Актрисата Стефания Кочева “Всеки може да бъде будител”

Привет, приятели! Дойде момента да ви споделя едно интервю, което сътворихме с много любов с прекрасната Стефани Кочева. Единия час, който трябваше да прекараме заедно се превърна в един ден. Още в първите минути на разговора ни, разбрахме че виждането ни за света около нас е идентично и времето, което прекарахме заедно беше изключително приятно.

Стефани е един от най-прекрасните хора, които съм срещала в живота си. Хиляди благодарности на Вселената, че ме срещна с нея! Както виждате от снимките е много нежна, красива. Красива е не само отвън, но и отвътре, искрена, истинска, позитивна, добронамерена и мисля, че всеки който я позната, ще потвърди думите ми.

Благодаря ти, Стефи за участието и всеотдайността! Насладете се на снимките, които направихме заедно и вижте какво ни разказа Стефи за себе си!

Здравей, Стефания! Публиката те познава като актриса в едни от най-популярните български сериали. Би ли ни разказала за проектите, в които си участвала?

Здравей, Криси! Благодаря за поканата и приятната компания. Изкарахме един много приятен, топъл и интересен ден заедно. Открихме, че сме от “една порода” и мисля, че крайният резултат доказва това. Просто има хора, с които си пасвате и проговаряте на общ език от първата дума… 🙂

Проектите, в които съм участвала са били винаги много различни. Това, разбира се, ме радва, защото няма по-хубаво нещо за един актьор. Разгръщаш се, показваш различни свои страни, сам опознаваш себе си още по-добре, разбираш дали си от “многопластовите” актьори (Дай Боже!), стигаш дълбини, които не си подозирал, че имаш и изживяваш неща, които не си и подозирал, че можеш… Разбира се, аз съм много далече от този вид опит, но това са стремежите ми и мечтите ми. Пожелавам го на себе си и на колегите си.

В “Отплата” бях амбициозното, младо момиче, което е много наивно, живяло под похлупак и мислещо, че всички около нея са с добри намерения… “Столичани в повече” беше друг урок. Там трябваше да играя жена, която има връзка с друга жена. Това беше трудно за изиграване, понеже трябва да покажеш взаимоотношенията на тези жени, дълбочината на тяхното общуване, йерархията във връзката им, подчинението…. Не беше акцент, в нито един момент, тяхното интимно общуване. Другото, всъщност е доста по-трудно за реализиране, да внушиш истинност, зрителят да ви повярва, да не е представа за “нещата”. Трябва да направиш пълна “дисекция” на персонажа, на неговия голям и малък кръг на взаимоотношения. Това, разбира се, важи за всяка роля, но е по-трудно, когато тя е малко по-далече, или напълно извън теб. Благодарна съм, че в Академията имах страхотни преподаватели, които смея да твърдя, добре ни научиха на тези така важни технически и много съществени части от актьорската професия. Месеци наред сме правили обстойни анализи на персонажи, пиеси, разкази, романи и т.н. Сега идва ред и на практиката… Виждаш, че нещата са различни, но е безкрайно интересно това напасване… Има страх, има сълзи, има много мислене, почти никога не си в комфортната си зона, но това го прави още по-интересно и удовлетворяващо накрая.

“Скъпи наследници” е третият сериал, в който имам по-голяма роля, за мен много значима, много смислена и носеща послания роля. Засягат се теми, които все още не се приемат на сериозно или се спекулира с тях. Основната роля на героинята ми Зорица е, да помогне на хората да се обърнат малко повече към себе си, да разберат, че те могат всичко – да променят в себе си това, което не им допада, да променят обстоятелствата около тях, ясно да успеят да структурират приоритетите си, дори да се излекуват сами, или поне много да си помогнат сами, с желание и вяра. Вяра, по-скоро в себе си и в собствените си възможности, защото нашето тяло и дух са взаимосвързани и са една своеобразна Вселена и ние сме “Висшия Разум” на тази Вселена. Имаме енергия и трябва да я използваме по най-добрия начин за нас и за цялата Вселена.

Обичам Зорица. Щастлива съм, че тя минава през моя свят. Определено си приличаме и за мен е отговорност и чест именно аз да я “напълня” със съдържание.

Това е и едно от нещата, които ме влюбиха в актьорската професия – правото ти на гласност, аудиторията, на която имаш привилегията да въздействаш. Много е отговорно и всеки, който я има “тази” трибуна – сцена, малък, или голям екран, трябва да бъде много отговорен какво послание носи и предава на хората. Ние трябва да имаме послание, кауза, ценности, позиция, зад които да застанем и да браним, и да отстояваме, защото е по-важно, отколкото си даваме сметка. Провокации има, винаги е имало и винаги ще има. Това са бариерите – пошлостта и всеобщото, целенасочено сваляне на нивото на нацията. Не само на нашата нация. Затова нашата работа е още по-отговорна.

Ти си завършила актьорско майсторство в НАТФИЗ. Кога се роди любовта ти към този вид изкуство?

Късно избрах това да бъде моя път за живот. Публичността не ме привличаше, докато не осъзнах колко ценно и смислено може да бъде. Исках да бъда лекар, архитект, алпинист, художник, физик, астронавт (Да!), археолог… и накрая съчетах всичко в едно! Защото като актьор, можеш да се “разхождаш” до края на света, през всички епохи, Вселени и галактики, за които някой си е помечтал и написал. Можеш да бъдеш всякакъв – от беден бежанец до откривател на нов свят…. Можеш да задоволиш любопитството си, четейки много книги и материали, подготвяйки се за новата роля, или както аз го наричам – приключение… Обогатяваш себе си и хората около теб, живеейки толкова вълнуващ и разнообразен живот.

Как ти влияе влизането в различни роли? Случва ли ти се да ти трудно да излезнеш от даден образ или да играеш  роли в живота?

Не бих казала, че играя роли в живота, не бих могла, много ми личи. Изчервявам се, когато лъжа и винаги ме хващат, затова не го и правя. За мен неистинността, преструването, играенето в живота са като лъжата – винаги носят лоши последствия. Затова си го спестявам☺ Пък и няма смисъл.

Имаш ли идоли, от които черпиш вдъхновение?

Идоли имам. Има хора, които ме вдъхновяват всеки ден. Не само големи актьори и режисьори. Всеки може да бъде будител, да вдъхновява. Всеки може да е част от “голямата промяна” към по-добро и всеки може да остане в историята, стига да има хъс, желание и работи здраво в тази посока. И да е вдъхновен… Не трябва да имаме пораженческо мислене и да твърдим, че не можем да постигнем велики неща, защото сме от малка и бедна страна. Мислим си, че сме “малки” и незначими, а всъщност сме силен и древен народ, минал през много събития, но останал непоклатим, живял винаги на едно място. На едно много силно енергийно място и това не е случайно. Имам много любим цитат, който всеки трябва да си го повтаря, като мантра: “Не всеки може да бъде велик артист, но великият артист може да бъде от всякъде.”

Кои са здравословните ти навици, с които поддържаш форма? Обръщаш ли внимание на храната, спортуваш ли?

Опитвам да ям умно, да спортувам, да поддържам един приятен баланс. Иначе друга моя страст е шоколада! Много го обичам и много го ям.

Задължително, поне веднъж в седмицата се качвам на 1000м. надморска височина, ако е в гората – още по-добре. Презареждам си батериите по този начин. Страстен скиор съм, така че зимата съм по пистите, при добро здраве. 🙂

За какво мечтаеш в личен и професионален план?

Мечтая си, аз и близките ми хора да сме здрави и дейни. Мечтая си много да пътувам, много да работя моята си работа, да реализирам плановете, които имам, да рисувам, да имам къща, близо до София, сред природата, много близо до планината, да имам ателие там, където да творя, когато си почивам. Мечтая си и за една колибка някъде на морето, далече от шумотевицата и да споделям всичко това с любимия си човек. Мечтая си да мога да карам ски до дълбоки старини. ☺ Мечтая си да играя на сцената и пред камерата, докато съм в състояние да го правя. И за близнаци си мечтая, да. ☺

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.