Актрисата Неда Спасова “Да си добър актьор е задължително да си емпатиращ човек”

Много се вълнувам, защото днес на гости ми е една дама с царствена осанка, достойна за ролята на кралица, безспорен талант и открояваща се индивидуалност – това е младата актриса Неда Спасова. Познавате Неда от ролята й на сестра Кая от хитовия сериал “Откраднат Живот”. Това, което харесвам в нея е че е себе си, харесвам чувството й за хумор, както и смислените постове, които пише в социалните мрежи. От тях можете да разберете що за човек е Неда, а именно човек със стабилна ценностна система, достоен да предаде послание на публиката. Разбирате също и че притежава повече от един талант.

Фотосесията, която заснехме специално за вас е нежна, женствена и цветна. Останете със следващите редове, защото освен че е много красива, Неда е човек, от когото можете да научите смислени житейски уроци и да черпите вдъхновение! Приятно четене!

Здравей, Неда! В последните месеци хората те познават от ролята ти на Кая в телевизионния сериал „Откраднат живот“. Би ли ни разказала за повече за теб и творческите проекти, в които си участвала?

Родена съм на 19.02.1992 година във Враца. Средното си образование получих в Езиковата гимназия във Враца с профил „Английски език- испански език”. През 2010 година почти на шега ме приеха в НАТФИЗ. Казвам на шега, защото бях съвсем неподготвена, но явно имах много късмет, за който към днешна дата съм изключително благодарна. Завърших НАТФИЗ със специалност „Актьорство за драматичен театър” през 2014 година в класа на проф. Маргарита Младенова. От началото на 2018 година съм част от трупата на Театър „София”. Играя в три представление – „Закачане”, „Тирамису” и „Франкенщайн”. Имам две представления и в Театрална работилница „Сфумато” – „Бесове” и „Арабска нощ”.
През 2018 година получих номинация Икар в категория дебют за ролята си на Варвара Петровна в „Бесове”. За същата роля получих и номинация Аскеер в категория „Изгряваща звезда”.

През 2016 година снимах в игралния филм „Дамасцена”.

А през лятото на 2018 година започнах да снимам в „Откраднат живот”.

На какво те учи актьорската професия?

Често сравнявам актьорската професия с тази на войниците. Да, слава богу, не отнемаме човешки животи, но тази професия е огромна борба. През целия живот, тя не свършва. Изморително е, но храната за душата си, която получавам, живеейки толкова много различни животи е нещо, което никоя друга професия не би могла да ми даде. Актьорството те учи на постоянство, търпение, толерантност и работа в екип (успешната работа в екип изисква толерантност и притъпяване на собственото его). Емпатията е едно от качествата, които не мисля, че могат да се научат в живота, но да си добър актьор е задължително да си емпатиращ човек, предполагам по природа, да съпреживяваш болката на другите, да я правиш своя. Емпатията е нещо като състрадание, но в по-големи мащаби и акции като това да приемеш чуждите рани за свои, да ги изживееш и с това да вдъхновиш някого за по-добър и смислен живот.

Има ли роля, за която мечтаеш? Коя е тя?

Все си мечтая за разни силни исторически личности или класически персонажи. Харесвам и античната драматургия. Мечтая си за шекспировата Лейди Макбет, за чеховата Аркадина от „Чайка” (много съм млада за нея) и за Клитемнестра от „Електра” на Еврипид . Имам и една друга мечта, но ми се струва, че съм крайно неподходяща в този си момент от актьорско развитие и качества –искам да играя в някоя жестока комедия, някой уникален комедиен персонаж, смешен, нелеп…

Кои са твоите правила за лекота в живота?

Аз съм все в търсене на лекота в живота си. Има моменти, в които като си кажа, че всичко е наред и че каквото и да се случи Господ е с мен. Тогава се чувствам добре. Но не всеки път помага. Има моменти, в които просто си казвам, че абсолютно не ми пука какво ще стане и тогава обикновено се случват най-хубавите неща. Опитвам се да съм на принципа „не ми пука”, но с моята ужасно отговорна особа, не се получава всеки път.

За мен ти си доста успял артист и жена. Мислиш ли, че има някаква тайна за успеха? Коя е тя според теб?

Аз не се приемам точно за успял човек. Мисля, че имам още мно-о-о-ого да работя за успеха. Има неща, които просто съм постигнала с много труд и вяра. Труд и вяра. На този етап това ми е помагало.

Къде според теб се крие силата на жената?
В достойнството. Това е едно качество, което почти е загубило мястото си в съвременното общество, но аз смятам, че е твърде важно, за да излъчва една жена сила и смисъл. Разбира се, не зачерквам проявата на чисто женски качества като нежност, състрадание, грижовност, доброта и уют, който тя да създава покрай себе си. Но достойнството ми се струва ужасно важно, за да запази една жена себе си истинска и чиста.

Над какви проекти работиш в момента?

Ще започвам репетиции в Театър „София”, както и снимки на 7-ми сезон на „Откраднат живот”. Продължавам да преподавам на деца Актьорско майсторство в Неделно училище по театър в Театрална работилница „Сфумато”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.