Мадарският конник – обявен за световно културно наследство

Здравейте, приятели! Мадарския конник е поредното място, за което ще ви разкажа накратко в този пост.

Мадарския конник се намира в Североизточна България, в село Мадара, на 18,2 км от град Шумен. Паметникът е обявен за световното културно наследство от ЮНЕСКО.

Мадарския конник е представлява скален релеф изсечен върху отвесна скала на височина 23 м. Размерите на изображението са 2,6 м във височина и 3,1 м в ширина. Изобразени са ясно  конник,обяздил коня си, в ход надясно и куче. Има теории за изобразяването на лъв, орел и змия. Надписите са на гръцки език.

Мадарският конник е открит за първи път през 1872 г. и е описан от Феликс Каниц. Релефът представлява триумфиращ владетел, което днес най-широко се смята за символ на Първата българска държава. Детайлите по изображението, носят препратка към управлението на хан Тервел( 701 – 721 г.). Свързва се и с името на владетелите Омуртаг и Крум. Хипотези са много и са различни.

Пролетният следобед, който прекарахме там беше зареждащ и приятен. Както се вижда от снимките, природата се беше събудила, и багрите около нас бяха ярки, цветни и освежаващи.

По принцип пътя до паметника е по стълби, но точно тогава дъщеря ми беше все още малка, а аз имах травма на крака. Минахме по маршрут, които приличаше на алеи от парк. Това е дестинация, кото спокойно можете да посетите с дете.

Докато се разхождахме, чувахме песните на различни птички, растителността беше разнообразна и красива. Най-голямата изненада за нас беше, че видяхме не далеч от нас катеричка, коятo се  хранеше с орех и за щастие успях да й направя няколко кадъра, които споделям с вас.

Мадарският конник е дестинация, която трябва да бъде посетена от всеки българин. На всеки, който не е бил там, му препоръчвам да отиде и да се запознае с произхода на паметника и историята на българските владетели, които се свързват с това място.

Надявам се тази публикация да ви е била инетересна. В случай, че е така, споделете я с приятели. До скоро!

Leave a Reply

Your email address will not be published.