Природният феномен “Побитите камъни”

Привет, приятели! Създалата се ситуация ми позволи да ви разкажа за пътуванията ми през последните години, за които е абсолютно предизвикателство, при обичайни обстоятелства, да намеря време да го направя. Ще започна с местността наречена „Побитите камъни”, която посетихме април месец 2017 г., ден след като навърших 29 г. и мога да кажа, че това пътуване беше доста приятно и запомнящо се, за цялото ни семейство.

То започна от природния феномен „Побитите камъни”, който ще ви покажа сега. По-късно същия ден, посетихме Нос Калиакра, плажа Болата, а на следващия – пътуването ни завърши с Мадарския конник. В няколко поредни статии, ще ви разкажа за тези красиви места в България и ще ви покажа пролетните пейзажи, които успях да снимам на всички тези места.

Феноменът „Побитите камъни” се намира на 18 км от град Варна и на няколко от гр. Белослав. Разположен е на площ от 7 кв.м и се нарича още „Дикилиташ”.

Както се вижда и от снимките, той представлява ансамбъл каменни колони, които са високи до 10 м. Каменните блокове са различни по големина и форма и са разположени по целия комплекс.

Още при самото влизане в комплекса, при информационния център, ще ви разкажат за историята на това място, което е обявено за забележителност пред 1942 г. и се счита за едно от защитените територии на България.

Има различни теории за появата на му, като едни от тях са, че тези структури дължат появата си от механичното им оформяне чрез ерозинни процеси под въздействието на атмосферата и водата, морския прибой, изветряне или инфилтрация на подпочвените води. Предполага се, че е възможно да са вкаменена гора, биогенни водораслови струпвания и т.н.

Всяка една каменна структура наподобява различни форми и ако се спрем и се вгледаме, в някои от тях, можем да видим човешки лица с неповторим характер в и какво ли още не. Всяко образование има наименование и разказва определена история, която можете да чуете в самото начало на обиколката ви, а други въображението ви само ще нарисува.

Едно от най-запомящите се е „Кръгът на желанията”, който представлява кръг от по-малки камъни, който обгражда няколко каменни колони. Смята се, че всяко желание, което си намислим в него, ни се сбъдва.

Мечтата ми е да посетя това място на залез слънце, защото тогава би изглеждало още по-магично и очарователно. Това е достатъчен стимул за мен, за да се върна там. Пожелавам на всички вас да го посетите, ако още не сте, за да усетите и преживеете магията на „Побитите камъни”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.