Виртуална разходка до Нос Калиакра

Привет, приятели! Днес ви предлагам виртуална разходка до Нос Калиакра. Това е място, на което съм мечтала да отида като дете и бях много щастлива, когато това се случи.

Нос Калиакра е дълъг и тесен полуостров на българското северно черноморие. Намира на 12 км от Каварна и на 70 км североизточно от Варна, в най-югоизточната част на Добруджанското блато. Вдаден е на 2 км навътре в морето, освен това е природен и археологически резерват. Брегът му се състои от отвесни скали, които се спускат 70 метра до морето. Скалите са с червеникав отенък, който се дължи на твърдия сарматски варовик и конгломерати, споени с глина, която от своя страна е богата на железните окиси.


Калиакра е една от защитените територии на България. Обявена е за резерват през 1941 г. като резерватът обхваща, както морската, така и сухоземната част. Общата му площ е 687, 5 хектара. Тук можете да срещнете делфини, корморани, тюлени, скорци, скални косове и други диви животински видове. На север от Каликара се намира плаж Болата, за който ще ви разкажа в следващия ми пост.

На носа има музей, ресторант, морски фар, морска радиолокационна станция, метеорологична станция и параклис.

А относно нашето пътуване до там.. Посетихме Нос Калиакра края на април месец. Въпреки че времето в Пловдив беше топло (там, където живея), вятърът който духаше на носа беше много силен. Спомням си, че не го бяхме предвидили и бяхме леко облечени. Ако имате желание след карантината да отидете там, имайте го предвид, предполагам че и лятото връхни дрехи няма да са ви излишни.

Гледките са спиращи дъха. Има някаква магия в самия полуостров, всеки приятел, който е бил там, също като мен, има желание да отиде отново.
Снимките, които съм направила са предимно на полуострова, залеза и природните дадености на самото място. Отидохме там в края на деня, малко преди залез слънце, което не ни даде възможност да разгледаме музея, но се насладих на гледките с пълна сила. Въпреки студа бях много ентусиазирана и се заредих положително от тази вечер.

Надявам се снимките са ви харесали и са ви пренесли макар и за няколко минути на това докоснато от Бога място. Останете си в къщи! Бъдете здрави!

Leave a Reply

Your email address will not be published.