Стобските пирамиди – поредният български природен феномен

Здравейте, приятели! Днес ще ви разкажа за разходката ни до пирамидите в село Стоб, които посетихме юли месец, миналата година. Имахме щастието да бъдем малко преди залез слънце, когато са най-красиви, според местните хора там.

Стобските пирамиди се намират в село Стоб, в западния склон на планина Рила. Те са едни от най-популярните сред туристите скални пирамиди в България. Средната им височина е между 7 и 10 метра, но има и такива, които достигат до 12 м. Пирамидите са с разнообразна форма, но по-голямата част от тях са конусовидни. Някои от тях завършват с каменна шапка, наподобявайки гъби.

До самите пирамиди се стига като се спира с кола на площад, доколкото си спомням, намиращ се във високата част на селото и се продължава към тях пеша, по черен път. Преходът до пирамидите е около 30-40 минути, в зависимост от бързината на ходене. Пътят е нанагорнище, но не е стръмен, спокойно може да бъде изкачен с деца.

Докато се изкачвате по пътя до пирамидите, пред вас се разкриват се невероятни панорамни гледки, които ме изкушиха да снимам и разбира се, ще видите кадрите в поста. Емоцията, когато си там е на безгранична свобода. В случай, че все още не сте били там, си заслужава да ги посетите.

Стобските пирамиди са разделени на две основни групи, наречени от народа с различни имена – Кулите, Чуките, Самодивски комини, Невястата и др. Най-известната група е Сватовете. Именно това са пирамидите, които завържват с каменната шапка, наподобявайки гъби, намирайки се южния склон на рида.

На северния склон на рида, пирамидите са по-малко и цветът им е червеникаво кафеникав. На фона на черните облаци, обляни от залезното слънце, изглеждаха невероятно красиви. По-голямата част от Стобските пирамиди, се намира на южния склон на рида. Там пирамидите са по-големи и по-сгъстени. Цветът на скалите варира между жълто и кафяво.

Когато се качихме на върха на планината, намирайки се в северния склон на пирамидите, ни застигнаха черни облаци. Имахме усещането, че всеки момент ще завали, в небето се виждаха светкавици. Това ни накара да се забързаме докато слизаме към колата. Но в тези 30 минути, докато стигнем до нея, дъжд не заваля. Изглежда това, че се намираме високо в планината и градките хора не сме свикнали да виждаме толкова близо светкавици, ни подведе. Преживяването беше невероятно, вярвам че ще остане за дълго в съзнанието ми.

Ако трябва да съм честна, преди година тази дестинация беше съвсем неизвестна за мен. Виждам, че в момента добива все повече популярност, което много ме радва. А вие чували ли сте досега за Стобските пирамиди? А кога разбрахме за съществуването им? Можете да ми споделите в коментари. Надявам се, че публикацията ви е харесала и ви е заредила положително. В случай че е така, споделете я с приятели.

Leave a Reply

Your email address will not be published.