Режисьорът и актьор Ники Илиев „Приемам трудностите като предизвикателства”

Привет, приятели! Днес на гости ми един млад и талантлив артист, който няма нужда от представяне – режисьорът Ники Илиев. Както знаете, освен че режисира филмите си, той е автор и на сценариите по тях, занимава се с продуцентската дейност, също така и играе в голяма част от проектите си. Автор e на филмите „Чужденецът”, „Живи легенди”, „Нокаут или всичко, което тя написа”, скоро излезе и най-новият му авторски филм, сниман почти изцяло в Пловдив – „Завръщане”. Освен всичко това Ники преподава в Нов български университет.

Със снимките за интервюто се справихме за рекордно кратко време. Изненада ме колко бързо влезе в роля, кадрите се получаваха с лекота. Ники се държа изключително  професионално и дружелюбно. Той е типичен пример за човек, който се бори за мечтите си, преодолявайки трудностите на целия процес и на това да правиш изкуство в България. Това беше и една от причините да го поканя да ми гостува днес  –  мисля, че би послужил за вдъхновение на голяма част от вас, хората, които следите работата ми. И нека сега ви оставя да прочетете и самото интервю. Enjoy it!

Здравей, Ники! Радвам се, че си ми на гости. Последният ти филм „Завръщане”е повече от успешен, зрителите оставиха много позитивни отзиви за него. Какво е послането, което искаш да предадеш на хората чрез филма?

Посланието е да не търсим условно щастие. Например, да не си казваме: „Ще съм щастлив, когато забогатея”, „когато замина”, „когато се оженя” и т.н., а да се върнем към детското си любопитство и да ценим това, което имаме. Героите в „Завръщане” са тръгнали по целия свят, за да търсят щастието и едва, когато се завръщат в родния си град, започват да си отговорят на важните въпроси в живота и да откриват кое е най-ценното за тях. Исках обаче да предам това послание по забавен, интересен и атрактивен начин, за да може да достигне до повече хора и така филмът да бъде по-богат.

 Какво те кара да се чувстваш удовлетворен от работата ти?

Самият процес за мен е много удовлетворяващ. Това да пиша сценария, да подготвям, да снимам и т.н. Това е начин да изразя себе си и намирам смисъл в него. Но също така ме зареждат и реакциите на зрителите. Това, което сега се случава със „Завръщане” е невероятно. Страшно много хора ми пишат колко им е харесал и ги е развълнувал филмът. Когато става въпрос за произведение, което до преди година е било само в главата ми, а сега влияе на толкова много хора, не може да не се чувствам удовлетворен.


 Кои са най-големите трудности, с които се сблъскваш в процеса на създаване на един филм?

Намирането на финансиране. Този път се справихме добре с другите ми двама продуцентски партньори, Башар Рахал и Богомил Грозев, но не беше лесно и отне постоянна работа в продължение на близо година. Но аз вече обичам трудностите. Приемам ги като предизвикателства.Как би довършил изречението: ”Успяват тези, които…”?

…правят това, което обичат, правят го повече от останалите, постоянни са в това действие и се наслаждават на процеса.


За какво мечтаеш?

За щастие голяма част от мечтите си съм ги изпълнил. Бих искал да продължавам да правя това, което правя и да ставам малко по-добър всеки път. Също, бих се радвал да мога да намеря добра хармония между професионалния и личния си живот.


Какво би казал на младите хора, които искат да тръгнат по пътя на режисурата?

Да помислят първо дали това наистина е техният път. Да си отговорят защо го правят. И ако отговора е нещо от рода на: „Защото обичат киното”, след това да имат търпението и постоянството да научат основните неща, да са достатъчно смели да опитват, да грешат, да се учат от това. Всяко нещо, което си струва да бъде направено, си струва да бъде направено лошо, докато се научиш.


Мислиш ли за нов филм, Ники? Какви нови проекти да очакваме от теб?

Мисля за нов филм и вече лека полека започвам да действам по него. Ще го обявим като му дойде времето.

Leave a Reply

Your email address will not be published.