Село Ночево и скалните образувания Пармаклъ кая

Преди една година, малко след първия локдаун, едно от първите места, които посетихме, беше село Ночево. То се намира в област Кърджали, на територията на Източните Родопи, над левия бряг по горното течение на река Харманлийска.

Денят беше мрачен, прогнозата беше за дъждовно време, но за нас беше истинско удоволствие, че можем да се докоснем до природата, дори и за час. Ароматът на мащерка, събудилата се скоро зеленина, красивите скали и обширни хоризонти, са спомените ми от това място и от този ден.

За да стартирате раздоката си, паркирайте колата в центъра на селото. Тръгнете нагоре по баира. В далечината се виждат скални образования. Това е скалният комплекс Пармаклъ кая. За да стигнете до него, трябва да тръгнете по пътека, по пътя, която е обсипана с борове.

Пармаклъ Кая, преведено от турски означава „каменният пръст/фалос”. В самите скални израстъци са изсечени 43 на брой трапецовидни ниши, а между огромните камъни се намира пещера утробата, която е образувана от естествена цепнатина.

За мен, разбира се, беше огромно удоволствие да снимам и да се наслаждавам на свободата –тази да съм навън, сред природата и другата – с фотоапарат в ръка. Надявам се, да съм успяла да уловя красотата и духа на  мястото и да съм събудила поне малко любопитството ви да  посетите село Новечо, въпреки че не е от най-комерсиалните дестинации в Родопите. Местността изглежда е пълна с екопътеки и скални образувания. Нашата разходка обхвана предимно скалния комплекс Пармаклъ кая, което е прекрасен повод  да се върнем в местността отново.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.