Гинка Радилова “Истината ни прави свободни”

Имам удоволствието да ви представя една талантлива, пленителна, красива жена, а именно цигуларя – Гинка Радилова. Тя е деликатна, толерантна, мъдра. Лично мен ме впечатли нейната позитивност, смиреност, любовта й към това, което прави и красотата, която създава с изкуството си. Със сигурност има какво да чуете от нея. Приятно четене!

Здравей, Гинче! Как би се представила на аудиторията?

Привет! Казвам се Гинка Радилова. Завършила съм музикалното училище и Музикалната академия АМТИИ в Пловдив, със специалност изпълнителско изкуство – цигулка. Вече 5 години работя в Симфоничен оркестър, гр. Пазарджик. Свиря в различни формации из България, и не само. Дуо – цигулка и китара, дуо – цигулка и виолончело, трио – цигулка, маримба и пиано (трио „Intensa“и проекта „Неочаквано“), трио – цигулка, пиано и виолончело (трио „Musica bella“), квартет – две цигулки, виола и виолончело, глас и цигулка. Преподавам от скоро (отново). Също така правим редица образователни концерти със сестра ми в училища из цяла България.

Професията ти е много красива. Откога свириш на цигулка?

Започнах да свиря на 5 годинки на цигулка (царицата на инструментите), по собствено желание. Интересът ми към цигулката се появи, когато бях на 4 години и живеех в София със семейството ми. Слушахме записи на великаните цигулари Яша Хайфец и Найджъл Кенеди.

Можеш ли да кажеш, че притежаваш и други таланти, освен музикалния си усет?

Обичам да правя десерти, бонбони, сладкиши. Казват, че ми се получават отлично и често имам “поръчки“ от приятели. Бих казала, че имам усет и към шофирането. Много ми допада да карам кола, като не карам типично по женски. 😉  Моделът на шофирането ми, зависи от пътниците.

Как влияе професията на живота ти?

Все по-благодарна и радостна съм от факта, че професията ми е свързана с изкуството, наречено Музика. Влиянието на музиката безспорно е изключително силно, позитивно, възвишено, облагородяващо, мотивиращо, стоплящо. Огромно богатство е музиката и съм щастливка, че се занимавам с това. Всеки ден го виждам ясно. В движение съм, разнообразие не липсва. Пътувам из страната и Европа.

Хората смятат, че животът на хората на изкуството е безкраен купон. Как би коментирала това? Успяваш ли балансираш между работа и личен живот?

Изкуството е конгломерат от най-различни пъстроцветни чувства, емоции, изблици, претворявания, образи, размисли, страсти… Не бих го сложила в графа „безкраен купон“. Някак рамкирано ми звучи. Изкуството е безгранично и включва както радостта, красивото, така и тревогата, реалността, драмата и т.н.

Имаш ли всекидневни навици с позитивна насоченост, които да се превърнали в твои ритуали?

Всеки ден в главата ми избликва стих или цитат от Библията. Обичам да размишлявам над дълбоките и вечни истини, закодирани в нея. Библейските стихове ми вдъхват надежда, успокоение и радост :).
Харесва ми зумбата – високо интензивна тренировка, със танцувални стъпки и много позитивно настроение, обичам и плуването. Почти нямам ден, в който да не съм пила фреш.

Мислиш ли, че образованието има значение за хората, които се занимават с изкуство?

Мисля, че образованието е един голям плюс, за вече присъстващия талант на човека на изкуството. Не е задължителен, разбира се, това зависи в каква сфера точно и поле на изява присъства. Това, което образованието дава, според мен е по-ясна представа и дълбочина на случващото се в детайли. Има логични обяснения и техники за постигане на конкретни цели. Когато образование липсва – ОК. Там усета доминира и се случват други неща, с различна перспектива. Затова мисля, че най-пълно е когато и двете присъстват. Необходимите знания и умения, облечени в талант и усет към естетическото! Комбинацията става завършена.

Как си възпитавана като дете? Строго ли се отнасяха родители ти към теб или ти даваха право на лично мнение?

Възпитавана съм строго, но въпреки това съм имала право на личен избор, което е подходящо за доброто възпитание. Възпитавана съм в това да говоря истината, да уважавам всеки, да търся и зачитам доброто. Единственият безукорен пример е Христос.

Коя жена би нарекла успешна жена?

Успешната жена според мен е честна, морална, тази, която умее да планира добре, да е гъвкава в мислите и действията си, на която може да се разчита, която постига целите си по благороден начин и е полезна на другите, а по този начин и на себе си!

За какво мечтаеш в професионален план?

В професионален план мечтая да продължавам да се срещам и работя с прекрасни музиканти, а и хора от другите изкуства, с които да си сътрудничим и откриваме нови хоризонти, понеже е изключително вдъхновяващо, полезно и изпълнено със смисъл!

Защо според теб е толкова трудно на хората да бъдат себе си?

Заради страха от отхвърляне основно, да не бъдат пренебрегнати или сочени с пръст, осъждани. Има хора с абстрактни идеи и виждания… Мисля, че всички имаме по някои малки странности, които придават цветен облик на света.

Какво е за теб любовта?

Любовта е принцип, любовта е действие, тя живее от прощението. Любовта е отдаденост, жертвеност, липса на нездравословен егоизъм. Любовта е тази искра и тласък, които дават цел, смисъл и мотивация за развитие напред. Божествената любов е истински безусловният пример на подражание! А ето и едно мое авторско стихотворение, което разкрива по-цялостно какво е за мен любовта:

Любовта си на всекиго дарявай,
било със малък жест или настроение на шест,
но с доверието си – внимавай!
Уважение, разбиране, любезност проявявай,
но и не забравяй,
че от най-близките най-много ще боли
и е твърде вероятно да си нараняван ти!
И знай в живота див, променлив и красив,
най-важно е да правиш другият щастлив!

Намира ли изкуството място в ежедневието на българина, според теб?

Да, в макар и забързаното ни ежедневие, стига да присъства позитивна настройка и желание, ще намираме време! И българина търси културни мероприятия, за съжаление обаче процента на жадуващите за изкуство българи сякаш не е особено висок. И пак зависи от редица фактори.

Над какви проекти работиш в момента?

Съвсем скоро ще излезе общ проект с оперна певица, където сме решили да направим нещо интересно и различно. Отделно с цигулка и китара идеите чакат своето осъществяване!

Какво би ни казала за финал?

Истината ни прави свободни, а в свободата намираме себе си и нашите творчески идеи, от които се ражда новото, различно изкуство, облечено в светлина, топлина и поднесено с шепа любов! Да живее изкуството и най-вече Музиката!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.