Екопътека “Бялата река” – спиращи дъха гледки

Екопътека „Бялата река“ е любима дестинация на цялото ми семейство. Намира се сравнително близко до Пловдив, на 8 км северозападно от град Калофер, в национален парк Централен Балкан.

След град Калофер, преди достигането на самата екопътека, пътят е черен и е трудно проходим, но си заслужава да бъде извървян, тъй природата е изключително красива, мястото е зареждащо, досегът с природата е освежаващ и успокояващ.

Екопътеката предлага за разходка кратък и дълъг маршрут. Снимките, които ви споделям са от краткия, досега сме се разхождали само по него, тъй като детенцето ни още не може да извърви самостоятелно дългия. Като време на извървяване, той отнема един, два часа ходене в двете посоки, в зависимост от темпото на вървете и почивката, която ще си дадете в края му.

Екопътека „Бяла река“ е подходяща дестинация за посещение както от възрастни, така и от деца, които обичат движението и няма да се налага да носите на ръце. Пътят е тесен, има дървени тесни въжени мостчета и сравнително стръмни стълби, което и част от чара и красотата му.

Маршрутът е изграден по течението на река Бяла. През цялата екопътека се извисяват красиви, буйни водопади. Когато отидох там за първи път, не можех да се насладя на природната картина пред мен. Гледката е спираща дъха, зареждаща, пречистваща съзнанието.

Нашето пътуване до Бялата Река съвпадна с брането на българската маслодайна роза. Разбира се, ние не пропуснахме да слезем и да разгледаме, да снимам и да поговорим с жената, която се грижеше за тях. В крайна сметка си тръгнахме с шепа красота, която ви споделям и в поста.

Снимките в този пост, са направени в края на пролетта и началото на лятото на 2017 г. Точно този ден небето беше обсипано с тъмни облаци, през цялото време подозирахме, че може да завали, а в същото време грееше слънце. В този ден природата беше щедра, благодарение, на което пейзажите се получиха пищни и много красиви. Чувствах се голяма късметлийка за метеорологични условия в този ден. Целият този контраст беше като подарък за мен.

 

Екопътека „Бяла река“ е място в България, което е задължително да бъде посетено. Тази година празнувах 30-тия си рожден ден именно там и за мен тази дестинация се превърна в още по-специална за мен. С удоволствие бих се върнала отново там и ако случайно не сте посещавали екопътеката, ви приветствам да го направите.

Ако този пост Ви е харесал, моля последвайте ме във фейсбук

Leave a Reply

Your email address will not be published.