Актрисата Христина Джурова „За мен успешен човек е този, който е открил как да бъде щастлив”

Привет, приятели! Днес на гости ми е една млада, красива и много талантлива актриса – прекрасната Христина Джурова. Хриси съвсем скоро е завършила НАТФИЗ, но вече е носител на наградата „Златен Кукерикон”, участва в множество представления, сред които са „Любовникът от Занзибар”, „Семеен съвет”, „Сватба със закъснител” и други. Познавате я и от сериала „Братя”, с ролята й на Лина, която беше вълнуваща и запомняща се за зрителите.

С Хриси ме свърза друга млада и талантлива актриса, но панемичната обстановка отложи срещата ни с повече от година. Много се радвам, че успяхме да осъществим този проект заедно. Хриси се отнесе много професионално по време на снимките и след това. Изчака ме доста време до излизането на публикацията и съм много благодарна за търпението и отношението.

В следвашите редове ще научите повече за това как се е родила любовта й към професията на актриса, за ролята й на Лина в телевизионния сериал „Братя”, за усещането й за успеха и какво още, ще разберете като прочетете интервюто докрай. Enjoy it!

Здравей, Христина! Благодаря ти, че прие поканата ми, радвам се, че ми гостуваш. Би ли ни разказала повече за себе си и за проектите, в които участваш?

Здравей, аз благодаря за поканата! През 2019-та завърших НАТФИЗ в класа на проф. д-р Атанас Атанасов, който освен преподавател, е и мой кръстник на професионалната сцена като актриса. Докато бях студентка, той ме покани да участвам в представлението „Семеен съвет”, в Театър 199 „Валентин Стойчев”, под неговата режисура. За ролята си бях наградена със „ Златен кукерикон ”. Миналата година, също ме покани в представлението „Любовникът от Занзибар” на Драматичен театър „Стоян Бъчваров”, гр.Варна. Така че, той е основният виновник след завършването си да практикувам професията си, за което съм му изключително благодарна. Миналата година дебютирах и на екрана в сериала „Братя”, по Нова телевизия, в ролята на Лина. Освен като актриса, имах възможността да участвам и в музикални проекти, като мюзикъла „Чикаго” на Държавна опера Варна с режисьор Борис Панкин, както и в авторския спектакъл „Tales of the black sea”, чиято музика е дело на Страцимир Павлов, разделена на 7 пиеси за хор, оркестър и солисти, а автори на сценария и режисурата са  Нейчо Петров – Реджи и Антоанела Петрова, а хореографията на Анастасия Неделчева. Най-вдъхновяващите моменти на сцената са, когато срещаш съмишленици в мисията изкуство. Всичко, което ми се е случвало до момента, ме е събирало с прекрасни и талантливи хора. Ще използвам повода да поканя зрителите на представленията, в които участвам: „Семеен съвет”, „Любовникът от Занзибар”, „Ганьоада” в Нов театър НДК, с режисьор Бойко Илиев, „Сватба със закъснител”, с режисьор Николай Гундеров, мюзикъла „Чикаго”, с режисьор Борис Панкин и на всички нови заглавия, които Драматичен театър „Стоян Бъчваров” е подготвил за новия сезон. От тази година съм част от трупата на театъра във Варна и нямам търпение за проектите, които предстоят.

Как се роди любовта ти към актьорската професия и към изкуството като цяло?

Колкото и клиширано да звучи, изкуството винаги е  присъствало в живота ми. Бях на 4 години, когато майка ми ме записа на пеене в детски хор, записаха ме на танци и спрях в един момент, по-късно реших, че много искам да свиря на саксофон и се записах в духов оркестър, след това реших, че отново искам да танцувам… И така до 12-ти клас. Дадох си сметка, че уж на шега и не много насериозно , аз изобщо не съм спирала да се занимавам с изкуство. Междувременно, майка ми редовно ме водеше на театър и всеки път се възхищавах на тази магия, която актьорите имат способността да създават. Единствено да бъда актриса не ми беше минавало през главата.. Ха-ха.. И смятах, че влизането в НАТФИЗ е мисия невъзможна, но ето, че се случи, имах късмет.

Би ли ни разказала повече за образа ти на Лина в сериала „Братя”? На какво те  научи тази роля? А какво би предала на младите момичета чрез Лина?

Лина е силно, смело и нахакано момиче. Казва каквото мисли и смята, че може да се справи с всичко. Мечтае за по-добър стандарт на живот, за по-хубави дрехи, за скъпата кола, за богат мъж и е готова на всичко, за да го постигне. Тя е актуален и събирателен образ на момичета днес. За съжаление, този тип жени, които продават тялото и душата си, са много. А истината е, че Лина е едно уплашено момиче, които просто има нужда от любов. Въпросът е, по какъв път човек избира да поеме и разбира се, всеки избор си носи своите последствия. Ролята на Лина беше предизвикателство за мен, защото това беше моя дебют на екрана и трябваше много бързо да науча правилата на киното. Беше много полезен опит за мен и отново сериалът ме срещна със страхотен екип. Благодарна съм, че продуцентът и режисьорите повярваха, че мога да се справя с тази роля. Всички много ми помогнаха по време на снимачния процес. Беше много вълнуващо преживяване. Надявам се отново да ми се случи.

Ти самата си млад артист, а вече имаш роли в театъра, телевизията, няколко награди зад гърба си. Чувстваш ли се успешна и какви качества е необходимо да притежава успешния човек според теб?

Благодарна съм, че откакто съм завършила НАТФИЗ , почти не съм спирала да практикувам професията си. Това не се случва често, много мои колеги и то изключително талантливи, нямаха този късмет и не им беше дадена възможност да покажат на какво са способни. За съжаление, няма достатъчно работа за всички актьори в България, което е много тъжно. Понякога се изисква много търпение и вяра, за да се сбъднат мечтите. За мен успешен човек е този, който е открил как да бъде щастлив и как да вижда красотата на живота.

Кои са моментите от живота ти, в които се чувстваш най-уверена?

Със сигурност увереността при мен идва с опита, във всеки един аспект от живота. Когато два пъти попаднеш в една и съща ситуация, на третия път вече знаеш какво да правиш и не е толкова страшно. И все пак няма формула. Все още не сме разгадали напълно човешката психика и много често се изненадваме от себе си, независимо от възрастта, според мен.

В какво вярваш?

Вярвам в любовта.

Какви нови проекти да очакваме от теб?

На 12-ти март  в Драматичен театър „ Стоян Бъчваров”, гр.Варна ще бъде премиерата на  спектакъла „100”, с режисьор Боян Иванов, посветен на 100-тния юбилей на театъра.  След това ми предстоят репетиции на пиесата „Амадеус”, с режисьор Стайко Мурджев, отново във Варна и за лятото е предвидена премиерата на мюзикъла „Цар Лъв”, с режисьор Петко Бонев. Надявам се ситуацията, в която се намираме от вече една година, да е към своя край, за да се случат всички творчески проекти, които ще зарадват зажаднялата за изкуство публика.

One thought on “Актрисата Христина Джурова „За мен успешен човек е този, който е открил как да бъде щастлив”

  1. Пожелавам ти винаги да бъдеш щастлива! И не оставяй саксофона, той е символ на прогреса!

Leave a Reply

Your email address will not be published.