Модният консултант Тиа Станкова „Визията на всяка дама трябва да е комплекс и от удобство и красота“

Привет, приятели! Днес на гости ми е една чаровна и усмихната дама – Тиа Станкова. Тя е моден стайлинг консултант и работи предимно с дами извън границите на България, но не само. Въпреки че е толкова млада, вече има почти 20-годишен опит в сферата на текстилния дизайн. Това, с което може да ви бъде полезна Тиа е да ви направите най-оптималните избори на вашия гардероб на базата на фигурата ви, цветовете, които ви отиват и начинът ви на живот.

Снимките за фотосесията направихме в един мрачен мартенски ден в нейния дом, за което й благодаря, за огромното доверие, което ми гласува. За заснемането на фотосесията Тиа смени цели четири облекла в зависимост от идеята, която искахме да пресъздадем.

Прочетете как тя отговори на въпросите ми и разгледайте снимките от съвместната ни фотосесия! Приятно четене!

Здравей, Тиа! Би ли ни разказала повече за себе си и това, с което се занимаваш?

Здравей, Кристи. Благодаря ти за поканата да взема участие в твоя проект фото-интервюта. Работя като международен стайлинг консултант вече около 3 години. Моите клиенти са най-вече дами от Европа, Щатите и Канада. Онова, с което им помагам е да правят най-оптималните избори за техния гардероб и външен вид на базата на фигурата си, цветовете, които им отиват и ежедневието им.

Голяма част от моите клиентки са заети бизнес дами или жени, които имат деца и често нямат никакво време, за да пазаруват, да съчетават дрехите си във визии и да мислят кои са най-подходящите аксесоари за тях. Аз им спестявам време и средства като избирам онези дрехи, които ги карат да сияят и им дават нужното самочувствие.

Освен това работя с различни фирми, на които помагам да създават оптимални норми за дрескод в работната среда, създавам дизайн на униформи или им съдействам за стайлинг решенията при фирмени фотосесии.

Много често също така водя и обучения по темите Дрескод, Психология на цветовете и облеклото, Организиране на гардероба и други.

Как реши да се занимаваш със стайлинг? Това е професия, която не е разпространена в България?

Мисля, че стайлингът беше естествено продължение на моя професионален път. Роди се като идея в период от живота ми, когато живеех в Щатите. Там първоначално започнах да давам модни съвети на приятели и познати като безплатна услуга, но в последствие имах възможността да съдействам на хора, които имат сценични изяви и се появяват често на публични места. Те бяха много доволни и ме препоръчаха – така започна всичко.

Това бяха първите стъпки в стайлинга, но мисля че те бяха успешни, защото имам вече 20 години опит в областта на текстила, модата и дизайна. Това ми помага да гледам на една визия много комплексно. Винаги оценявам дрехата и пропорциите като материя, изработка, балансирани цветове, форма, дължини. Когато имаш задълбочените знания в дадена сфера, можеш да правих обосновани избори за клиентите си, с които да им даваш дългосрочно решение по отношение на облеклото.

Би ли ни разказала някоя интересна история от преобразяването на твоите клиентки „преди/след“ консултация с теб като професионалист?

Всяко преобразяване е уникално само по себе си и определено всеки път е много емоционален за човекът, който го преживява.

Може би една от най-впечатляващите истории е тази на моя клиентка, с която работихме близо година. След като преобразихме гардероба и външния и вид, нейният съпруг и каза, че толкова много му харесва как изглежда, че отново би се оженил за нея. Бях много щастлива да чуя тази обратна връзка, особено предвид факта, че те са заедно от повече от десет години и вече имат 2 деца.

Не веднъж съм казвала, че комплиментите, които получават моите клиенти е най-безценният комплимент, който получавам за работата си.

Как успяваш да балансираш между личния и професионалния живот?

Както във всяка друга сфера на живота, когато имаш желание намираш и начин. Мисля, че в моя случай много помага фактът, че моята половинка също има собствен бизнес и разбира добре трудностите, пред които се изправям.

Какво мислиш за цветовете в дамското облекло? Ярките цветове могат ли да бъдат стилни?

Темата за цветовете безспорно е една от най-съществените, когато говорим за стил и облекло. Смятам, че цветовете могат да ни бъдат невероятен приятел, ако са точните, но също така могат да ни накарат да изглеждаме тъжни или уморени, ако не са подходящите за нас нюанси.

Една съществена част от стайлинг процеса, който минава всеки мой клиенти, независимо дали работим онлайн или на живо това е цветоанализът. При него определяме коя е палитрата от цветове, която би отивала най-точно на цвета кожа, очи и коса.

Само благодарение на такъв тип анализ можем да сме сигурни кои цветове трябва да съдържа гардероба ни и какъв метал ще е най-подходящ за бижутата ни.

Ярките и неонови цветове са изключително актуални в момента и определено могат да са стилно поднесени, но трябва да се има предвид, че има дами, на които те не подхождат. При цветовете най-важното е те само да подчертават красотата на нашето лице, а не те самите да са фокус и да грабват цялото внимание.

На какво трябва да заложи в ежедневието си една дама според теб – на удобството или красотата?

Визията на всяка дама трябва да е комплекс и от двете.

Ако една жена избира удобството пред красотата ежедневно в продължение на месеци и години, това неминуемо ще се отрази на нейното самочувствие и висока самооценка.

И обратното ако пък изборът е да носи много елегантни дрехи, които не и дават комфорт, то вероятно с времето ще изпитва фрустрация всеки път, в който трябва да се облече.

Над какви проекти работиш в момента?

Пролетният период е изключително продуктивен за мен. Освен, че продължавам да развивам бранда си Dressed by Tia в момента активно работя в посока реализирането на международен проект, който за сега ще запазя тайна, но определено ще е интригуващ и различен.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.