Актрисата Дария Митушева “Ако познаваш себе си, познаваш всеки един човек”

Приятели, привет! Радостна съм, защото днес ми гостува една дама с много лица – младата актриса Дария Митушева. Познавате я от участието й в телевизионния сериал “Откраднат живот”, пиесата “Очи сини, коси черни” и други. Този пост, който в момента четете, е може би най-разнообразният, който съм публикувала от фотографска гледна точка, тъй като снимките, които направихме специално за вас, са от различни места и ситуации, всички заснети в красивия Пловдив.

Дария ме покани като фотограф на представлението „Превъртане.ПриказкатаАз”, която беше част от програмата на Пловдив’2019. Летните месеци, ще можете да видите повече кадри от пиесата, а тук участват няколко със самата Дария, заедно с артистът Станка Рачева. Съвсем между другото, това е една пиеса, която дълбоко ме впечатли. Прочетете интервюто докрай, за да видите какво ни разказа за нея Дария.

Здравей, Дария. Щастлива съм, че ми гостуваш. Би ли ни разказала малко повече за себе си, за хората, които още не те познават и проектите, в които участваш?

Здравей, Криси! Благодаря за поканата, аз също.

За себе си? Аз съм просто едно момиче, което мечтае светът да бъде малко по-красиво и изпълнено с любов място, а изкуството е проводник на това желание. Звучи клиширано, но истината винаги е в най-простите неща. Аз съм някъде между снимачната площадка, театъра, виртуалната реалност и хилядите си „кожи”. За близките ми съм просто Дария със заразяващият смях и вечната усмивка.

Целия екип на сериала „Откраднат живот“ изглеждате много сплотени, като едно голямо семейство сте. Би ли ни разказала някоя забавна история от снимачната площадка на сериала?

Екипът на сериала наистина е страхотен, без преувеличение мога да ги нарека едно голямо семейство. Трудно е да се пресъздаде на хартия цялата енергия, която живее там и зрителите няма как да видят обстоятелства, понякога трудни, понякога истински забавни, които остават зад камера, как например разни медицински машини се включват по време на снимки или колко човека клатят линейка, докато вътре се снима сцена, в която тя „наистина” се движи. Това може да се изживее само на терен и аз съм истински благодарна, че имам именно това в живота си.

 От 21-24 април в Баня Старинна се състояха четири представления на „Превъртане.ПриказкатаАз”, част от официалната програма на „Пловдив 2019 – Европейска столица на културата”, разкажи ми малко повече за този проект, моля те.

Това е един спектакъл за ролята на страхът в нашето Аз и нашето Алтер – его, което винаги ни наблюдава някъде от сенките, нашите собствени, за изборът, който всеки прави – дали да живее своя живот или животът на травмираното дете вътре в него. „Превъртане” припомня приказката за Малечко-Палечко и поставя въпросът дали Малечко не е всеки един от нас. Готови ли сме да се изправим срещу страхът, когато той е във великански размери?

Спектакълът съчетава работата на театрални и циркови артисти и публиката може да го гледа скоро в София на сцената на ТР „Сфумато”. Повече информация за целият екип можете да намерите на нашата Фейсбук страница.

Какво те прави щастлива?

Да бъда тук и сега.

Има ли роля, за която мечтаеш, а още не си изиграла?

Разбира се. Моето съзнание е в постоянно търсене, а световната драматургия и  литература са пълни с образи, които задават хиляди въпроси. Ако не те, то всеки човек, в който се осмелиш да погледнеш.

Професията ти е свързана с много динамика, самодисциплина, отдаденост. Какви качества трябва да притежава един актьор, за да бъде успешен, според теб?

Отговорът се съдържа във въпроса. Смятам, че най-важното нещо, което един актьор трябва да притежава е себепознание. Ако познаваш себе си, познаваш всеки един човек, а актьорската професия се занимава именно с това. Самодисциплината, концентрацията и отдадеността само могат да помогнат на това – в търсенето да няма излишен шум.

Какви нови проекти да очакваме от теб?

Както споменах, скоро може да гледате „Превъртане.ПриказкатаАз” в ТР „Сфумато”, в развитие е филм с мое участие, появявам се и в няколко други проекта, а след лятото се ослушвайте за „Етнос”, един виртуално-реален проект, който със сигурност ще бъде реално – поглъщаш за всички сетива. Като цяло, внимавайте и бъдете нащрек, защото изниквам от неочаквани места.

*Костюмите от представлението „Превъртане.ПриказкатаАз” са дело на Марина Додова.

Leave a Reply

Your email address will not be published.