Асос, Кефалония – едно от най-цветните селища в Европа

Здравейте, приятели! Голяма част от вас проявиха желание да ви разкажа за пътуването ни до остров Кефалония и ето че най-накрая намерих време да го направя. То се случи началото на месец юли, тази година, когато влезе в сила облекчение на мерките срещу Ковид, при преминаването на границата с Гърция.

Кефалония е остров в Йонийско море, голяма част от вас, предполагам са запознати. Намира се в близост до Лефкада, която е доста посещавана дестинация от нас, българите в последните няколко години. Преди време пътувахме с ферибот от Лефкада до едно от пристанищата на Кефалония – Фискардо и бяхме очаровани. Това беше и една от причините тази година да искаме да почиваме там. По препоръка на приятели, предпочетохме да пътуваме по море с ферибота от Астакос, тъй като от Лефкада хората са много повече. Времето, което прекарахме в морето, беше 3 часа, а целия път от Пловдив до Кефалония – 17 часа с автомобил на отиване и още повече, на връщане.

В този пост ще ви покажа селцето, в което спахме – Айя Ефемия и любимото ни място за разходка на Кефалония – Асос, където се върнахме втора вечер. Надявам се и на вас да ви допадне, разглеждайки кадрите от там.

Един от най-красивите плажове на остров Кефалония е Миртос. Той се намира в близост до Айя Ефемия, 10-15 минути с автомобил и това беше една от причините  да изберем това пристанищно селце за нощуване. Хотелът ни се намираше в непосредствена близост до пристанището на селото, стигахме до него за 2-3 минути пеша. Първата вечер се разходихме именно там, въпреки че аз бях готова да легна да спя веднага, след като пристигнахме. Наблизо имаше няколко магазинчета и супермаркет, от които можеш да си вземеш най-необходимите неща, плодове и зеленчуци. Туристите бяха малко, почти не срещахме хора, когато излизахме и се прибирахме, същото беше и в магазините, и на плажа. Българи не срещнахме, имаше само чужденци.

Както в Айя Ефемия, така и в Асос, е добре развит яхтения туризъм. Дори се съзадаваше впечатление, че хората по яхтите са повече от тези, които спят по хотелите. Възможно е да изглеждало така заради това, че беше началото на сезона.

А сега ще ви покажа кадрите от Асос. Времето за пътуване до там беше около 30 минути с автомобил. На няколко места имаше обособени места за отбиване от пътя, на които гледката беше невероятна. В този и следващия пост ще видите част от тях.

;

Самият Асос ни привлече най-вече с атмосферата си – малките цветни къщички, които са толкова красиви, че изглеждат като нарисувани от приказките. Пристанището на селцето е малко. От местата за паркиране до заведенията в центъра, се стига за няколко минути, в случай че не се спира на всяка крачка, а има защо да се правят тези спирки, особено, ако посещавате Асос за първи път. Тук отново са обособени няколко места, които водят до толкова красиви гледки, че минавахме през тях и в двете посоки – на отиване и на връщане. На малкото пристанище в централната част на селцето се намират плаж, няколко заведения, супермаркет като разстоянието между всички тях поотделно е максимум 5 минути пеша.

На Асос се намира и древна Венецианска крепост, която беше претекста ни да се върнем там втора вечер. Качването до нея става само пеша, забранено е това да се случва с автомобил. Пътят  е около 30 минути. Най-ценното за мен от тази разходка, беше гледката по пътя на целия цветен залив и всички блещукащи светлинки на яхти, хотели, заведения. Разглеждайки кадрите, всеки би могъл да прецени за себе си, дали си заслужава да се посети тази забележителност с всичките й плюсове и минуси.

В следващ пост ще ви разкажа и за останалите места от Кефалония, които успяхме да видим. Прибрахме се с впечатлението, че сме посетили една много малка част от острова, и вероятно е така. Но какво успяхме все пак да разгледаме, ще ви разкажа съвсем скоро. Надявам се, че съм усмихнала деня ви с красотите, които ви споделих днес. В случай че имате някакви въпроси, не се колебайте да ми пишете. Усмихнат ден от мен!

Leave a Reply

Your email address will not be published.