Кулинарният експерт Маги Пашова “Ако нещо е важно за теб, значи можеш да го постигнеш”

Приятели, днес на гости ми е една красива и вдъхновяваща жена – нутриционистката Маги Пашова. Пoзнавате я като автор на книгите “По-здрави бебета”, “В кухнята на модерната жена”, Маги е част и от програмата “Не на диастазата” и подкаста “Мама говори”, заедно със специалист по ресторативно движение Ваня Висарионова.

Имах удоволствието на прекарам един приятен следобед в компанията на орисниците на малкия Максим, които бяха поканени на неговата погача. Маги ме впечатли със своята мекота и женственост, перфектния си външен вид, въпреки че е майка на две деца и второто й беше е едва на 40 дни, когато се видяхме. Тя е вдъхновение и пример за това, че когато човек иска да постигне целите си, наистина го иска, с цялото си сърце, намира начина да го направи.

В интервюто, което направихме заедно и четете в момента, Маги е много истинска и искрена, историята й си заслужава да бъде чута и мисля че ще ви накара да се замислите над едни от най-важните неща в живота – реализация, партньорски отношения, майчинство и грива за себе си. Прочетете я докрай! Enjoy it!

Здравей, Маги. Радвам се, че си ми на гости днес. Всички те познаваме като един от най-добрите нутриционисти в България, но би ли ни разказала повече за разностранните проекти, над които работиш в момента?

На пръв поглед изглежда, че правя разностранни неща – кулинарен блог, кулинарни книги, генератор за рецепти, участвам в екипа на онлайн програмата за възстановяване след раждане „Не на диастазата“ и подкаста за майки „Мама говори“. Но всъщност всички тези проекти са обединени от желанието ми да мотивирам майките и да има дам практически идеи, как да не се пренебрегват и да се грижат за себе си и, разбира се, как да се хранят пълноценно.

Как се зароди в теб желанието да започнеш професионалния си път като нутриционист? 

Имам бакалавърска степен по МИО и магистратура Финанси, бях на път да завърша и английска специализация по счетоводство (имам положени 13 от общо 14 изпита). Но непрекъснато усещах, че не вървя по собствения си път, че трябва да правя нещо различно! Записах да уча психология, учих една година и установих, че винаги ще се интересувам от тази наука, но не искам да я и практикувам професионално. След това изкарах един кратък курс по коучинг в Холандия. И някъде тогава ми попадна информация за професията нутриционист. Тя се оказа пресечна точка между много от интересите ми – психология, коучинг, работа с хора и любовта ми към храната. Имам диплома от Канадски Институт по Холистично Хранене, но в момента не практикувам чиста нутриционистика т.е. не правя консултации и хранителни режими, а по-скоро чрез книги, програми и каналите ми в социалните мрежи се стремя да вдъхновя повече хора да ценят истинската храна, да се хранят по-разнообразно, да готвят повече и да се грижат активно за себе си.

Кои са най-големите предизвикателства, с които се сблъскваш като активна и работеща майка?

Най-голямото предизвикателство е разбира се, недостигът на време. Всяка майка, грижила се за малко бебе, знае как дните и нощите се сливат и как през първата година целият й живот се завърта около бебето. При мен тази първа година съвпадна с първата година в училище на по-голямото ми дете. Отделно от това не искам и не мога да спра напълно да работя, защото за мен работата ми отдавна не е просто работа, а част от начина ми на живот, част от самата мен. Опитвам се да жонглирам с тези три важни задачи и да предизвикателно е, но вярвам, че мога да се справя с това предизвикателство. Максимата, от която се водя през последните години е: „Няма начин да няма начин!“. Ако нещо е важно за теб, ако истински го искаш, значи можеш да го постигнеш! Просто намираш начин!

Изглеждаш перфектно след раждането на второто ви детенце – Макси. Каква е твоята тайна на бързото въстановяване? 

Вярвам, че на първо място за това бързо възстановяване помогнаха редовните тренировки по време на бременността ми и тези преди нея. Тренирах буквално до последната седмица, ходех пеша, бях много активна. Две седмици след раждането продължих като участник в програмата ни за възстановяване след раждане „Не на диастазата“. Един месец след старта й, коремът ми се прибра напълно и мога комфортно да облека всички дрехи от преди забременяването.

Аз самата се учудих от този бърз резултат! Мислех си, че след първото ми раждане съм се възстановила бързо – тогава ми отне 3 месеца да прибера корема и да си вляза в старите дрехи, но сега стана за половината от този срок. Това ме убеди колко важна е подготовката за раждането. Затова вече на въпроса „Кога мога да започна с възстановяването след раждане?“, бих отговорила: „Преди зачеването!“.

Като щастливо омъжена жена с дългогодишен партньор, не мога да не те попитам какви са според теб предпоставките за успешен брак?

Всъщност, ние с партньора ми нямаме брак, но сме заедно от 13 години. Не претендирам, че мога да давам съвети за успешни връзки, но твърдо вярвам, че има няколко предпоставки, без които една връзка е обречена. Едната от тях е откритият диалог. Много важно е партньорите да си говорят, да споделят, да са искрени и открити. Когато има проблем, той се слага на масата, обсъжда се и се намира решение. Всичко премълчано, неизречено, заметено под килима, се превръща в спънка, която в някои случаи може да е непреодолима.

На следващо място е важно и двамата партньори да се развиват. Ние се променяме с годините, израстваме, учим нови неща. Ако и двамата го правят едновременно, те никога няма да си омръзнат, винаги ще откриват нещо ново и вълнуващо в другия. Това пази интересът и страстта живи.

Но най-важно от всичко според мен е свободата, която даваме на партньора си. Няма нищо по-задушаващо от обсебващата любов! От това да изискваш и да очакваш от партньора си, да го ограничаваш заради собствените си страхове, нужди или удобство. И двамата с мъжа ми работим много, защото преследваме мечтите си и сме отдадени на това, което правим. А това значи много заетост! Той няма очаквания спрямо мен аз да бъда перфектната домакиня, която му глади ризите и го посреща всяка вечер с топла вечеря. Аз никога не го упреквам за това, че се прибира късно от работа или пътува често. Дори в момента, когато правим това интервю, той е в едноседмична командировка в Азия, а аз съм сама с двете деца. Да, не ми е лесно, но за мен много по-важно от битовите затруднения, е това да го подкрепя в онова, което е важно за него! И знам, че насреща мога да очаквам подобна подкрепа.

Ти си много красива, нежна и женствена, в същото време съпруга, майка на две деца и активно работеща жена. Как успяваш да съхраниш своята женственост?

Женствеността е нещо, което открих късно и затова ценя много! Като дете бях с къса коса и често носих панталон. Тогава нямаше красиви дрехи и рокли за малки момиченца. Като ученичка следвах общата „мода“ от дънки, развлечени пуловери и раници – тип мешка. Никога не се почувствах в кожата си с подобни дрехи. Тогава не разбирах, че подобен криещ женствеността стил просто не е моят. Разбрах го години по-късно. Мисля, че едва след като навърших 30, се научих да се харесвам, да се обичам, да изразявам себе си чрез външния вид. Наскоро открих на компютъра си снимки отпреди 12 години и осъзнах, че въпреки годините сега изглеждам по-добре, защото през тези години опознах и се научих да се грижа за жената в себе си!
Дори сега, когато съм с две деца и едното от тях е бебе, за мен е важно да поддържам косата и ноктите си, да подбера дрехите си – дори домашните! Някои биха го нарекли суета. Аз самата щях да го нарека така преди няколко години! Днес обаче го наричам грижа и израз на уважение към жената в мен, към моята женска енергия. Да, тя идва от вътре, но е важно да й дадем израз навън!

Какви нови проекти да очакваме от теб?

През следващите месеци предстоят доста интересни неща. Вече е факт първият ми хранителен продукт – разтворимата протеинова супа със сушени зеленчуци SoupMeUp, по която работя вече две години. Тя е предназначена за заети жени, които искат през забързания ден да имат под ръка нещо вкусно и топло за подкрепа и похапване.

По време на бременността ми тренирах много активно с партньорката ми Ваня Висарионова, треньор и специалист по ресторативно движение. Заедно записахме и 10 видеа с гимнастика за бременни, които скоро ще можем да предложим на други бъдещи майки като опция за трениране у дома.

Работя и по книга с проектно заглавие „Рецепти за щастливи бременност“, която също планирам да завърша до края на годината. Книгата ще включва основно кулинарни рецепти, но също и съвети за това как да се грижим за себе си през бременността, да се чувстваме добре и да изживеем тези 9 много специално месеца осъзнато и щастливо.

Leave a Reply

Your email address will not be published.