Създателката на Savini Gelato Савина Николова „Не вярвам в несполуките и грешките“

Привет, приятели! Днес на гости ми е една прекрасна дама, която познавате като създателката на сладоледите Savini Gelato – Савина Николова. Всички, които обръщат внимание на продуктите, с които се хранят, няма как да не са чували за Savini, тъй като това е единствения занаятчийски сладолед в България, който става все по-популярен сред майките и хората с хранителни непоносимости, като глутен и млечни продукти. Освен разнообразните вкусове, продуктите с отлично качество, сладоледите, който Сави приготвя са замесени  и с много любов.

С нея се срещнахме един хладен априлски ден, в който Савина беше дошла да приготви поредните дози сладолед в магазина в град Пловдив. Освен, че е много нежна и красива, както се вижда, тя е изключително дружелюбна, осъзната и отворена към хората. Освен в работата, такъв е подхода и към сина й Даниел. Сави проявява невиждано търпение и приема спокойно всичко, което й поднася ежедневието.

Снимките направихме в Градската градина в Пловдив и в обекта на Savini Gelato, който се намира на ул. Найден Геров 17. Вижте какво ни разказа Сави за себе си, за това, с което се занимава и за сладоледа, който приготвя с толкова любов и внимание. Приятно четене!

Здравей, Савина! Радвам се, че си ми на гости, много ми е приятно. Би ли ни разказала малко повече за себе си и за нещата, с които се занимаваш?

Здравей, Криси, радвам се, че се запознахме по този повод. 🙂

Завършила съм „Мас медии и комуникации“ в Милано, но животът ме отведе на друго място. В момента се занимавам с правене на занаятчийски сладолед по моя собствена концепция, която създадох в следствие на много джелато курсовe, които посетих в Италия и по целия свят, където не успях да намеря и науча това, което наистина исках да правя – сладолед от нулата. Без индустриални бази, спринт бази, овкусителни пасти, арабески и т.н.

Savini Gelato става все по-популярен сред майките, младите хора и всички, които полагат грижи за здравето и тялото си.

Как се роди първоначалната идея да започнеш да правиш занаятчийски сладолед?

Идеята се роди преди 6 години. Още докато учех, имах късмета да живея под една от най-популярните джелатерия в Милано “Да Масимо”. Тогава още не разбирах нищо от сладолед и често се редях на дългата опашка. По-късно, когато вече бях заредена със знания разбрах, че съм изяждала цялата менделеева таблица във  фунийка… 🙁

След университета преминах през няколко големи компании като Майкрософт и Огилви, където разбрах, че не искам да прекарам най-хубавите си години затворена по осем часа на ден в сграда, за която повечето ми връстници умираха. Не можех да си позволя свободата, но винаги съм знаела как изглежда тя и когато срещнах Влади, бащата на детето ми, разбрах, че винаги ще я имам в негово лице.

Той ме подкрепи и повярва в мечтата ми, когато всички ми казваха, че това е лудост. Това ми даде увереност да стартирам.

Какви са целите, които си беше поставила за участието си в реалити формата Master Chef? А успя ли да ги постигнеш?

Master Chef е една осъществена мечта. Никога не бях гледала формата в България, когато се записах да участвам, но не изпусках нито един епизод в Италия. Снимките бяха доста тежки, тъй като вече бях бременна в седмия месец. Понякога наистина не издържах. Но сега се гордея със себе си. Искаше ми се да покажа повече своите собствени разбирания за съставките и продуктите, с които готвя и начина, по който го правя. Разбира се, където има застъпени големи интереси на хранителната индустрия, това няма как да стане, но понякога гледам на света като дете. Наивността преплетена с ум е опасна комбинация. (Ха-ха-ха)

Ти и твоята половинка в живота сте щастлива и хармонична двойка. Каква е вашата формула за успешен брак?

Всичко при нас се случва като в приказките и на един дъх. От ден едно не можем един без друг и сме неразделни. Водим много динамичен начин на живот, мечтаем много, работим още повече, за да може да сбъднем тези мечти, грижим се изцяло сами за Даниел, пътуваме из цял свят, за да се обучаваме и да ставаме още по-добри в това, което правим. В същото време и двамата сме много силни характери и никога не ни е скучно.

По какъв начин малкия Даниел обогати живота ви, след като се появи?  По строг или либерален начин го възпитаваш?

Детето променя живота ти изцяло, макар и банално да звучи. Даниел от самото начало е въвлечен във всичко, което правим. За малко да се роди в Savini на Сан Стефано 9. Често нашите гости там виждаха след като се роди, как той сладко си поспива на плота в кухнята, докато аз създавам нови интересни вкусове. На шест месеца беше с нас на курс по сладкарство в Испания, на седем месеца счупи шоколадовата фигура на шеф Комаски в шоколадовата академия в Милано.

 

От скоро и пловдивчани могат да се радват на истински занаятчийски сладолед, каква беше причината да отвори врати и в Пловдив Savini Gelato?

Това е много специален град за моето семейство. Свързвам го с едни от най-хубавите мигове в живота ми. Това, което се случва през 2019 година е нещо уникално и много важно не само за Пловдив, а и за цяла България.

От известно време мечтаех и хората в Пловдив да се докоснат до това, което правим и да им дадем алтернативен избор. И този път всички казваха, че това е грешка, но в крайна сметка вярвах, че хората ще го оценят. Появи се подходящо място близо до градската градина на ул. Найден Геров 17, точно срещу Радио и телевизия и решихме да се впуснем в това ново приключение.

Кои са най-харесваните вкусове в Пловдив?

Засега тотален хит сред пловдивчани са нашите авторски вкусове с българско био розово масло и био лавандула.

За мен ти си млад, успешен човек, който знае какво иска от живота. Но зад всеки успех стои много труд, работа, опити и грешки. Кои са най-ценните уроци, които научи от своите несполуки по пътя?

Не вярвам в несполуките и грешките, смятам, че всичко през което минаваме си има някаква причина и трябва да се случи точно така. Опитвам се да видя успеха в неуспеха и съм убедена, че това е ключово за моето поколение.

Как виждаш себе си след 5 години?

Заредена с много нови идеи и поне още едно дете. Чисто професионално искам да продължа да се занимавам с занаятчийско сладкарство на високо ниво следвайки същите принципи и устои като в сладоледа на Savini.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.