Талантливата дизайнерка Анна Демянчук “Семейство е вашата собствена крепост от подкрепа и любов”

Познанството ми с Анна Демянчук беше „случайно“. Видях част от работата й в Studio Papir и останах удивена от красотата, която създава. Без да се замисля, веднага се свързах с нея. Мислех, че зад цялата дейност стои екип от хора, след това разбрах, че с всичко се справя сама, а освен това има и постоянна работа като интериорен дизайнер, което още повече ме смая. Всяка среща с нея ми е изключително интересна. За мен Ани е цяла енциклопедия и винаги я слушам в захлас, когато ми споделя за нейната родина Украйна и различията между нашите два народа. Както тя казва, че се гордее от произхода си, така и аз се гордея, че я познавам, тъй е като е стойностен човек, красив отвътре и отвън, и освен това винаги да подаде ръка, без да търси нищо в замяна.

Снимките за интервюто заснехме юни месец, осланяйки се на красотата на природата по това време на годината. За гримът на Анна се погрижи красивата Илина Николова, която също е всестранно развита личност – освен гримьор, тя и фотограф и графичен дизайнер.

Благодаря на момичетата за това, че взеха присърце участието си в този мини проект. А сега ви оставям в компанията на Ани. Приятно четене!

Здравей, Анна. Би ли ни разказала повече за себе си, за всички видове изкуства, с които се занимаваш?

Здравейте на всички! Учила съм и работя в областта на интериорния дизайн, това е основната ми дейност. Наистина обичам професията си, избрала съм я съзнателно още в детството ми. От шести клас, когато всички се забавлявахме с играта “Симс“, знаех, че в бъдеще искам да създавам дизайн на жилища. От малка рисувам и знаех, че това умение ще бъде неразделна част от моята професия. Всеки ден, основната ми задача, е да създам хармония между човека и пространство, в което той се намира. Този процес прилича на художествен акт. Интериорът е като картина, в която мислиш за композицията, цветовете и как да комбинираш различните текстури и материали. Но не живея само, за да работя. Като всеки съвременен човек, си имам и хоби. Посвещавам по-голямата част от моето свободно време на творчеството, а именно, изрязването на хартия (укр. – витинанка). Това е национално украинско изкуство, което се е развило в Украйна от 16 век. Изкуство, което е оцеляло дори след забрана, защото е било твърде националноидентично. В момента художниците активно го възраждат. Изкуството представлява орнаментално изрязани изделия от тънка хартия, които са украсявали интериора на традиционното украинско жилище. “Витинанката” е своеобразна дантела от хартия, на която присъстват флорални, зооморфни, атропоморфни и тематични приказни, старинни и обредни мотиви. Изрязват се с ножица или нож, от бяла или цветна хартия, прегъната няколко пъти. Украинците традиционно ги използват за украса на рафтове, тавани, стени, прозорци, етажерки, комини, печки, както преди празници, така и във всекидневния живот.

Днес активно се популяризира този вид народно творчество от майстори, които са съхранили и развиват традицията. Съвременните изделия изрязани от хартия, вече не са предназначени само за украса на дома – те се представят на изложби, допълват интериора на обществени сгради, превръщат се в част от полиграфическата продукция, елементи от пощенските картички и календари, оригинално допълнение към декора на театрални постановки и др.

За мен витинанката не е просто хартия и изрязване на форми от нея, тя е цяло море от символи на моя народ. Всяка линия има смисъл и обяснение. Така че, за мен изрязаните линии говорят много повече, отколкото думите могат да кажат. Възприемам витинанката като анти-стрес терапия, тъй като вече е доказано, че след работа със остър инструмент, човек бързо се отървава от негативна енергия (също като тъкачество, бродерия). В България създадох Studio Papir, за да споделям с хората този уникален вид изкуство. Изключително съм щастлива, когато виждам как в моите майсторски класове, хората се радват на процеса и забравят за времето и събитията, които са им се случили в ежедневието.

Ти си от Украйна. Какво те доведе в България?

Да, аз съм от Украйна и винаги се гордяла от този факт. Защото за мен идентичността на човек е много важна, не ми харесва сивата материя или космополитически мнения по тези въпроси.

Родена съм  в красивата част на Украйна – в Карпатите. Детството ми беше изпълнено с естетиката на планински пейзажи и свежия въздух. В нашия край са запазени много традиции, както и езика и затова мога да кажа, че там се формират не просто хора, а личности.

А изборът да се преместя в България изобщо не беше спонтанен. Съпругът ми, с когото запознах по образователната програма, е от България и след дълги пътувания между Украйна и България, решихме да създадем свое собствено семейство и да се установим в тук, в град Пловдив.

Какво е за теб любовта?

Любовта ме прави по-силна и по-нежна. Мисля, че нищо друго на света не може да създаде такова чудо. Знам също, че не трябва да се говори много за любовта, нея или я има, или я няма.

Какво дете беше?

Бях свободно дете с разбити колене, които близките ми успяваха да излекуват, само когато навън завали сняг. Бях много активна, но винаги съм гледала на родителите ни с авторитет. Когато те са бяха покрай мен, се опитах да се правя на ангел, но това не винаги работеше. Благодарна съм им, затова че са инвестирали много време в нас със сестра ми. Когато сме имали проблеми, винаги сме говорили и са ни обяснявали как трябва да се постъпи. Благодарна съм също, че те никога не са решавали проблемите ни вместо нас и са ни учили да поемаме отговорност за постъпките ни. Вероятно, благодарение на това, днес ми е по-лесно да се справям с трудностите и да не обвинявам някой друг за действията си.

Коя жена е щастливата жена според теб?

О, щастието е относително за всеки един от нас. Някои хора са щастливи на дивана пред телевизора, на други целия свят им е тесен. За мен щастието е, да бъда чута и да получавам подкрепа от близките си. Знайте, че вашето семейство е вашата собствена крепост от подкрепа и любов. Също така мисля, че щастие е, когато една жена се чувства на мястото си и е реализирана, и пълна с идеи. Да бъдеш щастлив означава да знаеш, че даваш своя принос на света.

Над какви проекти работиш в момента?

Основният фокус на дейността ми в момента, е разработването на моя собствен проект за интериорен дизайн – Design Side. Искам да създам висококачествен интериорен дизайн за моите клиенти. След като вече имам доста голям опит в тази област, бих искала Design Side да бъде моята основна реализация. Надявам се, че пространството, създадено от мен – цветовете, материалите, които подбирам, ще взаимодействат с техните собственици. Защото хората не знаят и често не мислят за това, колко е важно да бъдем хармонични с нашия дом, за да сме спокойни, когато се приберем в него.

Ако този пост Ви е харесал, моля последвайте ме във фейсбук

Leave a Reply

Your email address will not be published.