За Мен

Здравейте, приятели! Казвам се Кристина Ликова и по професия и призвание съм фотограф.

Моята мисия е да откривам красотата покрай мен – в лица, предмети и светът, който ме заобикаля и да я пресъздам в кадър.

Занимавам се с фотография от 2015 г,  а през 2018 г се дипломирах като магистър фотограф в АМТИИ, Пловдив. Фотографията за мен е мечта, която се осмелих да последвам след раждането на дъщеря ми. Откакто  застанах с фотоапарат в ръка, не спирам да се развивам и да реализирам идеите, които ме вдъхновяват. До такава степен фотографията се е превърнала в част от цялото ми същество, че едва си спомням живота ми без нея.

Бакалавърската ми степен всъщност е „Информатика”, но нямам нито един работен ден в живота си като програмист. След като станах майка на прекрасното ми момиче, осъзнах, че в каквато и посока да започна да се развивам, ще ми трябват време, усилия, знания и упорита работа, за да стана наистина добра. Така взех решение да започна да се развивам във фотографията и направих стъпка в тази насока, като си взех първия ми професионален фотоапарат и започнах да го разучавам. Една година работех  като продуктов фотограф в Пловдивска фирма, което ми помогна да изградя основа , след което започнах да уча „Фотография”в Академията.

Най-голямата ми страст в професията са портретите, включително и на деца. Това, към което се стремя в този тип фотография е да уловя същността на човека, подчертавайки силните му визуални черти и да ги запечатам в кадър. Когато работя с модел, се стремя да създам спокойно и позитивно пространство. Ако мога да опиша начинът си на работа с една дума, то това е ненатрапчивост.

Един от проектите, свързан с портретната фотография, който развих, са фотоинтервютата с участието на хора на изкуството, можете да видите в личния ми блог. Характерното за тях е, че гостите  ми отговарят на няколко вдъхновяващи въпроса и разказват за себе си. Това е много любима част от творчеството ми, защото всеки един от тези хора, които ми гостуват, ме вдъхновява с личния си пример и професионалната си история. Срещам съмишленици, които се борят за мечтите си, независимо от  трудностите,  с които се сблъскват в живота си. Целта ми е да предам опита им и позитивната им енергия на вас, хората, които ме следите, за да бъдете смели и независимо от препятствията по пътя, да следвате себе си и това, за което копнеете най-силно.

Друга страна от моята творческа същност, която съм започнала да развивам са продуктовата и кулинарна фотография. Това са области, над които работя активно, но споделям малко в уебсайта ми и социалните мрежи.

Във всички области на творчеството ми обичам  да екпериментирам със светлина и сянка и да съчетавам различни цветове в кадрите си. Тези изразни средства предават характер на снимките и им вдъхват живот.

За финал ще споделя това, което успях да постигна професионално през последните години – публикации в списание „DIVA”, първи страници във вестник „Труд”, публикации в GoGuide онлайн, онлайн рубрика на списание „Eva”,  уебсайтовете TrueStory, kapana.bg и plovdivtown.com. В plovdivtown.com имах удоволствието да водя рубриката “Изкуството във фотоси” половин година. Излъчвали са мои кадри по телевизионните канали БТВ и Нова. Бях и член на журито в конкурса „Селата на България”, организиран от уебсайта TrueStory.

Посветила съм живота си на това да правя красиви кадри, изпълнени с любов и внимание. В случай, че ви допада стилът ми на работа, виждайки галериите в уебсайта ми, ще бъда щастлива да бъда част от визуалното пресъздаване на вашата история. Щастлива съм, че над 160 клиента вече ми се довериха в този процес.

Вярвам, че и вие усещате енергията и позитивизма, които влагам в работата си. Обичам фотографията и съм тук за вас и заради всички вас, които следвате работата ми и ме подкрепяте! Благодаря ви!

Искрено ваша, Криси