Пловдивския квартет Compact Voices “Екипната работа ни прави по-добри хора”

Приятели, днес ми гостуват не една, а четири прекрасни дами от Пловдивския квартет “Compact Voices”. Това са Ивелина, Рамела, Светлина и Желязка – четири различни, интересни, умни и красиви млади дами, в чиято компания изключително много се забавлявах. Момичета, нямам търпение да ви видя отново! Четирите дами са съвсем различни индивидуалности, съчетават различни дейности, освен ангажиментите си в групата, но на фона на всичко това са невероятен екип – организационен и гласов. Към нашия екип се присъедини и талантливата дизайнерка Анелия Янкова от “Дрешника”, за което й благодаря от сърце.

Фотосесията заснехме в дъждовен есенен ден в музикална школа “Music Space”. Първоначалната ни идея беше съвсем различна, но мисля че успяхме да сътворим прекрасни артистични кадри. Enjoy it!

Здравейте, прекрасни дами! Бихте ли се представили на нашата аудитория?

Здравейте, ние сме вокален квартет “Compact Voices” – Светлина Христова, Ивелина Събева, Рамела Марукян и Желязка Белчилова.

Как решихте да създадете вашата група? А кога се случи това?

Всички ние бяхме студентки по Поп и Джаз пеене в Академия за Музикално Танцово и Изобразително Изкуство –  Пловдив, където се запознахме. Първо си допаднахме като хора и станахме приятелки. После открихме, че обичаме да пеем заедно и че гласовете ни, макар и различни си пасват, сякаш цял живот сме пяли заедно. Това се случи през 2012 година. Много време избирахме подходящо име. Тогава Веселин Койчев (известен джаз китарист, композитор и преподавател в АМТИИ) ни предложи да продължим делото на друг пловдивски квартет, като се кръстим на тях. Вече като новите “Compact Voices”, започнахме да пишем нашата история.

Всяка една от вас се занимава и с други дейности. Бихте ли ни разказали повече?

Ивелина: Преподавам пеене в две музикални школи. Едната е тук в Пловдив – “Music Space” и другата е в Раковски – “Campa Records”. Освен с момичетата пея и в много други проекти.

Рамела: От деветнадесет годишна се занимавам с маникюр. Към това ме подтикна любовта ми към рисуването. Като цяло се определям като човек на изкуството и мисля, че успешно съчетавам двете изкуства.

Светлина: Работя като преподавател по пеене в музикална школа “Music Space”. Паралелно с това съм докторант в ПУ “Паисий Хилендарски”. Също така участвам и в други музикални проекти.

Желязка: От четири години съм преподавател по пеене в Естрадно Студио “Прима” към Център за Подкрепа за Личностно Развитие – Общински Детски Комлекс – Пловдив. Съвсем скоро ми предстои публична защита за придобиване на докторска степен към Академия за Музикално и Танцово Изкуство – Пловдив. Също като Светлина и Ивелина, участвам и в други музикални проекти. Един от тях е Ailia X, с който през септември месец 2018 г. издадохме дебютния си албум “Pictures Of A Floating World”.

Какво ви вдъхновява да продължавате да творите?

Ивелина: Музиката дава безброй възможности да изразиш себе си и да се свържеш с хората на емоционално и духовно ниво. Често изливам душата си чрез нея. Именно това ме вдъхновява да продължавам да творя.

Рамела: Вдъхновявам се от самото съществуване на музиката. От 4 годишна свиря на пиано, завършила съм Музикално училище и Музикална Академия. Музиката е моя живот.

Светлина: Вдъхновява ме любовта към музиката, семейството и приятелите.

Желязка: Благодарна съм за това, че винаги съм можела да намеря вдъхновение в абсолютно всичко. Сякаш виждам света като извор на творчески идеи, а динамиката на живота, като двигател, който да ги захранва.

Лесно ли е да работиш в екип? Как ви се отразява екипната работа?

Не е лесно да се работи в екип. Човек трябва да се съобразява с много фактори. Но честно казано, това за нас не е проблем, защото много се обичаме и обожаваме това, което правим. Имаш ли желание за нещо, винаги намираш начин, въпреки трудностите.

Екипната работа ни прави по-добри хора. Учи ни на търпение и уважение към другия.

 

За или против реалити форматите сте? Защо?

Ивелина: Аз съм “за” музикалните реалити формати, защото дават възможност на повече талантливи хора да се изявят и да получат своя шанс за успех.

Светлина: Подкрепям мнението на Ивелина и смятам, че участниците в подобен тип формати добиват голяма популярност.

Рамела: “За” съм да участваш, но не и да печелиш такъв формат. Защото победителите са задължени да се обвържат с договори, които лишават изпълнителя от лично мнение, карат го да прави неща, които не харесва, а това се отразява на кариерата му.

 

Желязка: Споделям и двете мнения и мисля, че музикалните реалити формати имат своите положителни и отрицателни страни. Но от позицията си на артист за съжаление мисля, че отрицателните са повече.

Всички ние сме от града на Тепетата. Какви прогнози бихте дали за Пловдив 2019? Какво мислите за този проект?

Радваме се, че именно нашият град стана Културна столица на Европа за 2019 година. Мислим, че е абсолютно заслужено, защото Пловдив притежава характерна творческа атмосфера, която не се среща никъде другаде. Надяваме се повече хора да успеят да я почувстват.

Очакваме много стойностни събития, които да помогнат за обогатяването на всички ни и да създадат трайно желание за потребност към култура и след Пловдив 2019.

Над какви проекти работите в момента?

След успешното представяне на песента “Down these streets” (текст: “Compact Voices”, музика: Александър Леков;,“Compact Voices” и аранжимент: Александър Леков), усилено работим върху реализирането на още няколко творчески идеи. Предстои заснемане на клип на втората ни авторска песен. Тя носи името “Най-красивата дъга”. Текстът е на Ивелина Събева, а музиката и аранжимента на Веселин Койчев. В проект са записите в студио на още две авторски песни.

Не спираме да сме активни и на клубната и концертна сцена.

Ако ви е харесало интервюто споделете го, коментирайте, последвайте ме в профилите ми във Фейсбук и Инстаграм:

www.facebook.com/kristinalikovaphotography

www.instagram.com/kristina.likova.photography

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.