Специалистът по ресторативно движение Ваня Висарионова”Няма пряк път към крайния резултат”

Привет, приятели! Днес на гости ми е една нежна и красива дама – специалистът по ресторативно движение Ваня Висаиронова. Тя е един от създателите на подкаста „Мама говори”, на онлайн програмите „Не на диастазата” и „Мама е права”, заедно с Маги Пашова. Освен това Ваня има собствена зала, а във времената на локдаун, тренира дамите онлайн. Това разбира се, са само част от нещата, с които Ваня се занимава.

Много се радвам, че се запознах с нея лично, въпреки че от години следя работата й. Снимките, които направихме са динамични и различни от портретите, които снимам във фотоинтервюта обикновено, като чрез тях ви споделяме част от философията на ресторативното движение.

Една част от вас предполагам знаят какво представлява самото ресторативно движение, други само са чували, а трети чуват за първи път. Прочетете интервюто докрай и ще разберете повече по темата. Този път, освен вдъхновяващо и мотивиращо, то ще бъде и изплънено с много полезна и практическа информация, която можете да приложите още днес в ежедневието си. Силно се надявам, че този мини проект ще бъде интересен и полезен за вас. Насладете му се!

Здравей, Ваня! Благодаря ти, че прие покана ми, радвам се, че ми гостуваш! Би ли ни разказала повече за себе си и това, с което се занимаваш?

Благодаря много за поканата, Криси! Удоволствие е да се работи с теб.

Аз съм учител по телесно възпитание и специалист по ресторативно движение. Вече повече от 10 години уча хората как да се движат. Как да се движат в залата и в ежедневието си, било то, за да имат по-добра стойка, за да свалят няколко килограма, за да се възстановят след раждане или за да бъдат във форма през бременността.

Освен класове в зала имам и няколко успешни онлайн програми, с които успявам да достигна до много повече хора. От три години работя заедно с Маги Пашова (нутриционист), с която се допълваме перфектно. Аз помагам на хората с движение, тя с хранене. Освен онлайн програми, заедно създаваме и подкаста “Мама говори”, чрез който се срещаме с много интересни и вдъхновяващи хора.

Въобще освен учител и треньор, изготвям индивидуални и групови програми, пиша статии, подготвям се за подкасти, монтирам подкасти, организирам събития и … НЕ на последно място съм майка на едно страхотно хлапе, Огнян, на 10 години. Който всъщност е виновен за всичко, с което се занимавам в момента, защото преоткрих преподаването, когато бях бременна с него.

Какво всъщност представлява ресторативното движение и как реши да започнеш да се занимаваш с него?

Ресторативното движение е яката работа, както обичаме да се шегуваме с колегите преподаватели по ресторативно движение в България.
Това е цялостна система за възстановяване на естествената стойка на тялото чрез корективни движения и ПРОМЯНА на ежедневни дейности и двигателни навици в ежедневието.

Представи си го така – имаш гръбначно изкривяване и искаш да се изправиш, защото всичко те боли, НЕ ти харесва как изглеждаш и имаш нарушена функция на някои органи. От една страна правиш корективни упражнения, за да отпуснеш мускулите и да възстановиш техния дисбаланс, но от друга следиш кои навици в ежедневието са го причинили и ги променяш. Може би носиш чанта на едно рамо или когато седиш се кривиш или докато шофираш. И когато се комбинират и двата подхода – упражнения и промяна на ежедневни двигателни навици ефектът е на лице и е дългосрочен.

Понякога са ми необходими само 20 минути работа с един човек, за да му покажа магията на ресторативното движение и да види ефекта от него. Често след клас по ресторативно движение усещането е, че си пораснал с няколко сантиметра. Но за да се запази ефекта, трябва да се погрижим да променим и навиците си в ежедневието.

Както ти казах преди малко, върнах се към преподаването, когато бях бременна с Оги. Тогава чух препоръката да се правят по 200-300 кегелс на ден (това са упражнения за стягане на мускулите тазовото дъно – контролирано свиване и отпускане). Опитах и аз да ги правя. Исках да се подготвя за естествено раждане. Обаче интуицията ми ми подсказа, че нещо не е наред с тази бройка и това упражнения. Започнах да търся информация в интернет на английски език и така попаднах на Кейти Боуман, създателката на ресторативното движение. Записах се на обучение, сертифицирах се и така, вече 3 години. Много ми харесва и въобще #обичамработатаси 😉

Ти помагаш на жените да работят върху правилната си стойка и да се възстановят от раждане, в случай че имат диастаза. Кои са най-важните промени, които трябва да направим в ежедневието си, за да тръгнем по пътя на възстановяване?

Да, за да има дългосрочен ефект възстановяването на стойката и прибирането на диастаза е добре да се направят промени в ежедневието.
Сега малко ще шокирам аудиторията ти, особено тези, които за първи път чуват за мен и ресторативно движение …

Това, което искам да кажа, преди да изброя промените, за които много хора НЕ са готови е:

“Погрижи се за себе си СЕГА, не защото иначе ще умреш, а ЗА ДА не се налага един ден да трябва децата ти или някой друг да ти сменя памперса или да ти помага да се придвижваш”.

1. Свали токчетата! Отнася се и за мъжете!

Дори и 3 см повдигане на петата е ток.

Няма как да постигнеш естествена стойка на тялото, ако носиш токчета. Да знам, че някои ортопеди препоръчват носене на токчета, но това само доказва, че тялото ти вече се е адаптирало към тях. Трябва да започнеш с упражнения и много разтягания и лека полека да свалиш токчетата. Повярвай ми, това ще те спаси от напикаване, смяна на тазобедрена става, болки в кръста, главоболие и какво ли още не.

2.Стани от стола!

Замисли се колко време прекарваш седнал/а на стол? – на масата у дома, в офиса, в колата, в ресторанта … аз лично, вече като видя стол и потръпвам.
И най-лошото е, че децата ни от малки се превръщат в седящи нинджи. Трябва да имат свободата и пространството да се движат и да седят и лежат по земята.

Представи си седенето на стол като едно гипсово корито, в което прекарваш по няколко часа на ден. Как да очакваме мускулите след това да бъдат същите и да си вършат работата.
Препоръката ми е седенето на стол да се замени със седене на земята.

3.Носи удобни дрехи!

Предполагам, че никога не си се замисляла за това, нали? Какво общо имат дрехите с движението?
Първо, тесните дрехи пречат на органите да работят оптимално. Нали си виждала как се отбелязват тесните дънкит върху кожата? По същия начин този натиск, който прилагаме отвън се усеща и вътре. Не му обръщаме внимание, защото сме свикнали с него. Замисли се обаче с какво облекчение вечер се събличаме и обличаме свободни дрехи. Защо си го причиняваме?

Второ, тесните дрехи ти пречат да се движиш. Ако си с по-тясна горна дреха не можеш дори да се обърнеш и да вземеш нещо от задната седалка, ако си с кола. Или пък не можеш да извадиш чаша от горния рафт, защото те стяга. Удобните дрехи ще ти позволят да се движиш и да ДИШАШ свободно. Веднъж щом свикнеш да носиш удобни дрехи, никога повече няма да облечеш тесни дрехи.
Повече няма да продължавам, защото иначе рискувам хората да се откажат от ресторативно движение без дори да са опитали.

А храненето важно ли е? На кои храни е препоръчително да наблегнем?

Храненето е изключително важно. Може би колкото движението или дори повече. Защото може и да не се движиш днес, защото имаш много работа или времето навън е лошо, но със сигурност ще ядеш.

Не искам да давам конкретни насоки за определени храна, защото всеки има индивидуални нужди. Това, което научих от Маги Пашова и е ценно и важно за всеки е, че храната трябва да е СЕЗОННА, РАЗНООБРАЗНА, ЦВЕТНА, ВКУСНА и ПИТАТЕЛНА.

Това, което най-често съветвам моите клиенти е да се хранят БАВНО и ОСЪЗНАТО. В днешно време всичко се случва толкова бързо, че дори и храненето ни е бързо. Не дъвчем достатъчно, не се наслаждаваме на храната и така поемаме много по-големи количества, затрудняваме работата на стомаха и после се чудим защо ни е подут корема и защо не можеш да свалим килограми. Хранете се бавно и осъзнато.

Кои са често допусканите грешки от клиентки, когато вървят по пътя на възстановяване на стойката или диастазата?

Търпение и последователност. Без значение дали искаш да се възстановиш след раждане или да си изправиш стойката – изисква се време и работа. Няма да стане за един месец и работата трябва се свърши от клиента.

Това е процес и едва когато му се отдадеш и му се наслаждаваш на 100% резултатите идват. Малко трябва да си “тъп и упорит” – да работиш, работиш, работиш, докато не видиш крайния резултат. Няма пряк път. Но когата започнеш наистина да преживяваш пътя и да му се кефиш, тогава работата се превръща в забавление. Нали?

Има ли моменти, в които губиш мотивация да си активна в залата? Как си я връщаш обратно?

Да, случва ми се да загубя мотивация. Тогава просто си пускам хубава музика, но силно и със слушалки. Понякога съчетавам слушането на музика с дълго бягане. Влезна ли в залата и видя ли клиентите мотивацията ми се връща.

Обичам също да се вдъхновявам от корифеи в различни области – музиканти, художници, готвачи, дизайнери, колористи, дори и фотографи като теб … въобще хора, които са обсебени от работата си, живеят я. Това ме вдъхновява да бъда и аз все по-добра и по-добра и да давам максимума всеки ден.

 

 

 

Какви нови проекти да очакваме от теб?

Докато учех в Германия, в тяхното НСА, едната ми специалност беше театър на движенията. Там научих една техника, която отговаря на моя характер и темперамент – структурирана импровизация.

Импровизираш, импровизираш, импровизираш докате не започнеш да виждаш структура, която ти харесва. Стабилна стуктура, през която вече си минал чрез импровизациите.

За сега импровизирам с различни проекти.  Имаме идея с Маги и екипа ни да създадем карти с предизвикателства за майки. Ще работим с много талантлива българска илюстраторка. Яко ще стане. Очаквай го скоро.

  • През месец март планираме онлайн събитие #мамасияе насочена към грижата за кожата и косата.

  • Обмислям нова програма насочена към жени с проблеми с мускулите на тазовото дъно.

  • Подготвям се с импровизации в сегашната зала за нова по-голяма такава, в която да има много пространство за игра и движение за деца.

  • От дълго време с Маги Пашова обмисляме да съберем вдъхновяващи истории  на участнички в нашата програма “Не на диастазата” в книга, но все още сме на етап импровизация и градим структура.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.