Йоана Цекова „Вярвам, че човек е успешен тогава, когато се занимава с това, което обича”

Привет, приятели! Днес на гости ми е една усмихната, красива и талантлива дама – прекрасната Йоана Цекова. Тя е актриса, балерина и балетен педагог. Завършила е „Театър на движението” в НАТФИЗ, а в момента е част от преподавателския състав на балетна школа „Финес”.Познавате я като Чучи от телевизионния сериал „Татковци”, от представленията „Фантомът на операта”, „Аладин”, „Царицата на чардаша” и други.

Йоана е изключително усмихната, слънчева, дисциплинирана и организирана. За мен е голямо вдъхновение и четейки интервюто се надявам и на вас да ви въздейства по същия начин. С нея се срещнахме преди няколко седмици в София. Времето беше горещо, а нашата срещата беше на обяд. Предполагам голяма част от вас знаят каква е обстановката в Сердика Център по това време на деня, но Йоана се държа изключително професионално, въпреки жегата и силното слънце.

Във фотоинтервюто си говорим за това какво е да си артист в България, за успеха, за балета. Моята гледна точка съвпада напълно с нейната и затова съм много щастлива, че осъществихме този проект и имах удоволствието да се запозная с нея. А сега ви оставям да се насладите на публикацията. Enjoy it!

Здравей, Йоана! Благодаря ти, че прие поканата ми! Много се радвам, че си ми на гости! Зрителите те познават като Чучи от “Татковци”. Но би ли ни разказала повече за себе си и проектите, в които участваш?

Аз също благодаря за поканата. За себе си мога да кажа, че се влюбих в изкуството още на 3-годишна възраст и тази страст продължава и до днес. Прекарала съм всичките си съзнателни години в танцовата зала, а по-късно, по време на обучението ми в НАТФИЗ, открих и интереса си към актьорското майсторство. Зад гърба си имам немалко танцови представления, участия в реклами и независими филмови проекти, но вярвам, че най-престижните изяви тепърва ми предстоят.

Ти си актриса, балерина и модел. Как се роди любовта ти към изкуството?

Родителите ми са хора с развит усет към изкуството и те успяха да ми предадат това още на ранна възраст. Освен това имах щастието да попадна на прекрасни преподаватели, които доразвиха тези мои интереси. Изкуството винаги ме е съпътствало и е осмисляло живота ми, а не се ли стремим всички към това – да намерим смисъл?

Какво ти даде натрупаният опит в телевизионния сериал “Татковци”? С какви спомени оставаш след това твое участие?

Това е първият сериал, в който участвам и се радвам, че успях да открия един нов път към публиката чрез екранните изкуства. Благодарна съм на целия екип за предоставената възможност и за опита, който получих. Сближихме се доста, създадохме незабравими спомени и бих се радвала отново да работим заедно. Мисля, че най-силна връзка създадох с децата от сериала, с част от които имам щастието все още да се виждам и в танцовата школа, където преподавам.

Пътувала си много. Ще ни разкажеш ли някоя интересна история от любимо твое пътуване?

Вярно е, че съм любител на пътешествията. Трудно ми е да разкажа само една случка, тъй като всяка дестинация ми е донесла различно преживяване. Когато посещавам нова страна, искам да опитам възможно най-много неща – да опозная културата, езика, кухнята,  да създам нови приятелства и да видя нови места. Много обичам животните и често избирам дестинации с по-екзотичен животински свят. Случвало ми се е да храня маймунки в Бали, да плувам с акули на Малдивите и да танцувам със слон в Африка. Понякога дори успявам да съчетая пътуването с работата ми. Така например, веднъж участвах в кастинг за мюзикъла “Цар Лъв”, а друг път учих на танци местните. Но където и да отида, винаги ми се случва нещо интересно, което ме обогатява по някакъв начин.

Безспорно класическият балет оформя характера. Теб самата на какво те научи?

 Балетът е много важна част от живота ми. Наред с любовта към изкуството, той ме е научил на дисциплина, упоритост, грация и самоконтрол. Помогна ми също да изградя силна воля, благодарение на която не се предавам дори в тежки ситуации и постоянно се стремя към съвършенство. Бих казала, че се старая да науча децата в танцовата школа, където преподавам, именно на тези качества. Вероятно всеки един спорт учи човек на дисциплина, но балетът не е спорт, а изкуство, което позволява на човек освен всичко, да изрази себе си по възможно най-елегантния начин.

Как се чувстваш като млад артист в България? Пред какви предизвикателства те изправя професията?

Повечето хора са наясно, че професията на артиста не е лесна, но малко хора си дават сметка реално какви жертви изисква, особено в България.  Да си артист е вълнуващо, но конкуренцията е голяма и трудът ти рядко се възнаграждава. Изисква се силна воля, за да не те обезсърчат постоянните откази и критики, които са ежедневие в тази професия. За мен най-голямото предизвикателство е да заявя себе си като артист. Много хора в тези среди се стремят да угодят на публиката, но малко имат смелостта да възпитат у нея добър вкус.

Каква е твоята формула за успех?

Искрено вярвам, че човек е успешен тогава, когато се занимава с това, което обича. Иначе казано: ако искаш да си най-добрият в нещо, трябва да си готов да го правиш по цял ден; а за да имаш мотивацията за това, трябва то наистина да ти носи удоволствие.

Какви проекти да очакваме от теб?

В момента работя по няколко проекта, но най-скоро можете да ме гледате в представление на сцената на Националния Музикален Театър. Става въпрос за мащабен танцово-театрален илюзионен спектакъл, за който съвсем скоро ще мога да ви споделя повече. Засега ще кажа само, че премиерата е на 24-ти ноември и че това е нещо ново, което със сигурност ще привлече вниманието на публиката. Пожелавам на себе си и на младите артисти в България все повече възможности за творческа изява.

Leave a Reply

Your email address will not be published.