Родният град на Васил Левски – Карлово

Съвсем непланирано ви споделям снимки от разходката ни в град Карлово. Решихме да го посетим, поради интереса на 5-годишната ми дъщеря към Апостола на Свободата – Васил Левски. Град Карлово е разположен в южното подножие на Стара планина, област Пловдив. Намира се на 52 км от Пловдив или около 40 минути път с кола.

Обещах си, че ще направя усилия да експериментирам във фотографията, защото знам, че не ползвам пълния си потенциал и в мен напират идеи и гледни точки за света около нас, които искам да реализирам, но остават само в съзнанието ми. В този слънчев следобед в началото на март, реших да взема фотоапарата с мен, като не очаквах, че ще се вдъхновя от събуждащата се природа, светлините и сенките, красотата на малкото китно Карлово.

Самият град крие в себе си повече забележителности и места за разходка, отколкото съм предполагала – паркове, градини, Карловският водопад, стара част на града, Родната къща на Васил Левски, други къщи музеи, паметници на културата. Центърът на града е подновен, разполага дори и с карта на забележителностите на Карлово. Разстоянията са кратки и лесно проходими с деца на всякаква възраст.

По-голямата част от снимките в поста са направени в двора на Родната къща на Апостола на Свободата. Със самото посещение на музея,  ще можете да разгледате Родната му къща, Експозиционна зала – национален музей Васил Левски и Мемориален параклис „Всех светях болгарских“.

Родната къща е запазила автентичността си. В момента е реставрирана. Повече за помещенията и разпределението на стаите, можете да прочетете в официалния сайт на музея, както и да видите снимки от него.

 

В Експозиционната зала се намират снимки на Апостола и неговото семейство, там ще се запознаете с негови вещи, текстове, картини от ключови моменти в живота му, родословното дърво на целия му род. Тази част от музея е най-въздействаща и когато бях там се почувствах горда с това, че съм българка и че имаме велик пример в лицето на Левски в българската история.

Параклиса „Всех светях болгарских“ е построен в памет на Апостола. В него се намират кичури от косата на Левски.

Емблемата на Карлово е великия български революционер Васил Левски. Тази почит към Апостола е напълно оправдана, защото ако не беше той и хората като него, може би нямаше да съществува и малката ни красива родина – България.  Заслужава си посещението както в музея, така и в самия град, защото както вече споменах, в Карлово, можете да се връщате многократно и винаги да виждате нещо ново и интересно.

Надявам се този пост ви е бил интересен. За да виждате още публикации от мен, последвайте ме в социалните мрежи:

www.facebook.com/kristinalikovaphotography

www.instagram.com/kristina.likova.photography

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.