Един от най-живописните плажове в България – Болата

Привет, приятели! Както обещах, днес ще ви разкажа за един от най-живописните плажове на България – Болата.

Болата е малък красив плаж на Българското Северно Черноморие. Намира се на север е от нос Калиакра, в близост до село Българево, на 13 км от град Каварна.

Пътят до самия плаж е каменист, криволичещ и тесен, трудно могат да минат две коли. Можете и да оставите колите си и да походите пеша за 10 минути, ако предпочитате.

Плажът е див, „девствен”, няма застроявания, което придава уникална атмосфера на самото местенце. Както вече споменах, ние бяхме там пролетта и посещението ни на залива, го съчетахме с кратка зареждаща разходка. Летуващите казват, че водата е чиста и плитка, което го прави подходящ за посещение с малки деца.

Варовиковите скалите, които са се образували около бреговете са подобни на тези на нос Калиакра. Имат червеникав цвят, заради железините окиси в глината, коята запълва пукнатините им. Заливът е част от защитена зона „Комплекс Калиакра” по НАТУРА 2000.

В местността се срещат защитени растителни и животински видове, от които са дрян, храстовиден жасмин, наблюдават се делфини, малък воден бик, малък гмурец, както и различни риби, земноводни, птици и гъски.

Малка река образува тясна клисура и се влиза в блато, обрасло с тръстика, както виждате и на снимките. До плажа има малко пристанище, където могат да спират яхти и лодки.

Обикновено посетителите на нос Калиакра, задължително се отбиват и до плаж Болата. Ентусиастите се катерят върху скалите, както се вижда и на някои от кадрите – наблюдават се хората от върха им.

Всички, които не са били там, а обичат природата, красивите и автентични места, отидете, заслужава си. Лично аз с удоволствие бих се върнала там, този път за повече време, за да усетя свободата, която носи това прекрасно място с всичките си сетива.

Споделете в коментар впечатленията си, ако вече сте били вече на плаж Болата. Надявам се, снимките са ви харесали и публикацията да ви е била полезна. Ако е така, последвайте ме в социалните мрежи. До скоро! 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.