Актрисата и продуцент Мария Миради „Щастието е спокойствие на духа”

Приятели, днес на гости ми е една дама, която е продуцент и актриса, живее и се развива в Пловдив. Това е прекрасната Мария Миради. Тя е била актриса в различни театри в цяла България. Снимала е малки роли в телевизионните сериали „Столичани в повече, „Връзки, „”Откраднат живот”, игралните филми „Дякон Левски”, „Печелившият” и други. След години натрупан опит в актьорството, решава да се занимава с продуценство и се развива паралелно и в двете професии.
 
Мария е много естествен и неподправен човек, който има какво да каже и разбира се, е вдъхновение. Снимките за фотоинтевюто направихме в любимия Стар град в Пловдив. Мария смени няколко визии, което направи кадрите пъстри и разнообразни. С нея си говорим за изкуството след Ковид-19, за щастието, за успеха. Надявам се да усмихнем денят ви! Приятно четене!

Здравей, Мария! Радвам се,че си ми гости! Ти си един от нас-всестранно развитите артисти, които познавам – актриса, модел, продуцент. Би ли ни разказала повече за себе си и проектите, в които участваш?

Винаги се радвам, когато мога да споделя за мечтите си, мисля си, че така бих вдъхновила още някой за неговите. Аз съм от онези хора, които винаги вярват, мечтаят, сънуват, търсят, развиват свой свят, пълен с чудатости. И все пак съм отворена към хората, смятам, че трябва да сме умни и добри към заобикалящата ни среда. От 8 клас уча и се занимавам с Изкуство. Да не броим безбройните рисунки, спектакли и вечеринки изнесени в двора на баба. Събирайки цялата махала. В един момент всичко се превърна в професионален път, по който не спирам да вървя.

Как реши да се занимаваш с продуцентство след натрупания опит в актьорската професия?

Опитът никога не стига. Изкуството е необятно пространство. Сигурно затова реших да открехна вратата от другата страна на нещата. Продуцирането е изключително компактен процес, включил в себе си всякакви елементи. То дава свобода да твориш своите идеи, важно е да намериш съмишленици. Но се иска много повече труд и познания. Креативност и комбинативност. Бърз ум. Точни действия. Все още се уча да все по-добра, но както казах всичко е в началото на пътя.

Кои са най-големите предизвикателства, с които се сблъскваш в професионалната сфера?

Това, че съм индивидуалист и това, че имам нетърпимост към несправедливост, лицемерие и лъжа. А както знаем в Изкуството се проявяват тези качества. Волно или не волно. Това, че избрах Пловдив, а не останах в София също е камъче. И не станах “звезда” от софийските сцени. Има страшно много талантливи хора, които не получават шанс. Но мисля, че аз не съм от тях. Аз по-скоро бих дала шанс на нови имена!  Цялостно обаче няма какво да ме спре да развивам себе си и работата си. Дори препятствията са полезни уроци за нас.

По време на цялото извънредно положение се коментираше изкуството, хората на изкуството, нуждата от него или липсата на такава нужда. Какво е твоето мнение по въпроса – помогна ли ни то да минем през този труден период и направи ли ни по-гладни за него?

Помага ни. Във всяка Световна война, пандемия или катаклизъм Изкуството е било остров на спасение. Тук идва момента да превърнем Изкуството в нещо ново. Нова форма, нови похвати, нови идеи. Във века, в който живеем идват технологии и събития, към които трябва творците и творенията да бъдат адаптирани. Но Изкуство трябва да има и ще има. То е част от живота.

Какво те прави щастлива?

Всичко може да ме направи щастлива. От една малка детска усмивка и едно “Браво”,   до нещо голямо постигнато с труд. Обичам да пътувам, това истински ме вдъхновява и радва. Щастието е спокойствие на духа. От там тръгва всичко. И начин на живот и мисъл. Няма рецепта!

Какво е за теб успеха­?

Нещо преходно. Успехът може да те промени и за добро и за лошо. Не мисля, че е постоянна величина. Успех е да пребориш себе си в трудни моменти, без да се откажеш. Дали не върви мъничко за ръка с късмета?? Знам ли! Всичко зависи от теб самият. Ако успееш да постигаш своите цели и задачи. Ако си щастлив… Това е Успех.

Другото е излишна суета!

За какво мечтаеш в личен и професионален план?

Много бих искала да затихне пандемията и да довърша филмът си “Метаморфоза” , който е пълнометражен, за жалост Ковид забави доста нещата. Част от екипът са италианци и пътуването от там до тук и обратно се усложни. Идеи има много и една по една ги следвам. Когато излезе нещо ново винаги, се разбира. 😉 😉  Старая се да стигне до повече хора.

В личен план аз съм Щастливка, защото имам невероятно семейство и срещам подкрепа и разбиране. Кой знае, време е да има и нови членове в него, ще покаже времето.

Какви нови проекти да очакваме от теб?

За нови проекти не знам, ще е нещо малко. Защото първо трябва да довърша започнатите. Но сигурно ще има един нов спектакъл. А напоследък обмислям и бизнес свързан с творчески занимания. Адаптирам се към ситуацията. Търся онова ново нещо, което да е интересно за зрителите.

Усмихвайте се, хора, бъдете добронамерени! Тъгата и негативизмът не са от полза!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.