое хоби и съм изключително радостен, когато помагам на хората да организират своите пътувания с ценни съвети и препоръки.

Какво ти харесва най-много в това да пътуваш? Как те обогатява пътуването като преживяване?

Обожавам да пътувам и с ръка на сърцето мога да заявя, че това е нещото, което ме прави адски щастлив. Пътуването не е само страст, то е начин на живот. Ще го обрисувам с една японска дума ikigai, която означава „причина да съществуваш“ или „причина да ставаш рано сутрин“.

Пътуване ми дава свобода, обогатява ме, разширява ми хоризонта и ме учи да уважавам всеки един етнос, култура, език и история. Колкото повече пътувам, толкова повече разбирам и научавам за света.

От всички 44 държави, които си посетил досега, коя е културата, която най-много те е впечатлила?

Без съмнение Япония. Това е държавата, която остави най-голям отпечатък в моето сърце. Убеден съм, че няма друга подобна страна в света, сякаш са от друга галактика. В началото ми беше малко трудно да ги разбера, но с течение на времето опознаваш традициите и манталитета им, като буквално оставаш бъзмълвен. Няколко години след пътуването ми до Япония, все още нямах отговори на доста въпроси, но след като прочетох една от най-великите книги «Шогун» си отговорих на всички тях.

Кои са най-големите предизвикателства, с които се сблъскваш като блогър?

Определено постоянството при писане на публикации. Голямото ми желание е да публикувам поне по веднъж на седмица, но за съжаление не се получава. Работата, личните ангажименти, спортът и т.н. понякога изместват фокуса от блога. Другата причина е, че не пътувам толкова често, колкото изглежда отстрани и страдам от липса на материал за нови публикации.

Казваш, че тази година си пътувал предимно в България. Като човек, който е обиколил страни от различни континенти и се е сблъсквал с различни хора, култури, места, променя ли се усещането ти за България? Гледаш ли на родината с други очи и ако, да, по-какъв начин се променя?

Разбира се! До лятото на тази година подценявах България, но пък пандемията от коронавирус ни “принуди” да пътуваме именно в родината, което напълно промени моето виждане и мироглед. България е прекрасна страна с толкова много културно-исторически и природни забележителности. И тук интересното е, че може би няма друга държава в света, която да приютява такъв голям брой обекти на такава малка територия. Смятам, че именно хората, които са пътували най-много в чужбина могат да оценят България подобаващо.

Как мечтаеш да се развие блогът ти? Какво би искал да постигнеш с него?

Бих искал блогът ми да развие до ниво, в което да стане притегателна сила за хората, които обичат да пътешестват. Целта на блога ми е да насърчава хората да пътуват и да откриват всичката информация, от която имат нужда.

Разбира се, другата ми голяма цел е да стане достояние до по-широка аудитория. Няма да излъжа, ако споделя, че се надявам един ден да успея да го монетизирам, въпреки че на този етап е просто една химера.

Какви нови творчески проекти да очакваме от теб?

За съжаление всичките ми идеи и пътувания, които бяха заложени през тази година, не успяха да се реализират, заради пандемията от коронавирус. На този етап бъдещите ми проекти са замразени до момента, в който ситуацията в световен мащаб не се нормализира. Силно се надявам следващата 2021 година да бъде по-добра за всички, за да имаме възможност да компенсираме пропуснатото през тази.

Leave a Reply

Your email address will not be published.