Църквата „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” в село Добърско

Вече ви разказах за посещението ни на село Добърско и колко впечатлени останахме от красивата природа там. Понеже отидохме привечер, не успяхме да видим църквата „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” и затова решихме да се върнем там, последния ден от пътуването ни до Разлог.

Снимките в публикацията са от двора на църквата. Не снимах самите икони вътре, тъй като знаете, че в църква не е позволено да се снима. Точно когато бяхме там, започна да вали дъжд, а аз снимах с чадър. Не знам дали успях да отделя и 10 минути, за да ги направя. Бързах, вече не помня причината защо трябваше да действам с такава скорост, но си спомням напрежението, което ме беше обзело, докато се опитвах да направя няколко хубави кадъра на китното, цветно дворче, за което изглежда се полагат огромни усилия, за да е толкова красиво и приятно.

А сега ще ви разкажа за самия храм и защо е толкова любопитен и интересен.

Кога е построена църквата

Дори около самото построяване на църквата има няколко версии. Според официалната такава, храмът е построен през 1614 г, но голяма мраморна плоча пред олтара й, свидетелства за това, че годината на построяването й е 1112 г. В архитектурно отношение, храмът е трикорабна псевдобазилика, характерна за периода през Първата българска държава. Съществува и теория, че тя е там от времето на цар Симеон Велики или цар Борис I.

Аязмото

Легендата разказва, че първите ослепени войници от  Самуловата войска са родом именно от село Добърско. След ослепяването им, те се връщат тук и стават част от прочутата школа на слепите светци. Хората вярват, че легендата се преплита и с историческите факти, тъй като от тук е минавал единственият път свързващ Рилския манастир с атонската Света гора.

И до ден днешен в селото извира аязмо, което се намира в долната част на църквата. Построена чешма не променя нивото на водата, извираща от нея, през цялата година. Твърди се, че хората, които имат очни проблеми, след като измият очите си с течащата от там вода, се изцеляват.

Иконите в църквата

Това е единствената църква в България, която носи името на двамата светци – Теодор Тирон и Теодор Стратилат. В храмът има над 460 изображения, които не следват познатия ни днес канон.

Образите на свети Димитър и свети Георги са изобразени в цял ръст, а не на кон, както е в съвременните църкви. В храмът се изобразява иконостас, който е отделенен със зид на дванайсетте апостола, които са нарисувани в цял ръст, също необичайно за съвременните църкви по нашите земи. Според специалисти, това е първият храм, в който братята Кирил и Методий са изобразени като светци. Друго необичайно явление е, че образите на жени са над 30, докато в съвременните храмове е позволено да бъдат 5 или 7 на брой.

Най-забележителната икона, която прави църквата толкова популярна е изобразяването на сцената„Преображение Господне”. На нея Иисус Христос е нарисуван, сякаш е в ракета. Приликите с днешните летателни средства в космоса са очевидни, но това е поредната мистерия, която остава неразгада – дали това изобразяване е случайност или не.

Още интересни факти за храма

Въпреки че е построен толкова отдавна, храмът е добре запазен, въпреки че през XIX в е бил превърнат в хамам (баня). Причината за съхраняването му е добрата вентилационна система в храма и постоянната температура, която поддържа целогодишно. Другият фактор за доброто състояние на иконите са саждите, с които са били покрити от горенето на восъчни свещи в него. Твърди се, че този слой помага за консервиране на изображенията.

Между 1973 г и 1978 г храмът е почистен от саждите и реставриран от  Петър Попов и архитекта Златка  Кирова. Днес църквата „Св. Св Теодор Тирон и Теодор Стратилат” е включена в 100-те национални туристически обекта и е под защитата на ЮНЕСКО. Посещението й определено е бъде запомнящо се преживяване, тъй като храмът няма аналог в България. Заслужава си да бъде разгледан и препоръчвам на всеки, който има път в този район, да го посети.

Финалът на нашето пътуването завърши със слънце, дъга и красивите панорамни гледки под село Добърско. Реших да оставя споделя и с вас няколко кадъра от този момент, тъй като определено усмихнаха денят ми и се надявам да се случи същото и с вашия. До нови срещи, приятели!

Leave a Reply

Your email address will not be published.