Гергана Змийчарова „Вярвам, че Любовта е най-важна на света и за нея трябва да се грижим и трудим най-вече”

Здравейте, приятели! Днес на гости ми е една дама с голямо задружно семейство и много таланти – актрисата Гергана Змийчарова. Познавате я от спектаклите „Майстори”, „Един безумен ден”, „Теремин”, „Чаровно лято с всичките му там неприятности”, „Жана д’Арк”  и други. Те я и сценарист на филма „Български кораб потъва в бурно море”, който скоро ще можете да видите на различни фестивали в страната, а по-късно и по кината.

Освен, че е актриса, Гергана е художник, автор е на страницата @life_of_hortensia в Инстаграм, талантлив колега фотограф е, занимавала се със солфеж и свири на пиано. Освен това е майка на четири деца и се радва на щастлив семеен живот, което е огромно постижение в нашето съвремие.

С Гери се срещнахме една юлска петък вечер в София. С нея се работи изключително леко, тя е невероятен професионалист и с ръка на сърцето мога да кажа, че е една от най-интелигентните жени, които познавам. В по-долните редове си говорим за любовта към изкуството, щастливите взаимоотношения и какво още, ще разберете като прочетете интервюто докрай. До нови срещи!

Здравей, Гергана! Благодаря ти, че прие поканата ми, много се радвам, че си ми на гости! Ти си актриса, рисуваш, занимаваш се с фотография, гимнастика, пишеш сценарии и текстове на песни и какво ли още не. И все пак какво би ни разказала за себе си?

Че обичам да прекарвам по 8 часа на ден в четене на книга на плажа в продължение на поне една седмица всяко лято. 🙂 Че смятам децата за най-интересните хора на света. Че обичам да обикалям по улиците на непознати градове. И най-вече, че вярвам, че Любовта е най-важна на света и за нея трябва да се грижим и трудим най-вече…

Кога се роди любовта ти към изкуството?

Баба ми беше любител художник. Рисуваше на масата в кухнята копия на световни живописни шедьоври с маслени бои, изработваше дизайнерски кукли по свои проекти и ни учеше (мен и сестра ми) да правим фигурки от боядисано тесто, които печеше във фурната! И двамата ми дядовци рисуват много хубаво. Баща ми беше изкуствовед и художник и ми четеше за приспиване биографии на художници, а книжките ми с картинки бяха албуми на импресионисти и иконописци и ренесансови гении. Мама шие прекрасно. По-скоро аз съм се родила сред любовта към изкуството.

Занимаваш се с различни изкуства, освен това си и майка и съпруга. Как съвместяваш толкова много дейности? Успяваш ли да намериш баланса? А как се изразява той?

Как изобщо ние жените успяваме да съчетаваме работата, отглеждането на деца и животни, домакинството и грижите за себе си, а и да опазим в това време мира и любовта в дома!? Нямам представа – това е неразкрита от хилядолетия тайна!

Преди няколко месеца посети Япония. Кои са позитивните навици, които си взе от местните хора там?

Има една дума, която описва Япония съвършено за мен: “Сдържаност”. Непрекъснато си спомням колко скромно се хранят, колко деликатно говорят, колко семпло живеят, как ненатрапчиво присъстват. Бих искала понякога да съумявам да се доближавам до тази мъдра, изпълнена с уважение към себе и другите сдържаност, която ме порази там.

Какво те вдъхновява?

Животът! Толкова е разнообразен, неочакван, пластичен, дълбок, противоречив, вълнуващ, страховит, непостоянен, неотстъпчив… че просто всичко е там – само се пресягаш и го взимаш!

Каква е тайната на дългите и щастливи взаимоотношения, според теб?

Поддръжка. 😉 Малко прозаично звучи, но за да е чисто едно място трябва някой да го чисти, за да е здрава една постройка – отвреме навреме се налагат ремонти; за да работи добре една система – нужна е профилактика… във взаимоотношенията е същото: необходимо е да се държи сметка, че ако искаме да ги използваме и да сме доволни от тях – ще трябва да ги преглеждаме профилактично, да ги почистваме старателно и понякога да ги ремонтираме оттук оттам. Проста работа.

Как мислиш, кой тип хора печелят доверието на околните?

Не обичам да обобщавам и да слагам под общ знаменател “хората”. Кои хора? Те са толкова много и всички различни… моето доверие най-лесно го печелят онези, които не се опитват да го спечелят. 😉

Какви нови проекти да очакваме от теб?

Предстои премиера на филма “Български кораб потъва в бурно море” на 27.08.2022 в рамките на фестивала “Любовта е лудост” във Варна. Сценарист съм на този филм и играя една от ролите в него, така че двойно се притеснявам как ще се приеме. След това ще го гледаме и на “Златна роза” през септември и по кината, разбира се. В театъра тази есен възстановяваме представленито “Жана д’Арк” на Габровския театър , в което съм в ролята Жана. Веднага след това се връщам в София, където в Народен театър “Иван Вазов” репетираме “Орфей” – авторски спектакъл на словенският режисьор Йерней Лоренци, който е … театрално чудо.

Leave a Reply

Your email address will not be published.